-

Last minute ostrov Karpathos

Ostrov Karpathos na poslední chvíli

Karpathos je nejjižnějším a zároveň druhým největším ostrovem Dodekanéského souostroví. Nachází se zhruba na půli cesty mezi ostrovy Kréta a Rhodos. Ostrov je známý pro své přírodní krásy a také svými obyvateli, stále dodržujícími místní tradice více než v kterékoli jiné části Řecka. Ostrov je tak ideálním cílem pro last minute zájezdy pro ty, kteří chtějí spojit svou letní dovolenou s poznáváním starých řeckých tradicí a původního způsobu života obyvatel.

ostrov Karpathos - ilustrační fotografie

Ostrov má rozlohu asi 300 kilometrů čtverečních a délka pobřeží činí více než 160 kilometrů. Ostrov je dlouhý téměř 50 kilometrů, v nejširším místě má 11 kilometrů a naopak v nejužším jen něco málo přes 3 kilometry. Nejvyšší vrchol Kali Limni v centrální části Karpathostu dosahuje výšky přes 1.200 metrů. I přes svou drsnou krásu, tradičním způsobem hospodařící a žijící vesnice a osamocené pláže je Karpathos stále ještě relativně nedotčen masovou turistikou a je skutečným rájem pro strávení dovolené u moře.

I když se může zdát Karpathos na první pohled suchý a vyprahlý, pěstuje se na ostrově kromě hroznů, ze kterých se vyrábí vysoce kvalitní vína, také olivy a různé citrusové plody. Kromě toho se tady vyrábí i sýr, med a olivový olej. Místními tradičními výrobky jsou nádobí, tkané výrobky a mnoho dalšího. Turisté si často právě tyto výrobky vozí z last minute zájezdů na Karpathos domů jako suvenýry a důkazy zručnosti zdejších řemeslníků. Na jižním pobřeží ještě stále hraje důležitou roli rybolov. Pro všechny obyvatele má ale největší význam cestovní ruch. Pokud se sem vydáte, první dojem z Karpathosu budete mít, že je to neúrodný a skalnatý ostrov. Nicméně tady rostou i různé bylinky a domov tady našlo mnoho zvířat a rostlin. Uprostřed ostrova je hustý borový les mezi Piles - Mesohori a Spoa.

ostrov Karpathos - ilustrační fotografie

Karpathos v dávné minulosti fascinoval již staré Řeky, kteří si mysleli, že byl domovem mnoha bájných postav. Podle mytologie to byl třeba Titan Iapetus, syn Urana a Gaiy a bratr Kronose, první obyvatel ostrova. Další verze říká, že na ostrově žili všichni Titáni před tím, než se konal jejich velký souboj.

Pigadia je hlavním městem Karpathosu a má také největší přístav, nacházející se na jihovýchodním pobřeží na úpatí Kali Limni. V minulosti stálo na jeho místě antické město Poseidio. Město je to sice poměrně malé, ale moderní, a bylo postavené za značné podpory místních obyvatel, kteří emigrovali do Ameriky. V Pigadii najdete vše, co si jen můžete pro prožití dokonalého last minute zájezdu v Řecku přát. Od útulného ubytování až po luxusní hotely, mnoho taveren, kaváren i barů. To všechno dělá z města hlavní turistické centrum ostrova. Název Pigadia (řecké slovo pro studnu) pochází podle mnoha starých studní v regionu. Po levé straně vjezdu do přístavu můžete také spatřit ruiny antické pevnosti.

ostrov Karpathos - ilustrační fotografie

Aperi je krásná horská vesnička, která se odlišuje od jiných karpathoských vesniček. Byla hlavním městem ostrova v letech 1700 - 1892 a je obklopená zelenými horami. Aperi bylo za hlavní město zvoleno piráty, protože je obtížné spatřit ho od moře. V těsné blízkosti obce se nacházejí pláže Kyra Panagia a Achata.

Olympos je okouzlující vesnička na severu ostrova Karpathos a spojuje v sobě krásné přírodní scenérie a fascinující tradiční architekturu. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští a udržují staré zvyky a tradice s velkou úctou. Malebná vesnička Finiki se nachází na západním pobřeží, má malý přístav, kde kotví rybářské lodě a výletní lodě pro turisty.

