-

Lyžování Megève / St. Gervais / Les Contamines

V zimě do Megève / St.Gervais / Les Contamines

Na obou stranách širokého vysokohorského údolí u Megève se nacházejí výborné podmínky pro lyžování. Svahy zde nejsou nikterak strmé, ani příliš vysoké, rozprostírají se v lesních úsecích a v otevřených prostorách, odkud je nádherný pohled na Mont Blanc. Megève je doslova rájem lyžařů, ale ani sousední místa nejsou k zahození a pečlivě udržovaný „savoir-vivre“, tedy společenské způsoby, představují skvělý počinek k tamnímu příjemnému après-ski. Cesta do nejvyšších poloh Horního Savojska (a vlastně i celých Alp) vede většinu hostů ze severozápadního směru, od údolí Arve na Sallanches mezi rozeklané vápencové hřebeny řetězce pohoří Aravis a ke krystalickému masivu Mont Blancu přes měkčí břidlicové horniny, až do otevřených a prostorných údolí na jihu.

Mont Blanc je vidět v Savojských Alpách již z dálky ze všech směrů a při pohledu ze strany se tato bílá hora opravdu nádherně vyjímá spolu s asi dvěma tucty dalších nepřehlédnutelných vrcholů, s nimiž vytváří vpravdě divukrásné horské panorama, jedno z nejkrásnějších v celých Alpách, jež ve svých dílech opěvovali již romantičtí básníci. Mont Blanc a sedm dalších čtyřtisícovek se vypínají nad údolím Sallanches a společně vytvářejí u všech návštěvníků opravdu velmi silné dojmy. Svahy údolí jsou široké a mírně zakřivené a jejich vrcholová část je díky břidlici bez jakýchkoliv zubatých horských tvarů.

Kvarteto tradičních středisek zimních sportů, tedy Combloux, Megève a St-Gervais se nachází v nadmořské výšce 1000 metrů nad západním svahem údolí Arve, Les Contamines se pak rozprostírá kousek dál ve vedlejším údolí. Jsou to úzce propojené lyžařské oblasti, vhodné především pro začátečníky, děti a pro rodiny s dětmi. Mezi zeleně a modře označenými sjezdovkami naleznou pro sebe skvělé podmínky i vysloveně sportovně založení lyžaři a snowboardisté. Zdejší ​​spojený lyžařský terén ve čtyřech lyžařských areálech dozajista plně uspokojí veškerá přání a očekávání všech milovníků lyžování.

Všechny nynější vyjmenované lyžařské lokality byly původně kdysi bohatými zemědělskými vesnicemi. Z této venkovské minulosti se toho ovšem až do našich časů zachovalo v Megève, položeném mezi svou domovskou horou Jaillet (1580 m), Rochebrune (1754 m) a Mont d'Arbois (1840 m), jen velmi málo. Tohle zdaleka nejelegantnější středisko zimních sportů v celém Savojsku se ale pořád ještě může ve svém městském jádru pochlubit několika starými selskými usedlostmi, které působí téměř jako muzeální exponáty pozoruhodného vlastivědného muzea Musée du Haut Val d'Arly, které určitě také stojí za vidění. Ubytovat se pak můžeme v některé z tamějších elegantních vil a horských chat, podle vlastního uvážení.

Také tu na sjezdovkách a při après-ski potkáme noblesní klientelu, takže buďme raději předem připraveni na to, že obvyklá posloupnost u lyžařských vleků není vždy dodržována. Combloux, zasazené do svahu přímo nad údolím Sallanches, je spolu se svými okouzlujícími sousedními středisky téměř propojeno a objevíme tu např. i barokní kostel se starou, právě pro Savojsko typickou, vřetenovitě utvářenou věží, hodně z původní venkovské atmosféry zde zůstalo téměř nedotčené. Zvláště rodiny s malými dětmi určitě ocení poklidnou atmosféru a nepříliš obtížné sjezdovky u tohoto malého městečka, odkud se nabízí snad ten vůbec nejkrásnější pohled na Mont Blanc a na dvě desítky jeho horských sousedů.

