-

Last minute ostrov Skiathos

Ostrov Skiathos na poslední chvíli

Řecký ostrov Skiathos se nachází poblíž řecké pevniny a je nejmenším trvale obydleným ostrovem v Severních Sporadách. Asi 7 kilometrů široký průliv jej odděluje od ostrova Skopelos a necelých 15 kilometrů jihozápadně leží ostrov Evia. Skiathos má rozlohu téměř 50 kilometrů čtverečních, na délku měří něco málo přes 10 kilometrů a na šířku má jen asi 5 kilometrů. Žije zde o něco více než 6.000 stálých obyvatel, z nichž většina (asi 5.000) bydlí ve stejnojmenném hlavním městě Skiathos.

ostrov Skiathos - ilustrační fotografie

Last minute zájezdy na sporádský ostrov Skiathos se vyznačují mnoha kontrasty. Na jedné straně budete nejspíše ohromeni živým hlavním městem s četnými restauracemi, typickými tavernami a kavárnami, bary, diskotékami a barevnými obchůdky se suvenýry. Na straně druhé tady ale také můžete zažít klidnou a ničím nerušenou dovolenou. Výhodou je, že většina ubytování se nachází přímo nebo v těsné blízkosti některé z vícero krásných pláží na ostrově.

Obrázek jižního pobřeží tvoří zalesněné zátoky a pěkné pláže s nabídkou nejrůznějších aktivit. Na idylické písečné pláže se dostanete nejčastěji autobusem nebo autem, popřípadě lodí. Sever ostrova je proti jihu ovšem stále téměř nerozvinutý a vnitrozemí překvapí svojí odloučeností. Malé vesničky, osamělé farmy, kláštery a rozlehlé lesy se zdají být téměř odtržené od okolního světa.

ostrov Skiathos - ilustrační fotografie

Ačkoliv je Skiathos malý, každoročně se sem vrací nejen na atraktivní last minute zájezdy mnoho turistů, neboť se tady nacházejí jedny z nejhezčích pláží v celém Řecku. Kromě toho je zde velký výběr taveren, barů a dalších naprosto vynikajících míst. Jedná se převážně o vegetací pokrytý a krásně zelený ostrov s více než 60 plážemi a je jen na vás, jestli se během zájezdu na Skiathos rozhodnete prožít na ostrově odpočinkový pobyt nebo aktivní dovolenou s mnoha výlety, sportem a pestrým nočním životem, končící až nad ránem.

Obyvatelé Skiathosu se nejčastěji živí cestovním ruchem a zemědělstvím. Na ostrově se pěstují olivy, ovoce a ořechy a zpracovává se med a víno. Mnozí obyvatelé se během zimních měsíců vydávají za prací na pevninu. Hustota obyvatel v letních a zimních měsících je tak velmi odlišná, zatímco počet lidí v zimě je asi 4.000, v letních měsících, kdy sezóna last minute zájezdů do Řecka vrcholí, se zvedne až na 70.000.

ostrov Skiathos - ilustrační fotografie

Hlavní město ostrova Skiathos si i přes stoupající počet návštěvníků udrželo svoji originalitu. Když se do města dostanete lodí, jako první uvidíte na levé straně starou loděnici a hned vedle velké jezero, které láká každé léto tisíce návštěvníků. Tentokrát ale v podobě nikoliv turistů, nýbrž množstvím vodních ptáků, kteří tu během letních měsíců hnízdí. U přístavu se nalézá také malý poloostrov Bourtzi, který byl využíván Benátčany jako citadela a na kterém se nacházejí zbytky zdí a děl z 13. století. V létě se tady pod širým nebem konají divadelní představení, koncerty, umělecké výstavy a loutková představení pro děti.

Ve městě Skiathos můžete vidět celou řadu zajímavých kostelů. Nejdůležitějším z nich je místní katedrála, ve které je umístěna celá řada ikon a relikvií z jiných kostelů na ostrově. Další zajímavý kostel je na jezeře, kde se nachází svatyně Alexandrose Papadiamardise, slavného spisovatele ze Skiathosu. Z kostelů Agios Fanarios a Agios Nikolas zase budete mít vynikající výhled na místní hrad. Ten byl v minulosti vybudován, stejně jako na jiných řeckých ostrovech, jako ochrana pro obyvatele před piráty a Turky. V blízkosti hlavního města leží také klášter Evangelistra, ve kterém hledali bezpečné útočiště bojovníci za svobodu během řecké války za nezávislost.

ostrov Skiathos - ilustrační fotografie

Skiathos je jedním z mála řeckých ostrovů, který ve svých dějinách nikdy nezměnil svůj název. Stále ale není jasné, odkud pochází. Jedna teorie tvrdí, že ho tak pojmenovali první osadníci. Další říká, že pochází z řeckého slova pro stín - skia, protože je tady hodně lesů nebo že leží ve stínu hory Pelion na pevnině. Nálezy dokazují, že ostrov byl osídlen již od prehistorických dob, ale neví se přesně, kdo se tady usadil jako první.

Pobřeží ostrova má celkovou délku necelých 50 kilometrů a návštěvníkům Skiathosu, kteří sem přiletěli na zájezd s last minute slevou, nabízí hned několik desítek různých pláží. Většinu z nich najdete na jihu ostrova a jsou obvykle hodně navštěvované. Na většině skiathoských pláží si můžete vyzkoušet nejrůznější vodní sporty, jak např. na pláži Megali Amos nebo v Agia Paraskevi, která je vhodná i pro rodiny s dětmi. Dlouhá písečná pláž Koukounaries je jedna z nejznámějších pláží v Řecku, s krásným okolím, tavernami a snack bary. Kromě toho je zde i škola potápění. Část pláže Banana Beach, je označována jako nudistická. Bílá kamínková pláž Lalaria je přístupná pouze lodí a natáčel se tu film Jáson a Argonauti.

ostrov Skiathos - ilustrační fotografie

Klidná pláž Vasillas je úzká a písečná, jen s několika velkými kamennými deskami. Velmi pěkná pláž Mandraki s tavernami a lehátky se nachází na severu ostrova a obvykle nebývá ani přeplněná, ani liduprázdná. Odpočívají zde hlavně Řekové, kteří tady hledají klid, a nejsou tu téměř žádní turisté. Díky pozvolnému vstupu do moře je velmi vhodná pro děti. Pokud dáváte přednost klidným plážím, měli byste navštívit pláže na severu ostrova, jako je Mandraki, Agistros nebo Aselinos.

Na Skiathosu je velký výběr restaurací, od francouzské kuchyně až po tradiční řecká jídla. Ostrov není zrovna vyhlášený pro své regionální speciality, ale určitě tady ochutnejte typický sýrový koláč. Na pobřeží si zase můžete koupit na ostrově vyrobené sladkosti.

Last moment ostrov Skiathos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Skiathu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Skiathu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Skiathos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Skiathos, jsou prezentovány v sekci ostrov Skiathos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Skiathu od německých cestovních kanceláří.