Lefkos (řecky pro slovo "bílé") se nachází na pobřeží severozápadně od Pigadie. Je to jedno z nejkrásnějších míst na Karpathosu a je ideálním místem pro nezapomenutelnou letní dovolenou. Menetes u Pogadie připomíná orlí hnízdo mezi skalami a budete z něj mít jedinečný výhled na záliv Vrondis. Malé bílé domky se žlutými a modrými okenicemi a dveřmi, úzké uličky a kvetoucí vnitřní dvory jsou typické znaky regionální architektury a tvoří krásnou kulisu. Během last minute zájezdu na Karpathos byste si neměli nechat ujít ani byzantský kostel Agios Mammas či archeologickou sbírku s exponáty z okolí.

Obec Arkasa se v posledních letech stala jedním z turistických center Karpathosu. Spojuje se zde moderní životní styl se starými vzpomínkami. V Palaiokastru, které po staletí statečně odolávalo mocným mořským vlnám, se našly stopy osídlení již z období neolitu. Odtud můžete také pěšky dojít k plážím Agios Nikolaos a Agios Georgios a k rybářské vesnici Finiki.

Amoopi se nachází na půli cesty mezi letištěm a Pigadií a dobře udržovaná silnice spojuje Amoopi s ostatními vesnicemi Karpathosu. Amoopi samotné nabízí spoustu ubytování a restaurací a má jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově. Pokud míříte na zájezd last minute na Karpathos hlavně kvůli koupání a slunění se na prohřáté pláži, Amoopi je pro vás jako stvořené. Pláž Mikri Amoopi je rozdělena do 3 zátok a v její bezprostřední blízkosti se nachází Votsalakia (nebo Megali Amoopi), velmi oblíbená pláž u rodin s dětmi, neboť voda je zde mělká a průzračná.

Písečná pláž Kyra Panagia je jednou z nejznámějších, nejkrásnějších, nejčistších a nejlépe vybavených pláží na ostrově. Nachází se 14 kilometrů severozápadně od Pigadie mezi dvěma horami a kombinuje bílý písek a oblázky s křišťálově čistou vodou. Jedinečná a jemná písečná pláž Achata nachází ve velmi krásné a klidné zátoce. Je obklopená horami s bujnou vegetací. Známá pláž Apella se zase vyznačuje hlubokým, křišťálově čistým mořem a jemným bílým pískem.

V blízkosti pobřežního města Lefkos se setkávají tři pláže s bílým pískem se smaragdově zeleným mořem. První pláž Gialou Chorafi je nejlépe organizovaná a hned vedle se nachází klidná malá písečná pláž Panagias to Limani. Poslední ze zdejších pláží je pláž Frankolimnionas naproti ostrůvku Sokastro.

Aktuální ostrov Karpathos na poslední chvíli

Kdo přemýšlí o některém z leteckých zájezdů typu last minute do Řecka do oblasti ostrov Karpathos, v této chvíli může volit mezi hotely v těchto letoviscích.

Amoopi

Dlouho očekávaná letní dovolená, strávená někde u moře, už v současnosti k létu tak nějak patří. Last minute zájezd do prázdninového střediska Amoopi, pořízený se slevou, je pak ideálním způsobům, jak si na mořském pobřeží na Karpathu odpočinout. To je důvodem, proč je o zájezdy do Řecka mezi turisty každoročně takový zájem.

Arkasa

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Arkasa zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Karpathu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Lefkos

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Lefkos zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Karpathu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Pigadia

Přeprava na dovolenou letecky je aktuálně nejen nejrychlejším, ale též nejbezpečnějším způsobem, jak se dostat k moři. Je proto nasnadě, že i letecké last minute zájezdy do letoviska Pigadia patří na pultech cestovních kanceláří a agentur k velice žádanému artiklu. Pobytu u moře na Karpathu jsou mezi turisty dlouhodobě velice oblíbené.

Last moment ostrov Karpathos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Karpathu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Karpathu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Karpathos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Karpathos, jsou prezentovány v sekci ostrov Karpathos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Karpathu od německých cestovních kanceláří.