-

Last minute ostrov Kos

Ostrov Kos na poslední chvíli

Ostrov Kos, to jsou dlouhé písečné pláže, křišťálově čisté moře, velmi příjemné klima a hotely všech kategorií. Tato kombinace láká na last minute zájezdy na Kos mnoho milovníků koupání v křišťálově čistém moři a lenošení na pláži. Ale ani noční sovy tady o nic nepřijdou, v mnoha barech a nočních klubech v hlavním městě a dalších letoviscích na ostrově se můžete bavit a tančit až do časných ranních hodin.

ostrov Kos - ilustrační fotografie

Velmi pěkné, s mnoha pozoruhodnými antickými, byzantskými i tureckými památkami, je hlavní město Kos. Poznávání jeho historie je zajímavým doplňkem k odpočinkové last minute dovolené u moře. Ale i vnitrozemí ostrova Kos má své kouzlo. Při četných turistických výletech objevíte mnoho kapliček a z celé řady míst si budete moci vychutnat nádherný výhled na nedaleké Turecko a okolní ostrovy Pserimos, Kalymnos a Nisyros. Od jara až do června tady pokrývají koberce kvetoucích květin úrodné oblasti ve vnitrozemí. Ostrov Kos je totiž, na rozdíl od sousedních ostrovů, plochý. Jen na východním pobřeží se zvedá pohoří Dikeos až do výšky 850 metrů nad mořskou hladinu.

Kos patří k Dodekanským ostrovům a stejně jako ostrovy Samos a Rhodos se nachází v těsné blízkosti tureckého pobřeží. Je více než 40 kilometrů dlouhý a 8 kilometrů široký a má celkovou rozlohu necelých 300 kilometrů čtverečních. Je tak, po ostrovech Karpathos a Rhodos, třetím největším ostrovem Dodekanés. Na ostrově trvale žije asi 32.000 obyvatel, z toho přibližně polovina z nich v hlavním městě.

ostrov Kos - ilustrační fotografie

Kos byl osídlen již v pravěku, později sem přišli dórští osadníci z Epidauru. V průběhu staletí se tady měnily vládnoucí mocnosti, včetně Persie a Římské říše. Od 15. století byl Kos součástí Osmanské říše. Okupace trvala až do roku 1912, pak přešel ostrov pod italský vliv. Od roku 1943 až do konce války byl ostrov obsazen německým Wehrmachtem. Původní hlavní město Astypalaia se nachází v blízkosti města Kefalos na stejnojmenném poloostrově. Teprve ve 4. století př.n.l. bylo založeno nové hlavní město Kos.

Vzhledem k tisíce let trvající historii je ve městě a v okolí k vidění mnoho historických památek. Mezi ně patří například Asklepion nebo johanitská pevnost Neratzia ze 14. století. Zemětřesení 23. dubna 1933, při kterém bylo město z velké části zničeno, odkrylo pozůstatky antického města s agorou. Nálezy následujících vykopávek italských archeologů jsou vystaveny v archeologickém muzeu. Větší část naleziště je také volně přístupná veřejnosti. V centru města Kos roste také Hippokratův platan, který byl pojmenován po světoznámém antickém lékaři Hippokratovi, který prý v jeho stínu s oblibou sedával. Ve městě můžete během vašeho last minute zájezdu do Řecka na ostrov Kos navštívit i muzeum, které je tomuto lékaři zasvěcené.

ostrov Kos - ilustrační fotografie

Místní přístav je hezky umístěn a spolu rytířským hradem je to jedna z hlavních atrakcí ostrova. Nabízejí se odtud nejrůznější výlety na lodích, třeba na sousední ostrovy Rhodos na jihu, nebo Patmos a Samos na severu. Ostrov je známý pro své dlouhé písečné pláže s velkými hotely, ale má také původní a odlehlé vesničky. Zajímavé jsou návštěvy některých kostelů, klášterů a také pozůstatků bývalé johanitské pevnosti u Antimachie. Jižně od města Kos vyvěrají také horké prameny Embros Therma.

Dlouhé písečné pláže na severním pobřeží ostrova Kos jsou ideálním místem pro strávení skvělé letní dovolené. Letoviska Marmari a Tigaki nabízejí přesně to, co turisté na last minute zájezdech do Středomoří chtějí nejčastěji, a sice původní řecký způsob života a především krásné pláže. Tigaki se nachází na severním pobřeží a může se pochlubit dlouhou bílou pláží. V její blízkosti se nachází spousta možností k ubytování a Tigaki je tak jednou z nejpopulárnějších turistických destinací na ostrově. Místní pláž s křišťálově modrou vodou získala Modrou vlajku, a to nejen za čistotu, ale i za služby. Pláž je ideální pro rodiny s malými dětmi či méně dobré plavce a nabízí také ideální podmínky pro surfování.

ostrov Kos - ilustrační fotografie

Marmari na severním pobřeží ostrova přitahuje svou dlouhou písečnou pláží každý rok mnoho návštěvníků na last minute dovolenou. Mnohé malé tradiční taverny a kavárny nabízejí nejen malé rychlé občerstvení, ale také chutná ostrovní jídla. Nejznámější pláží na Kosu je Paradise, velká a krásná písečná pláž, kde si můžete vyzkoušet i různé vodní sporty. Je také dobrou volbou pro rodiny s dětmi.

