-

Last minute ostrov Karpathos

Ostrov Karpathos na poslední chvíli

Karpathos je nejjižnějším a zároveň druhým největším ostrovem Dodekanéského souostroví. Nachází se zhruba na půli cesty mezi ostrovy Kréta a Rhodos. Ostrov je známý pro své přírodní krásy a také svými obyvateli, stále dodržujícími místní tradice více než v kterékoli jiné části Řecka. Ostrov je tak ideálním cílem pro last minute zájezdy pro ty, kteří chtějí spojit svou letní dovolenou s poznáváním starých řeckých tradicí a původního způsobu života obyvatel.

ostrov Karpathos - ilustrační fotografie

Ostrov má rozlohu asi 300 kilometrů čtverečních a délka pobřeží činí více než 160 kilometrů. Ostrov je dlouhý téměř 50 kilometrů, v nejširším místě má 11 kilometrů a naopak v nejužším jen něco málo přes 3 kilometry. Nejvyšší vrchol Kali Limni v centrální části Karpathostu dosahuje výšky přes 1.200 metrů. I přes svou drsnou krásu, tradičním způsobem hospodařící a žijící vesnice a osamocené pláže je Karpathos stále ještě relativně nedotčen masovou turistikou a je skutečným rájem pro strávení dovolené u moře.

I když se může zdát Karpathos na první pohled suchý a vyprahlý, pěstuje se na ostrově kromě hroznů, ze kterých se vyrábí vysoce kvalitní vína, také olivy a různé citrusové plody. Kromě toho se tady vyrábí i sýr, med a olivový olej. Místními tradičními výrobky jsou nádobí, tkané výrobky a mnoho dalšího. Turisté si často právě tyto výrobky vozí z last minute zájezdů na Karpathos domů jako suvenýry a důkazy zručnosti zdejších řemeslníků. Na jižním pobřeží ještě stále hraje důležitou roli rybolov. Pro všechny obyvatele má ale největší význam cestovní ruch. Pokud se sem vydáte, první dojem z Karpathosu budete mít, že je to neúrodný a skalnatý ostrov. Nicméně tady rostou i různé bylinky a domov tady našlo mnoho zvířat a rostlin. Uprostřed ostrova je hustý borový les mezi Piles - Mesohori a Spoa.

ostrov Karpathos - ilustrační fotografie

Karpathos v dávné minulosti fascinoval již staré Řeky, kteří si mysleli, že byl domovem mnoha bájných postav. Podle mytologie to byl třeba Titan Iapetus, syn Urana a Gaiy a bratr Kronose, první obyvatel ostrova. Další verze říká, že na ostrově žili všichni Titáni před tím, než se konal jejich velký souboj.

Pigadia je hlavním městem Karpathosu a má také největší přístav, nacházející se na jihovýchodním pobřeží na úpatí Kali Limni. V minulosti stálo na jeho místě antické město Poseidio. Město je to sice poměrně malé, ale moderní, a bylo postavené za značné podpory místních obyvatel, kteří emigrovali do Ameriky. V Pigadii najdete vše, co si jen můžete pro prožití dokonalého last minute zájezdu v Řecku přát. Od útulného ubytování až po luxusní hotely, mnoho taveren, kaváren i barů. To všechno dělá z města hlavní turistické centrum ostrova. Název Pigadia (řecké slovo pro studnu) pochází podle mnoha starých studní v regionu. Po levé straně vjezdu do přístavu můžete také spatřit ruiny antické pevnosti.

ostrov Karpathos - ilustrační fotografie

Aperi je krásná horská vesnička, která se odlišuje od jiných karpathoských vesniček. Byla hlavním městem ostrova v letech 1700 - 1892 a je obklopená zelenými horami. Aperi bylo za hlavní město zvoleno piráty, protože je obtížné spatřit ho od moře. V těsné blízkosti obce se nacházejí pláže Kyra Panagia a Achata.

