-

Last minute poloostrov Peloponés

Poloostrov Peloponés na poslední chvíli

Poloostrov Peloponés se s přibližně 1 miliónem obyvatel nachází na jihu řecké pevniny a každoročně sem přijíždí nebo přilétá na zájezd, a to nejen last minute, mnoho turistů. Sever poloostrova je s pevninou spojen, nejčastěji přes uměle vybudovaný Korintský průplav, několika mosty. Nejnovější most přes úžinu nedaleko Patrasu se podle obcí, které spojuje, jmenuje Rio - Antirio a byl slavnostně otevřen těsně před začátkem letních olympijských her v Athénách. Se svou délkou téměř 3 kilometry je nejdelším v Evropě.

poloostrov Peloponés - ilustrační fotografie

Klima ve vnitrozemí Peloponésu je převážně kontinentální, na pobřeží typicky středomořské. Letní sezóna, kdy sem přijíždí na last minute zájezdy k moři většina turistů ze zahraničí, tady obvykle začíná v květnu a končí v říjnu. Jaro a podzim jsou ideální pro poznávání památek antického Řecka, v letních měsících teploty stoupají i přes 30 stupňů. V létě zde téměř neprší, výjimkou může být jen malá přeháňka.

Největším městem na Peoponésu je Patras (nebo také Patra) v jeho severní části, historicky nejvýznamnějšími jsou města Korint na východě a Sparta na jihu. Název poloostrova je odvozen od mytologické postavy Pelopse, syna sipylského krále Tantala. Druhá část názvu je starořecké slovo pro ostrov (nisos), v doslovném překladu tedy název znamená Pelopsův ostrov.

poloostrov Peloponés - ilustrační fotografie

Třetím největším městem v celém Řecku je již zmiňovaný Patras, které má také významný přístav pro trajekty. Kromě toho nabízí svým návštěvníkům, kteří jsou někde v okolí na zájezdu a do města si udělají výlet, velké množství historických památek římského, helénského i klasického období. Za všechny stojí zmínit třeba římská akropole s Odeonem, římský amfiteátr, divadlo boha Apollóna nebo archeologické muzeum. Podle jedné z legend byl v Patrasu ukřižován svatý apoštol Ondřej, patron města, a na tomto pohnutém místě v současnosti stojí jeho památník. Církevní stavba postavená na jeho počest patří k vůbec největším na Balkáně.

Roku 1820 utrpělo město velké škody při zemětřesení a jen o rok později tady začala řecká revoluce, při které chtěli Řekové svrhnout tureckou nadvládu. Dnes je v celé zemi vyhlášené jako město karnevalů. Ten nejslavnější a největší v celém Řecku, Patrino Karnavali, začíná v lednu a trvá dva měsíce. V tomto období sice jezdí na last minute zájezdy do Řecka jen málo turistů, ale koho podobné věci zajímají, určitě by se měl na co koukat. V Patrasu se také od 15. století vyrábí vyhlášený likér Tentoura a známé je také sladké červené víno Mavrodafni. Pokud budete unaveni ze všech těch památek, můžete posedět v jedné z taveren nebo barů v místním přístavu, odkud budete mít krásný výhled na Jónské moře.

poloostrov Peloponés - ilustrační fotografie

Zhruba uprostřed poloostrova Peloponés se nalézá mýty a legendami opředený region Mani. V drsné krajině zde žijí podobně divocí a silní lidé, zvaní Manioti. Nejvyšší vrchol Taygetos tady ční až do výšky více než 2.400 metrů a v jižní části regionu stojí obytná věž Vathia, která z dálky vypadá jako hrad. Zajímavým výletním cílem je tady i jeskyně Vlichada.

Po celém Peloponésu jsou roztroušena nejrůznější archeologická naleziště. Mezi ty nejznámější patří určitě Olympie, kde vznikly původní olympijské hry a u které se nacházejí pozůstatky obrovského Diova chrámu. Stála v něm kdysi socha boha Dia, která díky své výšce 14 metrů patřila k 7 divům světa starověku. Jen pár kilometrů od dalšího antického města Sparta jsou na vrcholku kopce pozůstatky byzantského města Mystras. Kdo se v průběhu last minute zájezdu na poloostrov Peloponés vydá za poznáním dávných časů, své putování za historií můžete zakončit vykopávkami v Korintu. Město ale nabízí také hezké pláže a není to odsud daleko do městečka Loutraki, které má nejen pláže, ale i slavné kasino a termální prameny.