Kardamena je moderní turistické letovisko s malým přístavem, odkud se dostanete třeba na i na nedaleký ostrůvek Nisyros. Dnešní Kardamena byla postavena na území antického města Alasarna, což dokazují archeologické vykopávky. Byly objeveny pozůstatky chrámu boha Apollóna, divadla nebo také křesťanské baziliky. V místě je velký výběr ubytování i taveren s řeckou a evropskou kuchyní. Kromě toho si na písečné pláži můžete zapůjčit lehátka a slunečníky, nebo vyzkoušet windsurfing.

ostrov Kos - ilustrační fotografie

Letovisko Mastichari má malý přístav, odkud trajekty vyplouvají na ostrov Kalymnos. Pláž přímo naproti přístavu je oblíbeným cílem mnoha turistů, kteří na Kos přiletěli strávit svůj zájezd s last minute slevou. Jen kousek od moře jsou tady k vidění antické ruiny a mozaiková podlaha z raně křesťanského období. V Mastichari najdete nejen klid a pohodu, ale také ty nejlepší rybí taverny s pokrmy z čerstvě ulovených ryb a plodů moře. Místní bílá pláž s křišťálově čistou vodou vypadá jako exotické místo kdesi v Tichém oceánu. Díky plavčíkům, vodním sportům (zejména windsurfing) a lehátkům mnozí návštěvníci říkají, že je to nejlepší pláž na ostrově Kos.

Asi 4 kilometry jižně od Mastichari leží malebná vesnička Antimachia. Je zde mnoho krásných a zajímavých památek, z nichž nejvýznamnější je dům z počátku 10. století. Přímo naproti němu je starý tradiční větrný mlýn Milos tou Papa, a 4 kilometry severovýchodně od obce můžete vidět zříceniny středověkého hradu. Kromě toho si v okolí můžete prohlédnout ruiny křesťanských bazilik s velmi pěknou mozaikovou podlahou. Antimachia je také známá svou pohostinností místních obyvatel. Ti jsou také známí jako velmi dobří tanečníci a zpěváci, někteří dokonce jako nejlepší lidoví hudebníci v Řecku.

Aktuální ostrov Kos na poslední chvíli

Kdo přemýšlí o některém z leteckých zájezdů typu last minute do Řecka do oblasti ostrov Kos, v této chvíli může volit mezi hotely v těchto letoviscích.

Agios Fokas

Všeobecně žádané last minute letecké zájezdy do destinací na mořském pobeží bezebytku naplňují představy řady turistů z České republiky o ideálním prázdninovém odpočinku. Dovolená u tyrkysově modrého moře v Řecku, kupříkadu ve známém letovisku Agios Fokas na Kosu, je pro vzrůstající počet turistů ideální možností, jak si zaslouženě odpočinout.

Kardamena

Vyberte si z aktuální nabídky last minute zájezdů dovolenou a nechte se z nejbližšího letiště rychle a v pohodlí přepravit letecky z České republiky do Řecka. Vaší cílovou destinací může být kupříkladu letovisko Kardamena na Kosu. Na zdejších plážích pak můžete v blízkosti šplouchajícího moře a s hřejivým sluncem nad hlavou bez starostí relaxovat.

Lambi

Je téměř jisté, že tak dlouho očekávané dny volna, které následně strávíte u moře v některém z hotelů letoviska Lambi v rámci last minute zájezdu na Kosu vás určitě nezklamou. Letecké zájezdy do Řecka se slevou na poslední chvíli paří k oblíbeným způsobům, jak u moře odpočívat a znovu načerpat ztracených sil.

Marmari

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Marmari zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Kosu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Mastichari - ilustrační foto

Mastichari

Všeobecně žádané last minute letecké zájezdy do destinací na mořském pobeží bezebytku naplňují představy řady turistů z České republiky o ideálním prázdninovém odpočinku. Dovolená u tyrkysově modrého moře v Řecku, kupříkadu ve známém letovisku Mastichari na Kosu, je pro vzrůstající počet turistů ideální možností, jak si zaslouženě odpočinout.

Psalidi

Letecké zájezdy k moři do resortu Psalidi se mezi turisty těší velké oblibě především kvůli spoustě slunce a průzračně čistému moři. Turisté, kteří sem přicestují na některý z cenově výhoných last minute zájezdů (ovšem nejen ti), tady nějčastěji tráví čas odpočinkem buď přímo na pláži, nebo na lehátku u hotelového bazénu. Protože odpočinkek je hlavním důvodem k cestě na Kos.

Tigaki

Láká vás výhodná dovolená v Řecku? Tak si vyberte některý z nabízených last minute zájezdů na Kos, nasedněte na nejbližším letišti do letadla a nechte se pohodlně a rychle dopravit třeba do letoviska Tigaki. Tady si pak budete moci pod horkými paprsky slunce na modré obloze bezezbytku vychutnat svou zaslouženou dovolenou.

Last moment ostrov Kos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Kosu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Kosu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Kos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Kos, jsou prezentovány v sekci ostrov Kos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Kosu od německých cestovních kanceláří.