-

Last minute ostrov Santorini

Ostrov Santorini na poslední chvíli

Ostrov Santorini v Řecku patří do souostroví Kyklady a jde o zcela unikátní malý sopečný ostrov. Nachází se zhruba uprostřed Egejského moře a jeho nejbližšími sousedy, na které je možné se v létě dostat v rámci last minute zájezdů, jsou ostrov Naxos, ležící asi 50 kilometrů severně, a pak ostrov Kréta, která se nachází asi 100 kilometrů jižním směrem.

ostrov Santorini - ilustrační fotografie

Svou dnešní podobu získal před několika tisíci lety, kdy na něm došlo k obrovskému sopečnému výbuchu a ostrov doslova vyletěl do vzduchu. Podle archeologických nálezů sahá jeho historie až do antického období a podle některých badatelů byl dokonce bájnou Atlantidou. Dnes je ostrov Santorini z velké části ovlivněn cestovním ruchem a každou letní sezónu na něm můžete na nějakém atraktivním last minute zájezdu strávit svou dovolenou.

Santorini je dle mnohých znalců Středomoří jedním z nejvíce okouzlujících ostrovů Řecka. Jedná se o skalnatý ostrov s černo-červenými plážemi a s hlavním městem Thira postaveným na vysokém útesu. Turisté, kteří tráví zájezd na Santorini právě v Thiře, mohou přímo ze svého hotelového pokoje pozorovat nádherné západy slunce a budou mít úžasný výhled na celou lagunu. Santorini má, na rozdíl od jiných řeckých ostrovů, poměrně dramaticky vypadající krajinu, která jen podtrhuje jeho sopečný původ. Kromě hlavního ostrova patří pod Santorini ještě okolní ostrůvky Thirasia, Aspronisi, Nea Kaimeni a Palea Kaimeni.

ostrov Santorini - ilustrační fotografie

Sopka je i dnes stále aktivní a v současnosti jde o jeden z mála obydlených vulkánů na světě. Města a vesnice na Santorini se nacházejí v těsné blízkosti strmých útesů kaldery a z dálky vypadají jako bílý sníh na vrcholu hory. Mnohobarevná vrstva sopečné horniny na útesech je atrakcí sama o sobě a hýří všemi možnými barvami, od čokoládově hnědé přes rezavě červenou, žlutou, okrovou a krémovou až po jasně bílou. Oficiální název ostrova je Thira a jeho hlavním městem je Fira, které je současně hlavním městem celého Kykladském souostroví. Santorini je velmi kosmopolitní ostrov a bohužel také, ve srovnání s dalšími ostrovy, na které se můžete vydat na last minute zájezd do Řecka, poměrně drahý.

Ostrovany živí především cestovní ruch a zemědělství. Východní svahy ostrova, na kterých se pěstuje nejčastěji vinná réva, jsou díky vulkanické půdě zelené a úrodné. Mnoho turistů však raději zůstává v místech, kde jsou pláže, což je případ obcí Kamari a Perissa na východním pobřeží ostrova. To ale nejsou typické vesničky na útesech, které Santorini charakterizují. I když to není pro každého, daleko zajímavější místa k ubytování nabízejí obce na opačné straně ostrova jako je Fira, Imerovigli nebo Oia, které se nacházejí většinou přímo na útesech.

ostrov Santorini - ilustrační fotografie

Pobřeží Santorini spadá na západní straně, v jícnu dávného kráteru, prudce do moře, zatímco východní a jižní pobřeží je převážně ploché a s oblázkovými a písečnými plážemi, jako jsou například ty u letovisek Kokini Paralia, Kamai, Baxedes nebo Perisa. Díky tomu, že je Santorini sopečný ostrov, pláže nemají typickou zlatou barvu jako na jiných řeckých ostrovech, ale spíše tmavou až černou. Proto jsou také kamínky i písek v létě natolik horké, že se na last minute zájezdy na Santorini doporučuje přibalit si plážovou obuv. Na ostrově dobře funguje autobusové spojení, které objíždí téměř všechny pláže. Pokud dáváte o dovolené přednost klidu, ideálním místem je Monolithos, které si oblíbili především surfaři.

