-

Last minute ostrov Thassos

Ostrov Thassos na poslední chvíli

Thassos je nejsevernějším z řeckých ostrovů v Egejském moři. Leží jen necelých 10 km od řecké pevniny a politicky patří k regionu Makedonie. Na jihozápad, necelých 50 kilometrů daleko, se nachází poloostrov Chalkidiki, což je jedno z nejoblíbenějších míst pro last minute zájezdy do Řecka na pevninu a za dobré viditelnosti je možné z Thassosu spatřit nejvyšší horu na Chalkidiki Athos. Téměř 80 kilometrů na jih se pak ve vodách Egejského moře nalézá další ostrov Limnos. Nejbližším větším městem na řecké pevnině je Kavala, vzdálená asi 30 kilometrů severozápadním směrem. Z ní se na ostrov Thassos dostanete trajektem během necelé půl hodiny.

ostrov Thassos - ilustrační fotografie

Thassos je zelený a hornatý a je světově proslulý pro své čisté pláže. To je také důvodem, proč jsou zájezdy na Thassos tak vyhledávané. Ostrov je také známý pohostinností zdejších obyvatel, chutným vínem a skvělým medem. Pokud se vám podaří sehnat nějaký last minute zájezd na Thassos, určitě dáte pověsti, která ostrov předchází, za pravdu.

Historie ostrova sahá do až hluboké minulosti, v dobách antiky se proslavil těžbou zlata a mramoru. Dnes je poměrně hustě obydlen a kromě hlavního města Limenas na severním pobřeží s přibližně 3.500 obyvateli je po ostrově roztroušeno ještě několik dalších městeček a vesnic. Celkem žije na Thassosu v současné době kolem 14.000 obyvatel.

ostrov Thassos - ilustrační fotografie

Podle archeologických nálezů byl ostrov osídlen již někdy v době kamenné. Později se zde ve vládnutí vystřídalo mnoho mocností a národů. První zahraniční turisté sem začali přijíždět někdy v 70. - 80. letech 20. století, předtím tady svojí dovolenou trávili především sami Řekové z pevniny. Dnes se počet turistů, kteří na Thassos cestují nejen na populární last minute zájezdy, každoročně zvyšuje. A vůbec se není co divit, neboť ostrov se může, mimo jiné, pochlubit také nádhernou přírodou. Samozřejmě zde najdete také pobřeží s mnoha plážemi, které omývá průzračné Thrácké moře, které je součástí moře Egejského. Pláže jsou převážně písečné a široké, s pozvolným vstupem do vody, a jsou tak ideální i pro dovolenou rodin s dětmi. Díky příznivému středomořskému podnebí se tady můžete koupat a slunit od května až téměř do října.

Přes vnitrozemí se táhnou 3 pohoří a nejvyšší vrchol ostrova měří přes 1.200 metrů. Na Thassosu rostou také husté lesy a olivové háje, které místy sahají až k plážím. Ostrov je tak zajímavý i pro vyznavače pěší turistiky, kteří mají značené stezky jak se říká prakticky u dveří hotelu.

ostrov Thassos - ilustrační fotografie

Ani milovníci historie tady nebudou na ne nutně last minute zájezdu zklamáni. Současná hlavní metropole Thassosu, město Limenas, byla vybudována západně od centra antického města Thasos. To postupně chátralo, zůstalo opuštěné sedm století, a upadlo v zapomnění. Dnes v jeho okolí objevíte mnoho archeologických nalezišť z antického období. Nejvýznamnější jsou určitě pozůstatky opevnění, akropole, divadla, agory nebo chrámu boha Apollóna. Spoustu nálezů můžete na zájezdech obdivovat i v místním archeologickém muzeu, nejcennějším exponátem je asi 3 metry vysoká socha, pocházející ze 6. století. V jižní části Limenasu se nalézá obrovská mramorová dílny, kde se denně zpracovávají tuny mramorových bloků a jsou přepravovány na pevninu pro další zpracování. Sněhově bílý mramor z Thassosu je dobře známý po celém světě.

