-

Last minute ostrov Skopelos

Ostrov Skopelos na poslední chvíli

Rozkošný a okouzlující. To jsou přídavná jména, která nejčastěji popisují malebný ostrov Skopelos, někdy také nazývaný smaragd Egejského moře. Skopelos patří ke Sporadskému souostroví (je to největší Sporadský ostrov) a nachází se mezi ostrovy Skiathos a Alonissos, od kterých jej oddělují jen několik kilometrů široké průlivy. Na druhý největší ostrov Řecka Evia je to necelých 30 kilometrů jihozápadním směrem. Na Skopelosu trvale žije něco málo přes 4.500 obyvatel a jeho původní název je Peparethos podle syna boha vína Dionýsa.

Z pohledu cestování a dovolených je Skopelos ostrovem skutečně pro každého. Je ideální pro ty, kteří chtějí od last minute zájezdu na Skopelos více než jen ležet každý den na pláži od rána do večera. Ostrov totiž láká své poznáníchtivé návštěvníky idylickým prostředím k nejrůznějším dobrodružným výletům za poznáním.

Skopelos je poměrně hornatým ostrovem a nachází se na něm hned dva horské masivy. Je tak ideálním místem pro dovolenou pro příznivce pěší turistiky, nejrůznějších tras je tady více než 30. Pobřeží Skopelosu je dlouhé téměř 70 kilometrů a patří k němu i mořský národní park. Stejně jako pro celé Sporady, tak i pro Skopelos platí, že okolní moře je oblíbené místo pro tuleně středomořské a delfíny. Kdo patří mezi příznivce šnorchlování a potápění a vypraví se na last minute zájezd na Skolpelos, bude se na tomto řeckém ostrově cítit jako ryba ve vodě.

Prožít celý zájezd na Skopelos lenošením na vyhřáté pláži by byla věčná škoda, neboť ostrov toho má mnohem více co může turistům co nabídnout. Za návštěvu určitě stojí hlavní město Skopelos, ve kterém se, spolu s okolím Panormosu, nachází nejvíce hotelů na ostrově. Po pobřežní silnici ze Skopelosu do Glossy se dá dostat k vůbec těm nejkrásnějším zátokám a plážím na ostrově, včetně Stafilosu a úchvatné pláže Milia. Většina pláží je dostupná místním autobusem, který pravidelně vyjíždí z hlavního města.

Dále od hlavního města, směrem k severní části ostrova až k obci Glossa, která je situována na strmém útesu, si cestou po klikatící se silnici můžete užívat nádherné výhledy na moře a pobřeží ostrova. Z Glossy se pak můžete vydat na malou túru po oslích stezkách až k severnímu cípu ostrova. Během cesty budete míjet malé kostely a kaple, procházet takřka nedotčenou přírodou a tu a tam spatříte ovce nebo kozy. Ostrov můžete prozkoumat i na horském kole nebo mopedu, které je možné zapůjčit si ve městě.

Od přístavu směrem do vnitrozemí nabízí město Skopelos pro každého, kdo na ostrov přicestuje na nějaký zájezd (a ne nutně last minute), něco. Od malých zastrčených zákoutí a klidných míst s nádherným výhledem přes malebné staré kostely až po pestrý noční život s hlasitou hudbou. Místní tradiční architektura je mezi řeckými ostrovy unikátní. Úzké a květinami zdobené ulice pomalu stoupají do svahu mezi bíle omítnuté domky s břidlicovými střechami a zdmi z červených cihel.

Všude rostou krásné popínavé rostliny a je cítit jasmínová vůně. Dřevěné balkóny zdobí téměř každý dům a bílé krajkové záclony za okny propůjčují důvěrnou atmosféru. Staré město je již několik let pod památkovou ochranou a pro výstavbu každé nové budovy tady existují přísná pravidla. Městečko je postavené na prudkém svahu a na mnoha místech je také nepřístupné automobilům. Celé hodiny se tady můžete během last minute zájezu na Skopelos procházet po klidných uličkách, poznávat úctyhodných 120 byzantských kostelů nebo navštívit ruiny starého benátského hradu ze 13. století.

Městská část u přístavu je ale živá a rušná. Neustále sem připlouvají trajekty, jachty, výletní i rybářské lodě. Podél nábřeží najdete nespočet kaváren, obchodů a taveren, které jsou chráněny před sluncem velkým množstvím morušovníků. Mnoho malých butiků, klenotnictví a obchodů se suvenýry ještě nabídku doplňují. Večer můžete navštívit některý z barů nebo nočních klubů a ochutnat třeba místní pivo, ouzo nebo si s místními dokonce zatančit tradiční tanec sirtaki.

Klima je malá vesnička na jihozápadní straně ostrova mezi Eliosem a Glossou asi 20 kilometrů od města Skopelos po klikatící se silnici. Nejbližší pláží je Armenopetra, ležící necelé 2 kilometry daleko. Nenajdete tady žádné obchody, zato ale tradiční pekárnu, kde můžete zakoupit originální domácí chléb. Z Klimy si také můžete vychutnat výhled na přístav Loutraki, nedalekou obec Glossa, moře a okolní ostrovy. Jsou zde také k vidění nádherné západy slunce. Většina původních vesničanů se ale postupně stěhuje do obcí, kde se začíná více rozvíjet cestovní ruch a staré domy v Klimě tak kupují Řekové z pevniny nebo cizinci.

Na ostrově je celá řada pláží a zátok s průzračnou a tyrkysovou vodou. Jsou písečné i oblázkové, osamělé i rušné, některé dokonce s tradičními tavernami přímo u moře. K dispozici jsou většinou půjčovny lehátek a slunečníků a široká je i nabídka vodních sportů, ať už jde o šnorchlování, rybaření nebo plavání. Jsou snadno dostupné autobusy a taxíky, automobily i mopedy, lodí nebo pěšky, takže během last minute zájezdu na ostrov Skopelos mají turisté z čeho vybírat.

Na jižním a západním pobřeží se nachází celá řada pláží. Za všechny stojí zmínit například pláže Stafilos, Velanio, Amarandos, Agnontas, Limnonari, Panormos, Adrines, Milia, Kastani a Karkatzouna. Na severním a východním pobřeží zase turisté tráví dovolenou nejčastěji na plážích Sares, Agios Constantinos, Glisteri, Agios Ioannis, Hondros Yiorgos, Kanalaki a Perivoliou. Asi nejoblíbenější zátokou ke koupání je mezi turisty ta u obce Stafilos. Nabízí oblázkovou pláž, mírně se svažující do moře, která je tak jako stvořená pro rodiny s malými dětmi. Oblíbené písečné pláže najdete zase v Limnonari na západním pobřeží.

Dovolená ve Stafilosu je skvělá pro ty, kteří chtějí strávit svůj last minute zájezd v Řecku trochu klidněji, chtějí být v blízkosti pláže a ne moc daleko od hlavního města. Místo obklopují olivové háje a zalesněné kopce a pláže Stafilos (písečno - oblázková) a Velanio jsou na stejném pobřeží, pouze oddělené kopcem. Pláž Velanio je delší a širší než Stafilos a málokdy přeplněná. Ještě před několika lety byla považována za nejoblíbenější (neoficiální) nudistické místo na Skopelosu.

Last moment ostrov Skopelos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Skopelu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Skopelu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Skopelos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Skopelos, jsou prezentovány v sekci ostrov Skopelos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Skopelu od německých cestovních kanceláří.