poloostrov Peloponés - ilustrační fotografie

Voidokilia na jihu je prý jednou z nejkrásnějších pláží a zátok celého Řecka. Dva mysy ohraničují vchod do této nádherné přímořské oblasti, která je známá díky svému tvaru také pod názvem Omega. Pláž je písečná a dobře chráněná před větrem. Není se vůbec do divit, že patří mezi 10 nejkrásnějších pláží na světě, dokonce jí zmínil slavný Homér ve svém díle Odysseia. Nedaleko odtud se nachází další zátoka s písečnou pláží, a sice Gialova. Na jižním pobřeží, přesněji na poloostrově Mani, najdete také městečko Gythion s písčitými plážemi na obou stranách. Jinak má poloostrov mnoho strmých útesů a oblázkové pláže s krásně čistým a průzračným mořem a dovolená tady bude vyhovovat hlavně turistům, kteří dávají přednost menším a ne příliš přelidněným plážím.

Podél severního a západního pobřeží se táhnou široké písečné pláže, lemované krásnými pobřežními lesy a dunami. Patří mezi ně například Loutra Kyllini s termálními lázněmi, nebo Kalogria, dlouhá písečná pláž s dunami, která leží asi 40 kilometrů západně od města Patras. Na východě je zase známé letovisko Porto Cheli, které má v okolí několik písečných i oblázkových pláží.

poloostrov Peloponés - ilustrační fotografie

Mezi nejoblíbenější, a samozřejmě také nejnavštěvovanější, střediska na Peloponésu se patří Napflio, Niforeika a Tolo. Přístavní město Nafplio je turistickým centrem peloponéského regionu Argolis a je mnohem víc, než jen výchozí bod pro výlety za historickými místy Mykény a Epidaurus. Má úzké uličky, promenádu, mnoho kaváren a taveren, a samozřejmě také pláže, písečné i oblázkové. Je tedy zřejmé, že velká část turistů tráví nejen last minute zájezdy na Peloponésu právě v těchto místech. Bývalé a první hlavní město Řecka má také 999 schodů, které vedou na hrad, odkud budete mít krásný výhled na staré město a přístav.

Asi 10 kilometrů od Nafplia leží Tolo. Tato bývalá rybářská vesnice je vidět již z dálky, protože na rozdíl od mnoha jiných míst Peloponésu má mnohem větší a vyšší moderní hotely. Je to také skvělé místo pro lidi, kteří na zájezdu do Řecka hledají zábavu až do časných ranních hodin. Je tady mnoho restaurací, barů i nočních klubů. Asi kilometr dlouhá písečná pláž se táhne od centra směrem na východ a v létě bývá poměrně zaplněná turisty.

Aktuální poloostrov Peloponés na poslední chvíli

Turisté, cestující letecky na last minute do Řecka do oblasti poloostrov Peloponés, mohou momentálně využít ubytování za atraktivní ceny v následujících letoviscích.

poloostrov Peloponés - ilustrační foto

Poloostrov Peloponés

Je téměř jisté, že tak dlouho očekávané dny volna, které následně strávíte u moře v některém z hotelů letoviska poloostrov Peloponés v rámci last minute zájezdu na Peloponésu vás určitě nezklamou. Letecké zájezdy do Řecka se slevou na poslední chvíli paří k oblíbeným způsobům, jak u moře odpočívat a znovu načerpat ztracených sil.

Last moment poloostrov Peloponés jinde

Několikrát denně aktualizovaná nabídka dovolené na Peloponésu s leteckou přepravou, kterou pořádají české cestovní kanceláře, se nalézá na našem partnerském webu. Aktuální nabídka všech leteckých zájezdů na Peloponésu je k nalezení v samostatném oddíle zájezdy poloostrov Peloponés. Aktuálně nabízené zájezdy se slevou za včasnou rezervaci, nebo zahrnující nejrůznější předsezónní akce, s leteckou přepravou na Peloponés, jsou prezentovány v sekci poloostrov Peloponés slevy. Je-li pro vás akceptovatelný z letiště v Německu, Rakousku nebo Polsku, které leží v příznivé vzdálenosti od České republiky, podívejte se na nabídku dovolené na Peloponésu od německých cestovních kanceláří.