Na malém poloostrově Aliki na jižním pobřeží (asi 32 kiloetrů od Limenasu) můžete během nejen last minute zájezdů spatřit ruiny starověké svatyně a pozůstatky dvou raně křesťanských bazilik. Přímo na břehu je pak dodnes rozpoznatelný mramorový lom, který byl v provozu do 2. století př.n.l.. Aliki se skládá ze dvou zátok s plážemi s oblázky a pískem a především s křišťálově čistou vodou. Obě zátoky také využívají jako přírodní přístavy malé rybářské čluny.

ostrov Thassos - ilustrační fotografie

Centrální hlavní silnice vede podél krásného pobřeží Thassosu a umožňuje tak jeho návštěvníkům příjemnou okružní prohlídku tohoto ostrova. Objevíte tak mnoho pláží s bílým a jemným pískem a s průzračně čistou vodou. Pláže, které patří mezi ty nejznámější, jsou například Golden Beach, Saliara (Marble Beach), Trypiti, Psili Ammos, Paradise Beach, Glyfada, Pefkari, Makryammos nebo Limenaria.

Písečná pláž Makryammos se nachází asi 2 kilometry od Limenasu a díky mělké vodě je ideální pro děti. Navíc byla oceněna Modrou vlajkou, která je jasným důkazem o její kvalitě a čistotě. Asi 5 kilometrů je vzdálená Saliara (Marble Beach), malá exotická zátoka. Paradise Beach je zase jednou z nejoblíbenějších pláží celého ostrova Thassos. Své jméno získala pro svojí výjimečnou krásu a lesy, které ji obklopují. Nachází se ve východní části ostrova, nejbližší vesnicí je 2 kilometry vzdálená obec Kinira. Písečné pobřeží se tady do moře svažuje pozvolna, barva moře je modro - zelená a turistům, kteří ji během last minute zájezdu do Řecka navštíví, mnohdy připomíná tropické místo.

ostrov Thassos - ilustrační fotografie

Pláž Arsanas se nachází jihovýchodně od pláže Livadi a dříve sloužila jako loděnice kláštera archanděla Michaela. Pláž je oblázková a voda je tady na Thassos poměrně chladná kvůli pramenům v okolí. Astris je krásné zátoka na jižním cípu ostrova, 5 kilometrů od Potosu. Je to ideální místo k rybaření a přímo naproti pláži leží malý ostrov Panagia. Giola je druh jakési přírodní koupací vany z kamene, která se vytvořila v oblasti Astris. Skály, které ji obklopují, měří až 8 metrů. Cesta sem je poměrně obtížná a musíte urazit velký kus pěšky. Zážitek v podobě koupání v působivém okolí ale určitě stojí za to. Poblíž objevíte také pláž Psili Ammos, která láká na zájezd na Thassos především mladé lidi.

Horská vesnička Panagia leží východně od Limenasu a je více než 300 let stará. Je krásně umístěná před skalní kulisou 1.204 metrů vysoké hory Ipsari. Obec dostala své jméno podle stejnojmenného světce kostela Panagia, který se tady slaví 15. srpna. Kolem roku 1840 byla Panagia po několik let hlavním městem ostrova Thassos a vytvořila si dokonce své vlastní mince. Typické jsou tady úzké uličky a malé bílé domky s břidlicovými střechami a zastřešenými balkóny.

ostrov Thassos - ilustrační fotografie

Další malebnou horskou vesničkou ve vnitrozemí Thasssosu je Theologos, která byla až do minulého století hlavním městem a je stále jednou z nejdůležitějších obcí na ostrově. Můžete tady na několika příkladech vidět, jak tady kdysi lidé žili. Každý rok v srpnu se tu koná tradiční svatba v typicky místních krojích.

Aktuální ostrov Thassos na poslední chvíli

Kdo přemýšlí o některém z leteckých zájezdů typu last minute do Řecka do oblasti ostrov Thassos, v této chvíli může volit mezi hotely v těchto letoviscích.

Aliki

Dlouho očekávaná letní dovolená, strávená někde u moře, už v současnosti k létu tak nějak patří. Last minute zájezd do prázdninového střediska Aliki, pořízený se slevou, je pak ideálním způsobům, jak si na mořském pobřeží na Thassu odpočinout. To je důvodem, proč je o zájezdy do Řecka mezi turisty každoročně takový zájem.

Astris

Letecké zájezdy k moři do resortu Astris se mezi turisty těší velké oblibě především kvůli spoustě slunce a průzračně čistému moři. Turisté, kteří sem přicestují na některý z cenově výhoných last minute zájezdů (ovšem nejen ti), tady nějčastěji tráví čas odpočinkem buď přímo na pláži, nebo na lehátku u hotelového bazénu. Protože odpočinkek je hlavním důvodem k cestě na Thassos.

