-

Last minute ostrov Kefalonia

Ostrov Kefalonia na poslední chvíli

Jak popsat řecký ostrov Kefalonia jen několika slovy? Majestátní, zelený, čistý a idylický. To je jen pár slov, která návštěvníkům přijdou na mysl. Kefalonia je ostrov, kam se budete chtít znovu a znovu vracet na výhodné last minute zájezdy a budete chtít objevovat stále něco nového. Nachází se ve vodách Jónského moře u západního pobřeží Řecka a na pevninu je to vzdušnou čarou asi 30 kilometrů. Jen asi 4 kilometry široký průliv odděluje Kefalonii o sousedního menšího ostrova Ithaka a i na další turisticky populární Jónské ostrovy to není daleko. Lefkada leží asi 10 kilometrů severně a ostrov Zakynthos naopak něco málo přes 10 kilometrů jižně. Ostrovy Paxi a Korfu leží dále, necelých 100 kilometrů severozápadním směrem.

ostrov Kefalonia - ilustrační fotografie

Kefalonia je rájem pro milovníky přírody. Na tomto svěžím ostrově se daří zvláštnímu druh jedle, která roste jen tady a nikde jinde na světě. Na svazích hor žijí divocí koně, kozy i králíci. V moři zase žijí želvy karety pravé, delfíni nebo tuleň středomořský, protože voda kolem Kefalonie patří mezi nejčistší ve Středomoří.

Okouzlující pláže, krápníková jeskyně s jezerem, Odysseův hrob, rybářská vesnička Fiskardo, vína Romola a Calliga, lord Byron... To vše je spojené s řeckým ostrovem Kefalonia. Ten je tak bezpochyby jedním z nejrozmanitějších ostrovů ve Středomoří a kdo na Kefalonii přiletí na některý z mnoha last minute zájezdů do Řecka, určitě nebude z pobytu na ostrově zklamán. Kdo četl knihu od Louise de Berniera Mandolína kapitána Corelliho nebo viděl stejnojmenný film, jehož příběh se odehrává právě na tomto ostrově, a chtěl by vědět, jaká Kefalonia skutečně je, má se s příletem na ostrov na co těšit.

ostrov Kefalonia - ilustrační fotografie

Existuje mnoho míst, kde můžete strávit svou letní dovolenou u moře. Ať už to má být oblast Lassi s nejoblíbenějšími plážemi na ostrově nebo hlavní město Argostoli. V Argostoli život a zábava neutichá ani po setmění a navíc tady jsou restaurace, kavárny, diskotéky a další turistická infrastruktura jako banky, autobusové nádraží a přístav. Ve dvou dalších větších městech Lixouri a Sami je také mnoho barů a taveren. Vesnička Fiskardo zase nabízí svým návštěvníkům dokonalou idylu. Je malá a přívětivá, stejně jako další místa na ostrově Efimia, Skala anebo Poros. Na Kefalonii je ale ještě spousta jiných míst, kde si můžete v průběhu zájezdu last minute skvěle odpočinout.

Historie ostrova Kefalonia je velmi dlouhá, o Kefalonii se zmínil již Homér ve svých básních Ilias a Odysseia. Ve svém díle pojmenoval ostrov jako Deucalion a napsal, že patřil k Odysseovu království. Dosud se stále přesně neví, jak ostrov získal svůj současný název. Možná díky tomu, že to je největší ostrov Jónského souostroví, a slovo kefali v překladu znamená hlava, nebo podle prvního krále, kterým byl údajně Kefalos. V roce 1953 zasáhlo ostrov silné zemětřesení a zničilo mnoho budov. Pouze na severu se zachovala obec Fiskardo, která je tak jedním z mála míst se starší architekturou.

ostrov Kefalonia - ilustrační fotografie

Většina okružních výletů po ostrově Kefalonia, kterými si turisté na last minute zájezdech zpestřují zdejší pobyt, zahrnuje návštěvu jeskyně Drogarati a podzemního jezera Melissani, kláštera Agios Gerasimos, malebného Fiskarda a nádherné zátoky Myrtos. Zajímavá je také návštěva benátského hradu Kefalonie, kláštera Agios Andreas, vinařství Calliga a Robola, anebo perfektně zrekonstruované obce Kourkomelata, která byla zničena při zemětřesení.