Olympos je okouzlující vesnička na severu ostrova Karpathos a spojuje v sobě krásné přírodní scenérie a fascinující tradiční architekturu. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští a udržují staré zvyky a tradice s velkou úctou. Malebná vesnička Finiki se nachází na západním pobřeží, má malý přístav, kde kotví rybářské lodě a výletní lodě pro turisty.

Lefkos (řecky pro slovo "bílé") se nachází na pobřeží severozápadně od Pigadie. Je to jedno z nejkrásnějších míst na Karpathosu a je ideálním místem pro nezapomenutelnou letní dovolenou. Menetes u Pogadie připomíná orlí hnízdo mezi skalami a budete z něj mít jedinečný výhled na záliv Vrondis. Malé bílé domky se žlutými a modrými okenicemi a dveřmi, úzké uličky a kvetoucí vnitřní dvory jsou typické znaky regionální architektury a tvoří krásnou kulisu. Během last minute zájezdu na Karpathos byste si neměli nechat ujít ani byzantský kostel Agios Mammas či archeologickou sbírku s exponáty z okolí.

Obec Arkasa se v posledních letech stala jedním z turistických center Karpathosu. Spojuje se zde moderní životní styl se starými vzpomínkami. V Palaiokastru, které po staletí statečně odolávalo mocným mořským vlnám, se našly stopy osídlení již z období neolitu. Odtud můžete také pěšky dojít k plážím Agios Nikolaos a Agios Georgios a k rybářské vesnici Finiki.

Amoopi se nachází na půli cesty mezi letištěm a Pigadií a dobře udržovaná silnice spojuje Amoopi s ostatními vesnicemi Karpathosu. Amoopi samotné nabízí spoustu ubytování a restaurací a má jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově. Pokud míříte na zájezd last minute na Karpathos hlavně kvůli koupání a slunění se na prohřáté pláži, Amoopi je pro vás jako stvořené. Pláž Mikri Amoopi je rozdělena do 3 zátok a v její bezprostřední blízkosti se nachází Votsalakia (nebo Megali Amoopi), velmi oblíbená pláž u rodin s dětmi, neboť voda je zde mělká a průzračná.

Písečná pláž Kyra Panagia je jednou z nejznámějších, nejkrásnějších, nejčistších a nejlépe vybavených pláží na ostrově. Nachází se 14 kilometrů severozápadně od Pigadie mezi dvěma horami a kombinuje bílý písek a oblázky s křišťálově čistou vodou. Jedinečná a jemná písečná pláž Achata nachází ve velmi krásné a klidné zátoce. Je obklopená horami s bujnou vegetací. Známá pláž Apella se zase vyznačuje hlubokým, křišťálově čistým mořem a jemným bílým pískem.

V blízkosti pobřežního města Lefkos se setkávají tři pláže s bílým pískem se smaragdově zeleným mořem. První pláž Gialou Chorafi je nejlépe organizovaná a hned vedle se nachází klidná malá písečná pláž Panagias to Limani. Poslední ze zdejších pláží je pláž Frankolimnionas naproti ostrůvku Sokastro.

Aktuální ostrov Karpathos na poslední chvíli

Kdo přemýšlí o některém z leteckých zájezdů typu last minute do Řecka do oblasti ostrov Karpathos, v této chvíli může volit mezi hotely v těchto letoviscích.

Arkasa

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Arkasa zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Karpathu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Lefkos

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Lefkos zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Karpathu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Pigadia

Přeprava na dovolenou letecky je aktuálně nejen nejrychlejším, ale též nejbezpečnějším způsobem, jak se dostat k moři. Je proto nasnadě, že i letecké last minute zájezdy do letoviska Pigadia patří na pultech cestovních kanceláří a agentur k velice žádanému artiklu. Pobytu u moře na Karpathu jsou mezi turisty dlouhodobě velice oblíbené.

Last moment ostrov Karpathos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Karpathu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Karpathu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Karpathos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Karpathos, jsou prezentovány v sekci ostrov Karpathos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Karpathu od německých cestovních kanceláří.