-

Last minute Indie

Indie na poslední chvíli

Indie je státem v jižní Asii, který pokrývá největší část Indického subkontinentu. Indie je spolkovou republikou, kterou tvoří 28 států a 7 federálních oblastí. Je to mnohonárodnostní země s 1,2 miliardou obyvatel a druhý nejlidnatější stát na světě. Hlavním městem Indie je Neu Delhi (Nové Dillí), které je s 11 miliony obyvatel druhým největším indickým městem. Dillí je kulturním centrem v severní hinduistické části. Indickým největším městem a hospodářským centrem je Mumbai (Bombaj) s 13 miliony obyvatel. Třetí největší město Bangaluru (Bangalore) má přezdívku „Silicon Valley“ pro svoje moderní technologie. Hlavní metropole na východě Indie, Kalkata, je na 4. místě ve velikosti a je považována za intelektuální centrum. Město Chennai (Madras), je kulturním centrem jižní Indie a známé díky národnosti Tamilů. Největší pohoří světa Himaláje, tvoří přirozenou severní a severovýchodní hranici Indie, v jižní části obklopuje zemi Indický oceán. Indie hraničí s Pákistánem, čínskou autonomní oblastí Tibet, Nepálem, Bhútánem, Myanmar (Barma) a Bangladéšem. Další sousední státy v oblasti Indického oceánu jsou Srí Lanka a Maledivy.

Indie - ilustrační fotografie Vzhledem k tomu, že severní část sporného Kašmíru je od roku 1949 pod pákistánskou kontrolou, Indie nemá společné hranice s Afghánistánem. Pobřeží Indie je přibližně 7000 km dlouhé. Jižně od Himálají uzavírají široké úrodné pláně řeky Ganga a Brahmaputra. K Indii také patří pobřežní ostrovní skupiny. Asi 300 kilometrů západně od Malabar pobřeží leží korálové atoly Lakshadwwep, které zahrnují ostrovní skupiny Lakkadiven a Amindivena, stejně jako ostrov Minicoy. Jihovýchodně, 1000 až 1600 km daleko od indické pevniny, se rozprostírají ostrovy Andamanen a Nikobaren. V Indii architektura odráží různé kulturní vlivy, které se podílely na vytvoření země. Kromě paláců a pevností se všude tyčí především náboženská architektura. V nejranějších dobách se stavělo ze dřeva, pálené hlíny a cihel. Nejstarší přežívající zbytky indické architektury pocházejí z induské kultury, která se rozšířila až na území dnešního Pákistánu, ale také v indické části Paňdžábu. S výjimkou horských oblastí panuje v severní a střední Indii zejména kontinentální subtropické podnebí, na jihu a v pobřežních oblastech pro změnu mořské tropické klima. Na severu během roku dochází ke značným teplotním výkyvům. Zatímco v nížinách na severu v prosinci a lednu je teplota mezi 10 až 15 stupni Celsia, v nejteplejším období duben až červen šplhají maximální teploty na 40 až 50 stupňů Celsia. Na jihu Indie je po celý rok horko.

Last moment Indie jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené v Indii s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů v Indii je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy Indie.