-

Last minute ostrov Lefkada

Ostrov Lefkada na poslední chvíli

Řecký ostrov Lefkada patří mezi Jónské ostrovy a jeho pláže se řadí mezi nejkrásnější v celém Řecku. Nejen na last minute zájezdu si tady můžete skvěle vychutnat svou dovolenou u azurově modrého moře v paprscích horkého středomořského slunce, poznat tradiční řecký styl života v idylických horských vesničkách i ve městech a obdivovat strmé útesy v kontrastu k širokým písečným plážím, které jsou vhodné i pro rodinnou dovolenou s malými dětmi.

Na Lefkadě zatím nedošlo k rozvoji masové turistiky jako je tomu třeba na nedalekých ostrovech Korfu a Zakynthosu nebo dokonce na Krétě. A Lefkada vlastně není ani skutečný ostrov, protože geograficky je spojená zbytky dávné laguny s řeckou pevninou a přístup je na ostrov možný přes otočný most. Ale ať už jde o skutečný ostrov nebo ne, určitě je to nádherné místo pro strávení příjemné letní dovolené.

Kromě nádherných přírodních scenérií a spousty turistických zajímavostí nabízí ostrov Lefkada svým návštěvníkům k prozkoumání a poznání také krásná města a vesnice. Hlavním městem ostrova je Lefkada (Lefkas), která se nachází v severní části ostrova. Po velkém zemětřesení v roce 1953 bylo město znovu postaveno podle starých plánů a dnes nabízí návštěvníkům, kteří tráví na Lefkadě svůj last minute zájezd, okouzlující čtvrti a zákoutí. Jako třeba těsně vedle sebe stojící domy kolem náměstí Agios Spyridon, jejichž zdi hrají nejrůznějšími barevnými odstíny. Obzvláště pěkný pohled je pak na 7 kilometrů dlouhou pláž Yira charakteristickými větrnými mlýny nebo na starý klášter Fanomeri. Kromě toho přitahuje město turisty mnoha zajímavými akcemi, jako například Festival literatury nebo Mezinárodní festival folklóru a tance, které v létě navštěvují lidé z celého světa.

Obec Agios Nikitas se nachází v severozápadní části ostrova Lefkada a je jednou z nejkrásnějších rybářských vesnic na ostrově. Podél hlavní silnice tu na své hosty čekají útulné taverny, mnoho restaurací a také malé hotely. V blízkosti Agios Nikitas se také nacházejí ty nejkrásnější pláže ostrova jako je Porto Katsiki, Kathisma anebo Pefkoulia, na kterých tráví své last minute zájezdy v Řecku velká část turistů. Vesnička Kalamitsi nedaleko západního pobřeží je zase ideálním místem pro ty, kteří mají rádi romantiku. V malé vesničce na úpatí hory to totiž vypadá, jako by se zastavil čas. Staré ženy jsou podle tradic oblečené v černém a osel je tady oblíbeným dopravním prostředkem. Za zmínku stojí i mnoho větrných mlýnů, kostely a starý klášter. Z Kalamitsi si můžete také vychutnat i nádherný výhled na moře.

Centrem rybářů ostrova Lefkada je Lygia, malá vesnička na východním pobřeží ostrova nedaleko města Lefkas. V přístavu kotví rybářské lodě, na slunci se suší sítě a rybáři prodávají své čerstvě ulovené ryby přímo na nábřeží. Je tady i několik útulných hospůdek a vynikající rybí restaurace. Vesnička Vasiliki na západním pobřeží je pro mnoho lidí, kteří dobře znají Lefkadu, nejkrásnějším místem na ostrově. Pohled na obec má svůj jedinečný půvab, neboť bílé domky nabízejí fantastický kontrast k modrému nebi. Pobřeží Vasiliki je velmi oblíbené mezi surfaři a místní kemp je považován za nejkrásnější v Řecku.