V Argostoli můžete navštívit archeologické i folklórní muzeum a před jeho branami můžete pro změnu obdivovat zvláštní geologický úkaz, tzv. díry Katavothres. Nedaleko obce Poros byla objevena dávná mykénská hrobka a místní lidé věří, že je to poslední místo odpočinku hrdiny Odyssea. V malé a krásné vesničce Assos stojí benátská citadela a v místním malém přístavu se také můžete dobře najíst. Assos je také známý tím, že zde po svých zásnubách se svojí jachtou zakotvili princ Charles a lady Diana. Ve vesničce Skala můžete zase obdivovat pozůstatky římské vily s ohromující mozaikovou chodbou. Z ostrova Kefalonia můžete také podniknout jednodenní výlety na okolní ostrovy Ithaka, Lefkada a Zakynthos, nebo do starověké Olympie na Peloponésu.

Dvě z nejlepších pláží na ostrově Kefalonia se nacházejí nedaleko Lassi a jsou to pláže Makrigialos a Platys Gialos, které jsou ideálním místem pro last minute dovolenou na ostrově Kefalonia pro rodiny s dětmi. Myrtos je zase asi nejfotografovanější pláží Řecka, ale cesta k ní je poměrně strmá a komplikovaná. Díky tomu, že je kamenitá a má prudce se svažující mořské dno, není moc vhodná pro děti. Ve Skale a v Petanias najdete další písečné pláže. Cesta k moři ve Fiskardu vede přes kameny, ale moře je tady křišťálově čisté a v nejbližším okolí se nacházejí dalších nádherné zátoky a pláže.

Na mnoha plážích na ostrově Kefalonia najdete občerstvení i půjčovny lehátek a slunečníků a můžete si vyzkoušet nejrůznější vodní sporty, například v Makrigialos, Plata Gialos anebo ve Skale. Dobrou potápěčskou školu najdete ve vesničce Agia Efimia, která je obklopená mnoha malými plážemi. Jsou oblázkové a hlavně velmi klidné s minimem turistů.

Nejznámější pláž Myrtos je známá nejen mezi místními domorodci, ale po celém Řecku. Nachází se severně od Argostoli a její nádherný zlatý písek, obklopený svislými útesy, sem láká spousty turistů, kteří jsou na ostrově Kefalonia nejen na některém z last minute zájezdů. Antisamos je další známá pláž v blízkosti obce Sami. Je to oblázková pláž s nádherným tyrkysově modrým mořem, obklopená svěžími zelenými kopci a je velmi populární i mezi místními obyvateli.

Sami je moderní městečko a svým návštěvníkům nabízí dobrou turistickou infrastrukturu, obchody, restaurace i taverny se nacházejí v těsné blízkosti pláže. Samotná pláž je pokrytá kameny a nabízí nádherný výhled na ostrov Ithaka. Rekreační oblast Svoronata má mnoho pláží, ale jen tři jsou dobře známé, a jsou to Ammes, Avithos a Agios Helis. Všechny jsou ale mnohem tišší v porovnání s některými jinými rušnými plážemi na ostrově Kefalonia.

Lixouri je druhé největší město na ostrově Kefalonia a je obklopené několika plážemi. Obec se nachází v jižní části ostrova a s Argostoli jí spojuje trajekt. Nejbližší pláží je Lepada, která má červený písek. Písečná pláž s vápencovými útesy okolo jménem Spartia se nachází v blízkosti stejnojmenné obce a má svůj přístav a také jachtařské centrum.

Last moment ostrov Kefalonia jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Kefalonii s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Kefalonii je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Kefalonia. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Kefalonii, jsou prezentovány v sekci ostrov Kefalonia slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Kefalonii od německých cestovních kanceláří.