Fira, hlavní město ostrova, byla postavena na skále západně od kaldery. Nachází se ve výšce asi 250 metrů nad mořem a byla založena teprve v polovině 18. století. Původní hlavní město Skaros bylo silně poškozené při zemětřesení a tak se v 19. století stala Fira novým hlavním městem ostrova. Na první pohled vás tady zaujme typická architektura s bílými domky a modrými střechami a nádherným výhledem. Najdete tady také obchody, restaurace a hotely.

V archeologickém a prehistorickém muzeum jsou k vidění nálezy z vykopávek kolem Akrotiri, stejně jako mnoho soch a artefaktů, dokazující bohatou historii ostrova. Večer si můžete objednat drink v baru na útesu kráteru a vychutnat si nádherný západ slunce. Během léta je většina barů otevřena až do časných ranních hodin, takže turisté, kteří se přijeli na zájezd s last minute slevou na ostrov Santorini bavit, se tady určitě nudit nebudou.

V městečku Oia v severním cípu ostrova lemují hlavní ulici, která vede přes celé město, obchody se suvenýry a kavárny. Na východním konci hlavního náměstí se nachází kostel Panagia a na západním konci ruiny starého benátského hradu a větrné mlýny. Ty se nacházejí na útesech přímo nad mořem a některé z nich dnes slouží jako ubytování pro turisty nebo restaurace. Oia je obklopená dvěma útesy. Jeden klesá až k plážím Ammoudi a Armeni, druhý vede až k přístavu Armenakis. Přístav Armeni je menší a klidnější než Ammoudi, je tady jen 1 taverna a malá kamenitá pláž. K moři se dostanete po téměř 300 schodech nebo za peníze na hřbetě osla.

Vesnička Imerovigli se nachází asi 4 km severně od města Fira, má několik set obyvatel a také mnoho kostelů a kaplí. Nejznámější dominantou města je hrad Skaros, který se nachází na vysoko kopci. Je to tady o hodně klidnější než ve Fiře nebo Oie, nicméně i tady se dá sehnat zajímavé ubytování. Last minute zájezdy do Imerovgli jsou ale obvykle nedostatkovým artiklem.

Akrotiri je starobylé město, které bylo pohřbeno před 3.500 roky při sopečné erupci a archeologové se dodnes stále snaží toto dávné sídlo vykopat. Vy se tak můžete během pobytu na Santorini procházet několika odkrytými menšími uličkami a získat tak aspoň částečnou představu, jak město kdysi vypadalo. Některé domy měly 2 až 3 podlaží a dokonce tekoucí vodou. U moře přímo pod vykopávkami se nachází pláž Lavakies s lávovým pískem.

Několik kilometrů od hlavního města leží Pyrgos, kde můžete v průběhu zájezdu navštívit středověkou tvrz, kostel z 10. století a klášter s krásnými byzantskými ikonami a relikviemi. Obec Messaria se také nachází v blízkosti města Fira a je pro změnu obklopena rozsáhlými vinicemi. Má dva malé kostely postavené v jeskyních. Jižně od města Fira se nachází Megalochori, jehož zajímavostí je jedinečný styl a typická kykladská architektura spojená s neoklasicistním stylem.

Při cestě z Firy na východ do Perissy narazíte hned na několik pláží. Pláž v samotné Perisse je dlouhá 7 kilometrů a je nejdelší na ostrově. Sahá až k pláži Perivolos. Kromě krásné černé písečné pláže můžete na last minute zájezdu v okolí prozkoumat antické divadlo nebo ruiny Apollónova chrámu. Oblíbené letovisko je také Kamari s krásnou pláží a nabídkou vodních sportů. Z Kamari vede horská silnice na horu Mesa Vouno, kde se nachází staré osídlení Thira.

Aktuální ostrov Santorini na poslední chvíli

Kdo přemýšlí o některém z leteckých zájezdů typu last minute do Řecka do oblasti ostrov Santorini, v této chvíli může volit mezi hotely v těchto letoviscích.

Perissa - ilustrační foto

Perissa

Láká vás výhodná dovolená v Řecku? Tak si vyberte některý z nabízených last minute zájezdů na Santorini, nasedněte na nejbližším letišti do letadla a nechte se pohodlně a rychle dopravit třeba do letoviska Perissa. Tady si pak budete moci pod horkými paprsky slunce na modré obloze bezezbytku vychutnat svou zaslouženou dovolenou.

Last moment ostrov Santorini jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Santorini s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Santorini je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Santorini. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Santorini, jsou prezentovány v sekci ostrov Santorini slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Santorini od německých cestovních kanceláří.