-

Last minute poloostrov Chalkidiki

Poloostrov Chalkidiki na poslední chvíli

Poloostrov Chalkidiki se nachází na severu Řecka, odkud z pevniny vybíhá jako tříprstá ruka. Dělí se na 4 oblasti: dlaň je centrální oblastí a 3 samostatné prsty, kterými jsou poloostrovy Kassandra, Sithonia a Athos. Chalkidiki má rozlohu asi 2918 kilometrů čtverečních a pobřeží o délce přes 500 kilometrů. Z pohledu last minute zájezdů na Chalkidiki je tedy určitě z čeho vybírat. Patří k němu i několik blízkých neobydlených ostrůvků a jediný trvale obydlený ostrov Amouliani. Asi 60 kilometrů západním směrem se nachází další oblíbená řecká oblast Olympská riviéra.

poloostrov Chalkidiki - ilustrační fotografie

Chalkidiki bylo podle archeologickým nálezů obydlené již v dávných dobách. V jedné z jeskyní u Petralony byly dokonce objeveny fosilie člověka staré 200.000 let, a dokonce i popel z ohně starý 1 milión let. Ale není jasné, zda oheň vznikl náhodou nebo lidskou rukou. Hned vedle vchodu do jeskyně bylo zřízeno malé muzeum, které můžete během zájezdu na poloostrov navštívit a kde jsou některé z nálezů vystavené.

Poloostrov byl pojmenován podle města Chalkis, hlavního města ostrova Evia (Euboia), protože právě z tohoto ostrova se na Chalkidiki přestěhovali jeho první obyvatelé. V průběhu staletí se tady vystřídalo mnoho vládnoucích mocností, například Římané, Byzantinci nebo Řekové. Všechny národech zde zanechaly své stopy v podobě památek a jiných zajímavostí, které můžete v průběhu nejen atraktivních last minute zájezdu do Řecka obdivovat.

poloostrov Chalkidiki - ilustrační fotografie

Dnes je poloostrov celkem poměrně řídce osídlen, dokonce i jeho hlavní město Polygyros má jen o něco více než 6.000 obyvatel. Místní lidí jsou živi vedle zemědělství především z cestovního ruchu, a to hlavně na poloostrovech Sithonia a Kassandra. Právě do těchto míst je nabídka last minute zájezdů nejširší. K většině místních památek se dostanete dobře autem po silnici nebo autobusem. Na poloostrově ovšem není žádné mezinárodní letiště, nejbližší se nachází ve městě Soluň (Thessaloniki).

Chalkidiki má rozmanitou krajinu s krásnou přírodou, lesy, útesy a plážemi a je to skutečně skvělé místo pro strávení dovolené. Možná největší zajímavostí je mnišská republika Athos (Svatá Hora) na stejnojmenném poloostrově. Tu je možné za dobré viditelnosti spatřit ze vzdálenějších ostrovů Thassos a Limnos. Na Athostu se k výšinám zvedá i nejvyšší vrchol Chalkidiki, stejnojmenná hora Athos, která má výšku přes 2.000 metrů. Pokud se do této oblasti chcete v průběhu zájezdu do Řecka vydat, počítejte s tím, že je veřejně přístupných jen asi 15 kilometrů od vesničky Ouranoupoli. Dále už se dostanete jen na zvláštní povolenku, tzv. diamonitirion. Ta platí jen pro muže, ženám je vstup zakázán.

poloostrov Chalkidiki - ilustrační fotografie

Poloostrov Athos je skvělým místem pro letní dovolenou pro ty, kteří během zájezdu, a ne nutně last minute, hledají klid a pohodu. V malebných vesničkách tady uvidíte typické místní domky a poznáte tady ještě původní život obyvatel. V Ouranoupoli je několik pláží a přístav, odkud se můžete vydat na výlet lodí. Také je odtud jediný možný přístup na Svatou Horu, tedy po moři. V mnišské republice stojí na 20 klášterů (monastýrů) a jsou dokonce zapsány na Seznam UNESCO.