Nidri je jediné skutečné moderní turistické letovisko na ostrově Lefkada, s celou řadou taveren, barů a klubů. Kdo chce prožít při dovolené parádní párty, je tady na správném místě. Není se co divit, že právě do Nidri míří většina last minute zájezdů na Lefkadu. Z Nidri také odplouvají trajekty na sousední ostrovy Kefalonia a Ithaka. Z pobřeží jsou vidět blízké, velmi zelené ostrůvky. Jeden z nich, Skorpios, kdysi koupil legendární řecký miliardář Aristoteles Onassis. Po jeho smrti byl ale zpřístupněn pro běžný cestovní ruch. Dalším lákadlem v Nidri je zdejší vodopád (asi 4 kilometry od centra), který je oblíbeným výletním místem.

Karia je staré hlavní město na ostrově Lefkada a jedno z jeho nejkrásnějších míst. Stojí tu mnoho domů v typickém stylu Jónských ostrovů, s krásnými barevnými zahradami, se starými větrnými mlýny v pozadí a s unikátní atmosférou. Místní lidé dosud udržují staré tradice a jsou tak pro turisty zajímavou atrakcí. Karia je známá také výšivkami místních žen.

Jedním z nejnavštěvovanějších míst na ostrově Lefkada je legendární mys Dukato, jehož bílé křídové útesy dali ostrovu své jméno (lafkas = bílý). Tady, na jižním cípu ostrova, spisovatel Homér umístil svůj vstup do podsvětí. V dávných dobách se tady měly z vysokých útesů vrhat nešťastně zamilované dívky do moře.

Podle mnoha znalců má Lefkada ty nejkrásnější pláže ze všech ostrovů v Jónském moři, ne-li nejkrásnější pláže v Řecku. Voda je křišťálově čistá a nabízí tak skvělé možnosti ke koupání. Na většině písečných a oblázkových pláží, které se nacházejí podél pobřeží, narazíte na malé bary a taverny s řeckou atmosférou a s nádherným výhledem. Na místě jsou k pronajmutí lehátka a slunečníky a k vyzkoušení je tady celá řada vodních sportů. K mnoha plážím ostrova Lefkada se snadno dostanete autem, parkoviště jsou v blízkosti.

Pro vyznavače kitesurfingu je ideální Ai Giannis & Mili, dlouhá písečná pláž, která se táhne od Agios Ioannis severozápadně od města Lefkada. Dokonce se tady konají i mezinárodní soutěže v surfování. Pokud si chcete během last minute zájezdu na Lefkadu užít a vychutnávat si osvěžující drinky přímo na pláži, doporučujeme pláž Milos Beach. Populární pláž Pefkoulia u pobřežní silnice do Agios Nikitasu je snadno dostupná autem. Část pláže je (neoficiálně) jako nudistická.

Malá, ale krásná, je pláž u vesničky Agios Nikitas v malebné zátoce. Pro rodiny s dětmi je skvělá pláž Kathisma, ke které dojedete několika serpentinami. Ve večerních hodinách je to oblíbené místo setkávání mladých lidí. Pláž Egremni zase svou jasně tyrkysovou barvou moře připomíná Karibik. A díky tomu, že je docela daleko od parkoviště, není v létě příliš navštěvovaná a budete si tady tak moci na last minute dovolené na ostrově Lefkada užít dostatek prostoru a soukromí.

Aktuální ostrov Lefkada na poslední chvíli

Patříte-li k jedincům, co rádi letecky cestují na last minute do Řecka do oblasti ostrov Lefkada, aktuálně se můžete se slevou ubytovat v následujících letoviscích.

Agios Nikitas - ilustrační foto

Agios Nikitas

Letecké zájezdy k moři do resortu Agios Nikitas se mezi turisty těší velké oblibě především kvůli spoustě slunce a průzračně čistému moři. Turisté, kteří sem přicestují na některý z cenově výhoných last minute zájezdů (ovšem nejen ti), tady nějčastěji tráví čas odpočinkem buď přímo na pláži, nebo na lehátku u hotelového bazénu. Protože odpočinkek je hlavním důvodem k cestě na Lefkadu.

Last moment ostrov Lefkada jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Lefkadě s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Lefkadě je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Lefkada. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Lefkadu, jsou prezentovány v sekci ostrov Lefkada slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Lefkadě od německých cestovních kanceláří.