-

Last minute ostrov Samos

Ostrov Samos na poslední chvíli

Ostrov Samos patří k nejkrásnějším a také k nejoblíbenějším řeckým ostrovům v Egejském moři. Leží necelé 2 kilometry od pobřeží Tureckaa k dalším ostrovům Řecka, kam je možné se dostat na last minute zájezdy, je to asi 70 kilometrů severozápadně (ostrov Chios) nebo jižně (ostrovy Kalymnos a Kos). Samos je zeleným ostrovem s mnoha lesy a zajímavými starými vesničkami, které jsou ideálním místem pro poznávání života ostrovanů. Spolu s Krétou, Evií, Lesbosem, Rhodosem a dalšími patří do desítky největších ostrovů Řecka a jeho obyvatelé se živí především cestovním ruchem a zemědělstvím. Nejčastěji se na Samosu pěstují olivy a nejrůznější druhy ovoce. I vína ze Samosu jsou velmi dobře známá a stojí za ochutnání, stejně jako místní ouzo, které patří mezi nejlepší v Řecku. Zajímavostí ostrova je skutečnost, že odsud pocházel jeden z nejslavnějších matematiků starověkého Řecka, Pythagoras.

ostrov Samos - ilustrační fotografie

Historie ostrova sahá až do starověku, což dokazují archeologické nálezy. Podle řecké mytologie se tady narodila řecká bohyně Héra a také někteří slavní učenci, jako např. filozofové Epikuros a Aristarchosos, či již zmiňovaný matematik Pythagoras. Díky své bohaté minulosti je na Samosu spoustu zajímavých míst, která určitě stojí během zájezdu za prozkoumání a bližší poznání, například ve vypůjčeném autě. Samos je poměrně hornatým ostrovem a nejvyšší hora Kerkis dosahuje výšky 1.433 metrů. Pobřeží lemuje mnoho krásných zátok s písečnými i oblázkovými plážemi, a to hlavně v západní části ostrova.

Většina turistů pobývá na last minute zájezdu na Samosu v letoviscích Pythagorion, což je původní hlavní město ostrova, nebo v Kokkari. Kokkari je jedna z nejhezčích oblastí Samosu a nachází se asi 10 kilometrů od Vathi v severní části ostrova. Místo je ideální pro windsurfing a další plachtařské vodní sporty a má také velmi pěkné pláže. V obou letoviscích jsou obchody, restaurace i bary. Vathi, což je vedle Samosu druhým názvem hlavního města ostrova Samos, se pravidelně v letních měsících zaplní mnoha turisty, kteří na Samos přijíždějí nejen na last minute zájezdy, neboť ve městě je k vidění mnoho zajímavých míst. Vathi se dělí na novější část Ano Vathi a pak na staré město s mnoha restauracemi a celou řadou možností ubytování.

ostrov Samos - ilustrační fotografie

Vathi si do současnosti alespoň částečně uchovalo svou původní originalitu a tak tady dodnes můžete obdivovat krásné panské a neoklasicistní domy. Pro svou polohu na konci hlubokého zálivu má město jeden z nejbezpečnějších přístavů v Egejském moři. Kolem přístavní promenády najdete velké množství nejrůznějších taveren, rastaurací, barů a ouzerií. Milovníci nakupování, kteří v průběhu last minute zájezdu na ostrov Samos do Vathi zavítají, zase určitě vyrazí na pěší promenádu s mnoha obchody. Oblíbeným suvenýrem ze Samosu je Pythagorův pohár. Zajímavá jsou i dvě místní muzea, muzeum archeologie a také byzantské muzeum s církevním uměním od 15. do 19. století, mezi které patří ikony, roucha, kříže a celá řada knih.

