-

Last minute Epirská riviéra / Parga

Epirská riviéra / Parga na poslední chvíli

Klidná dovolená u moře

Západní část Řecka

Parga je malé městečko s přibližně 3 tisíci obyvateli na severozápadním pobřeží Řecka. Pro last minute zájezdy jde o ideální destinaci. Leží přímo naproti dvěma ostrovům, Paxos (Paxi) a Antipaxos. Parga se nachází se na spojnici mezi řeckými městy Igoumenitsa na severu a Preveza na jihu, v regionu Epirus. Idylické místo je terasovitě postavené kolem malebné zátoky na úpatí ruin staré benátské pevnosti. Z jedné strany je Parga obklopena vysokými horami. Ty jsou charakteristické svěží zelení borovicových lesů a olivových hájů. Ze strany druhé pak Pargu obklopuje jasná modř Jónského moře. Dle mnohých turistů, kteří již v Parze byli na nějakém (ne nutně last minute) zájezdu, je to prý jedno z nejkrásnějších míst v celém Řecku.

Nedaleko Korfu

Asi 20 kilometrů severozápadním směrem od Pargy se nachází ostrov Korfu. Do jeho letovisek se dá během letní sezóny pořídit řada hezkých last minute zájezdů. Jde totiž o velmi oblíbené místo pro letní dovolenou. Asi 50 kilometrů na jih pak leží další populární ostrov Jónského moře Lefkada.

Původní atmosféra

Parga si zatím, navzdory rozvíjejícímu se cestovnímu ruchu, dokázala zachovat svůj původní charakter. Její návštěvníci tady tak mohou během jak oblíbených last minute zájezdů, tak i klasických katalogových, obdivovat barevné klikaté uličky (kantounia), tradiční vily (archondika) a četné kostely. Již po celá desetiletí je městečko Parga jedním z nejvýznamnějších turistických středisek v regionu. Může se pochlubit dobrou infrastrukturou. Ta každoročně přitahuje mnoho návštěvníků všech věkových kategorií z Řecka i ze zahraničí. Nenajdete zde ale žádné obří hotelové komplexy. Prozatím daleko od masové turistiky si městečko stále zachovává přirozenou krásu a zaručuje všem pohodovou dovolenou. Návštěvníci, kteří tady již někdy na nějakém z last minute zájezdů do Řecka pobývali, si toto městečko nemohou vynachválit.

Zajímavosti Pargy

Členité pobřeží

Pro skvělé koupání objevíte jen stěží nějakou lepší lokalitu, než je právě Parga. Mořské pobřeží je tady plné strmých útesů. Je velmi členité, dokonce i na řecké poměry. Téměř na každém kroku se tu setkáte s nějakou malou zátokou s krásnou a čistou vodou. Většinu z těchto zátok navštěvuje jen velmi málo turistů. Takže si každý může v čase last minute zájezdu do Pargy dokonale vychutnat klid a zážitky z krásné okolní přírody.

Vodní sporty

Ale Parga není předurčena jen ke koupání a k lenošení. Na své si tady nejen na last minute zájezdech přijdou určitě také aktivní návštěvníci. Ti se mohou také těšit na provozování snad všech druhů vodních sportů. Dokonce se tady dá vyzkoušet i parašutismus, plachtění, paragliding či horolezectví. Odpovídající seznamovací úvodní kurzy jsou zájemcům o tyto neobvyklé druhy sportů k dispozici přímo na místě.

Blízký ostrov

Mezi místní zajímavosti oblasti Parga patří malý pobřežní ostrůvek a romantické ruiny středověkého hradu. Z ostrova se vám naskytne ohromující pohled na zátoku se siluetou města a ruinami hradu. Oblíbeným cílem výletů je také nedaleká Afroditina jeskyně. Kromě této jeskyně je v okolí i mnoho dalších jeskyň. Některé z nich jsou přístupné pouze z moře.

Moře a koupání

Valtos a další pláže

Městečko Parga má jednu hlavní pláž Krioneri. V okolí se dále nachází mnoho menších i větších mořských zátok. Ty dvě nejznámější jsou Valtos a Piso Krioneri. Valtos se rozkládá přímo pod pevností západním směrem. Jedná se o největší a nejpopulárnější pláž Pargy. Pobřeží se tady do moře svažuje jen velmi mírně. Turisté, kteří sem na last minute zájezdu do Pargy zavítají, si mohou vybírat mezi místy s velmi jemným pískem až po oblázky.

Krioneri

Nedaleko promenády a naproti ostrovu Panagia se rozkládá pláž Krioneri. Je menší než pláž Valtos, ale neméně populární. Právě díky nedaleké promenádě. Promenáda se skládá z mnoha kaváren, taveren a malých obchodů. Ty lákají kolemjdoucí k návštěvě a k posezení. Odtud se můžete dívat na přístav Parga, okolní ostrovy a na širé moře. Za promenádou začíná impozantní bludiště úzkých uliček, kde je pořád co objevovat.

Vzdálenější pláže

Pokud chcete hlavně relaxovat, doporučujeme během last minute dovolené v regionu Parga návštěvu asi 4 kilometry vzdálené obce Lichnos. To má velmi pěknou a klidnou pláž. Milovníci vodních sportů zase budou potěšeni na pláži Ai-Giannakis. Ta kdysi v minulosti sloužila jako útočiště pirátům. Stejně jako třeba i pláž Sarakiniko.

Zajímavosti Pargy

Benátská pevnost

Vysoko nad městečkem Parga se tyčí stará benátská pevnost. Ta nabízí panoramatický výhled na blízké pobřeží a Jónské moře. Odtud si také večer můžete vychutnat krásný západ slunce. Pevnost je z větší části zchátralá. Přesto se v ní ale v letních měsících často pořádají kulturní akce jako divadlo či koncerty. Nabízí totiž působivou kulisu v podobě starých rezavých děl, hlubokých kamenných studní a zhroucených kamenných zdí. Některé ruiny jsou navzájem propojeny podzemními chodbami. Tunel ve skále z ní vede přímo k moři.

Desítky kostelů

Pro městečko Parga je také typických asi 50 kostelů. Ty jsou roztroušené nejen ve městě, ale i v jeho okolí. Některé z nich byly postaveny na kopcích, jiné jsou zastrčené v malebných uličkách. Některé byly dokonce vybudované na opuštěných mořských skalách nebo na ostrovech. K nim se dá dostat pouze lodí.

Turistická infrastruktura

V Parze je ale také velký výběr různých hotelů, penzionů a apartmánů. Stejně jako mnoho dobrých taveren, restaurací a kaváren, malých butiků a různých dalších obchodů. Některé bary a kluby nabízejí spoustu zábavy až do rána. A to zejména mladším turistům. V srpnu, kdy sem na zájezdy jak typu last minute, tak na klasické, přijíždí nejvíce turistů, se stává z Parga jedním z nejživějších měst v oblasti Epirus.

Výlety

Z městečka Parga je možné vydat se i na zajímavé výlety. Například do Mesopotamosu nebo antického města Nikopolis. Vypravit se dá též do přístavu Preveza nebo do vesniček Lygia, Riza či Kanali. Nedaleká obec Monolithi má prý jednu z nejlepších pláží v Řecku.

Last moment Epirská riviéra / Parga jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené v Parze s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů v Parze je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy Epirská riviéra / Parga. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou do Pargy, jsou prezentovány v sekci Epirská riviéra / Parga slevy.