Golden Beach

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Golden Beach zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Thassu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Kawala - ilustrační foto

Kawala

Letecké zájezdy k moři do resortu Kawala se mezi turisty těší velké oblibě především kvůli spoustě slunce a průzračně čistému moři. Turisté, kteří sem přicestují na některý z cenově výhoných last minute zájezdů (ovšem nejen ti), tady nějčastěji tráví čas odpočinkem buď přímo na pláži, nebo na lehátku u hotelového bazénu. Protože odpočinkek je hlavním důvodem k cestě na Thassos.

Kinira

Plánujete dovolenou u moře? A co ji ještě pořídit se slevou? Vyberte si z nabídky last minute zájezdů na Thassos v Řecku a dokonale si ji užijte v letovisku Kinira. Tady se můžete na vlastní kůži přesvědčit, proč jsou sem letecké zájezdy mezi turisty tolik žádané a proč se sem tolik lidí tak rádo vrací.

Limenaria

Láká vás výhodná dovolená v Řecku? Tak si vyberte některý z nabízených last minute zájezdů na Thassos, nasedněte na nejbližším letišti do letadla a nechte se pohodlně a rychle dopravit třeba do letoviska Limenaria. Tady si pak budete moci pod horkými paprsky slunce na modré obloze bezezbytku vychutnat svou zaslouženou dovolenou.

Limenas

Většina turistů si pod slovním spojením ideální odpočinek určitě představí dlouhou a příjemnou dovolenou u šplouchajících vln moře, rozbíhajících se v Řecku v písku pláže. Proto také stále více jednotlivců, párů i celých rodin odlétá za odpočinkem na cenově zvýhodněné last minute zájezdy do prázninového střediska Limenas na Thassu.

Makryammos

Letecké zájezdy k moři do resortu Makryammos se mezi turisty těší velké oblibě především kvůli spoustě slunce a průzračně čistému moři. Turisté, kteří sem přicestují na některý z cenově výhoných last minute zájezdů (ovšem nejen ti), tady nějčastěji tráví čas odpočinkem buď přímo na pláži, nebo na lehátku u hotelového bazénu. Protože odpočinkek je hlavním důvodem k cestě na Thassos.

Pefkari

Poleťe s námi na zvýhodněný letecký last minute zájezd k moři. Vypravte se do oblasti na Thassu, konkrétně pak do letoviska Pefkari. Právě tady totiž sami pochopíte, proč je letní dovolená v Řecku nejen mezi Čechy stále populárnější. A z jakého důvodu sem na zájezdy létá v průběhu sezóny tolik turistů ze všech koutů světa.

Potos

Zájezdy, a to nejen ty last minute, zahrnující leteckou přepravou, jsou pro většinu turistů neoddělitelně spjaty s hřejivým sluncem na modré obloze, čistým a příjemně vyhřátým mořem, nekonečným bezstarostným lenošení na plážovém lehátku či u bazénu a v neposlední řadě i s odpočinkem. Stejné důvody lákají návštěvníky i do prázdninového letoviska Potos. Kvůli nim totiž cestují turisté na Thassos nejčastěji.

Skala Potamias

Je téměř jisté, že tak dlouho očekávané dny volna, které následně strávíte u moře v některém z hotelů letoviska Skala Potamias v rámci last minute zájezdu na Thassu vás určitě nezklamou. Letecké zájezdy do Řecka se slevou na poslední chvíli paří k oblíbeným způsobům, jak u moře odpočívat a znovu načerpat ztracených sil.

Skala Prinos

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Skala Prinos zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Thassu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Skala Rachoni

Letecká doprava na zájezd k moři s příjemnou last minute slevou je nejen nejrychlejším, ale současně nejbezpečnějším způsobem cestování. Letecká přeprava na dovolenou do prázdninového střediska Skala Rachoni zpřístupňuje toto prázdninové středisko na Thassu v Řecku všem zájemcům o odpočinek a relaxaci, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny na cestách.

Trypiti

Všeobecně žádané last minute letecké zájezdy do destinací na mořském pobeží bezebytku naplňují představy řady turistů z České republiky o ideálním prázdninovém odpočinku. Dovolená u tyrkysově modrého moře v Řecku, kupříkadu ve známém letovisku Trypiti na Thassu, je pro vzrůstající počet turistů ideální možností, jak si zaslouženě odpočinout.

Last moment ostrov Thassos jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Thassu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Thassu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy ostrov Thassos. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Thassos, jsou prezentovány v sekci ostrov Thassos slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Thassu od německých cestovních kanceláří.