Druhým největším městem je Karlovasi na severozápadě, které má také druhý nejdůležitější přístav na ostrově. Leží asi 32 kilometrů od města Samos a jeho oficiální název zní Neo Karlovasi. Na rozdíl od metropole není tak turisticky vyvinuté a o dovolené tady tak můžete blíže poznat skutečný život místních obyvatel. V blízkosti se nachází pláž Potami, jedna z nejlepších na ostrově. Můžete se odtud také vydat na výlet ke stejnojmenným vodopádům a vykoupat ve velmi studeném horském potoce. V Potami jsou také rybí taverny, které pro své hosty připravují skvělé pokrmy z čerstvých darů moře.

ostrov Samos - ilustrační fotografie

Bývalá rybářská vesnička Kokkari leží asi 10 kilometrů od města Samos a v posledních letech se stala oblíbeným turistickým letoviskem. Obec připomíná jakousi zelenou zahradu, obklopenou zalesněnými kopci. Na pravé straně malé zátoky, v blízkosti rybářského přístavu, stojí symbol obce. Jde o velký balvan, který se nazývá Cavos. Místní oblázková pláž Long Beach se nachází v severozápadní části Kokkari a o něco dále ještě další pláže Lemonakia, Tsamadou a Tsabou Beach. Všechny jsou oblázkové a turistům na last minute zájezdech nabízejí i možnost vyzkoušet si některý z vodních sportů. Ve vesničce si můžete prohlédnout kostel Agios Nikolaos, naproti němu je místní zajímavost, hospůdka The Beer, kde můžete ochutnat mnoho druhů piv, ale třeba také místní brandy.

Marathokampos se nachází v jihozápadní části Samosu, jen kousek od pobřeží, a dříve byl nejmenší obcí na ostrově. Jeho nejzajímavější část je Ormos Marathokampos s malým přístavem, kolem kterého jsou taverny a kafenia. Oblázková pláž se rozkládá skoro přes celý záliv, ale v blízkém okolí najdete i mnoho dalších osamocených a krásných zátok. Západně od Ormos Marathokamposu začíná turistická zóna Votsalakia s pláží, hotely, penziony a obchody, která se táhne až téměř do Limnionasu.

ostrov Samos - ilustrační fotografie

Pythagorion je hlavním turistickým centrem na jihu ostrova Samos. Malebné městečko se rozkládá na malém svahu a má jeden z nejkrásnějších přístavů v Egejském moři. Tady si můžete večer udělat velmi pěknou procházku podél přístavu a třeba navštívit jeden z mnoha barů nebo některou z restaurací. Přímo v obci jsou dvě menší pláže a asi 2 kilometry odtud je dlouhá pláž, která vede přes celý záliv až do Ireonu.

Ireon je také bývalá rybářská vesnice, kde ústí slavná, již v dávné řecké mytologii zmíněná, řeka Imvrasos. Na břehu řeky se prý narodila bohyně Héra, sestra a později manželka Dia. Právě tady byl zřejmě také kdysi postaven chrám na její počest, prý největší v celém Řecku. Na nábřeží můžete posedět v jedné z taveren nebo si koupit nějaký ten suvenýr. V srpnu se tady koná každý rok rockový festival, který přitahuje mnoho slavných mezinárodních kapel.

ostrov Samos - ilustrační fotografie

Samos není prázdninovou destinací, kde by turisté mohli lenošit na širokých písečných plážích s palmami. Na ostrově jsou spíše menší, ale zato krásné, přírodní zátoky, někdy s pískem, ale většinou s oblázky. Surfaři si přijdou na své na pláži Kokkari a velmi příjemné koupání nabízí také pláže Psili Ammos, Chrissi Ammos, Kedros Beach, Papa Beach, Ballos, Mykali Beach nebo Gangou Beach.

Všude podél pobřeží najdete velké i menší zátoky, které ani v hlavní sezóně, kdy na ostrov Samos přilétá na last minute zájezdy do Řecka nejvíce návštěvníků, nejsou přeplněny turisty. Jenou z nejdelších pláží ostrova je Potokaki u Pythagorionu. Tady si můžete vyzkoušet četné vodní sporty a zapůjčit lehátka a slunečníky.

Last moment ostrov Samos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Samu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Samu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Samos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Samos, jsou prezentovány v sekci ostrov Samos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Samu od německých cestovních kanceláří.