Poloostrov Kassandra tvoří západní prst Chalkidiki. Krajina tady není tak hornatá jako na Athosu a kvůli mnoha požárům v minulosti tady nenajdete ani husté lesy. Pobřeží tvoří mnoho pláží a to předurčilo Kassandru jako prázdninovou destinaci. Nejvíce letovisek najdete na východním pobřeží, kde je také hlavní turistické centrum Kallithea a kam nejspíše také v sezóně budete moci sehnat nějaký zájezd s last minute slevou. Obec je to poměrně mladá, byla založena teprve roku 1922 řeckými uprchlíky, a z původně rybářské vesnice je dnes oblíbené letovisko u moře.

poloostrov Chalkidiki - ilustrační fotografie

Místní pláže jsou písečné, s pozvolným vstupem do moře, takže jsou ideální pro rodiny s dětmi. Moře je čisté a díky příjemným teplotám se v něm většinou dá koupat až do října. Bylo zde postaveno několik hotelů a po celou sezónu jsou tu otevřeny taverny, bary i diskotéky, kde se můžete bavit dlouho do noci. Ale ani milovníci památek tady nebudou o dovolené zklamáni, nedaleko můžete navštívit pozůstatky antického chrámu nebo chrýmu boha Dionýsa. Blízko je to také do antického města Olynthos.

Mezi další oblíbená letoviska patří Pefkochori, Nea Fokea nebo Polichrono. Malá rybářská vesnice Polichrono se nachází asi 100 km od Soluně a má asi 7 km dlouhou písečnou pláž. Nabízí také širokou škálu vodních sportů, půjčit si můžete šlapadla, kánoe, anebo si zajezdit na vodních lyžích. Milovníci přírody, kteří se rozhodli strávit čas zájezdu do Řecka v okolí Polichrona, určitě navštíví asi 3 km vzdálené jezero Mavrobara uprostřed lesů, ve kterém volně žijí želvy a hadi.

poloostrov Chalkidiki - ilustrační fotografie

Místo Nea Fokea je pro turisty obzvláště atraktivní díky své nádherné scenérii: Široké písečné pláže, křišťálově čisté moře a borové lesy, které se táhnou až k moři. Obvykle zde žije asi 1.500 stálých obyvatel, v letních měsících, kdy jsou v kurzu last minute zájezdy, se ale jejich počet zvyšuje až na 10.000. Byly zde vybudovány luxusní hotely, dobře vybavené kempy, tradiční kavárny i rybí taverny, a to všechno přímo u moře.

Prostřední prst Chalkidiki, poloostrov Sithonia, není tolik navštěvovaný turisty jako zbylé dva. Tím pádem ale může svým návštěvníkům nabídnout krásnou a nedotčenou přírodu a klidné místo pro dovolenou. Vnitrozemí je, na rozdíl od pobřeží, kde leží mnoho vesniček a nádherných zátok, téměř neobydlené.

poloostrov Chalkidiki - ilustrační fotografie

Zajímavou vesničkou na Sithonii je Parthenonas nedaleko městečka Neos Marmaras. V 70. letech minulého století opuštěná vesnička začíná žít novým životem, protože bohatí Řekové se pustili do její obnovy. V místním kostele můžete navštívit národopisné muzeum. Sithonii nejlépe prozkoumáte zapůjčeným autem, ale protože krajina je tady poměrně plochá a málo hornatá, spousta turistů se tady vydává na cyklovýlety nebo pěší výlety.

V těsné blízkosti Chalkidiki se rozkládá ostrov Amouliani. Přestože nabízí okouzlující krajinu a krásné pláže, mnoho turistů se sem zatím nevydává. Najdete tak tady klid a pohodu, potřebné součásti pro strávení perfektního last minute zájezdu u moře v Řecku.

Last moment poloostrov Chalkidiki jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Chalkidiki s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Chalkidiki je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy poloostrov Chalkidiki. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Chalkidiki od německých cestovních kanceláří.