Na zimních sportech samotných ovšem není turismus zmíněných čtyř destinací vůbec jednoznačně závislý. Téměř neomezené možnosti zde najdeme pro pěší horskou turistiku a pro rozličné lezecké túry. I v létě sem přijíždí mnoho hostů a velmi oblíbeným místem je hlavně St-Gervais-Mont Blanc, na začátku údolí. Val Montjoie se tyčí nad hlubokou roklí Bon Nant. Dlouhou dobu je zde též využívána léčivá síla sirnatých horkých pramenů v místní části Le Fayet. Osady Le Bettex, Voza-Prarion a St-Nicolas-de-Véroce se především díky horské dráze Tramway du Mont Blanc, staly populárními lyžařskými středisky.

Na konci údolí Montjoie se posléze rozprostírá Les Contamines, největší prázdninový areál celého regionu. Leží mezi Mont Joly a zledovatělými úbočími skupiny pohoří Tré la Tete a celá tato oblast vykazuje vysokohorský vzhled. Mezi čtyřmi zdejšími obcemi má tohle půvabné středisko nejdelší tradici zimních sportů. Již v letech před první světovou válkou tu byl založen první lyžařský klub a v roce 1937 následovala stavba první sedačková lanovka. Ohromný lyžařský boom pak způsobil rozvoj celé oblasti zejména v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

A časy se měnily…Po celá desetiletí je v provozu sjezdovka Emile Allais, vedoucí od vrcholu Alpette strmě až do Megève. Byla pojmenována po slavném zdejším rodákovi a velké francouzské lyžařské legendě 20. století. Stále je to bezpochyby jedna z nejtěžších sjezdovek v Alpách.

Dnes tady četné informační tabule vyprávějí o "zážitkové jízdě" ve stopách starých dobrých časů. Další skvěle udržované sjezdovky se nacházejí na Roche Brune a u Alpette a na úpatí dalších dvou tradičních lyžařských hor u Megève. Dá se říci, že tu převládají nenáročné a vysloveně odpočinkové lyžařské trasy, ale opravdu zkušení lyžaři nepřijdou o své zážitky. Jejich lyžařské terény se nacházejí na Noire de Croche nad Mont Joux na svazích Epaule, zatímco dole ​​mají své „výhradní území“ snowboardisté.

Vysloveně příjemné a pohodové jsou sjezdovky a lesní úseky u Mont d'Arbois a Rochebrune, zatímco pod Côte 2000 narazíme na sjezdovky kategorie náročné. Nejvíce sněhu a nejvšestrannější lyžařský areál se nachází nad Les Contamines u Col du Joly, kam směřují vleky až do přímo závratné nadmořské výšky 2400 metrů.

Řetězec pohoří Aravis, jenž na západě dosahuje až do nadmořských výšek přes 2700 metrů, působí jako přehradní zeď na pozadí velkých bílých, nadýchaných mraků. V Lee panuje vysoké horské klima poněkud chudší na sníh, suché, ale slunečné a zdravější. Ne nadarmo je vidět v regionu tolik dětí, kterým se tu dobře daří, a které zde nabírají opět zdravou rovnováhu.

Pro běžkaře nejsou zdejší poněkud horší sněhové podmínky, nikterak na závadu. Vždy zde totiž najdou dostatek sněhu, aby se mohli s plným uspokojením věnovat svému krásnému zimnému sportu. Kromě toho je v Megève zřízeno i výborné běžkařské centrum La Livraz v chráněné vysokohorské poloze.

V Megève / St.Gervais / Les Contamines na zimu připravujeme

V minulosti byli lyžaři, mířící na lyžování do Francie do Megève / St.Gervais / Les Contamines, ubytováni i v těchto zimních střediscích. A i když je v současnosti nenabízíme, tato situace se může v budoucnosti kdykoliv změnit.

Les Contamines - ilustrační foto

Les Contamines

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Les Contamines můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Les Houches - ilustrační foto

Les Houches

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Les Houches to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

Megeve - ilustrační foto

Megeve

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Megeve. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Saint Gervais - ilustrační foto

Saint Gervais

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Saint Gervais. To leží v regionu Megève / St. Gervais / Les Contamines a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Zimní zájezdy do Megève / St.Gervais / Les Contamines jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Megève / St.Gervais / Les Contamines s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Megève / St.Gervais / Les Contamines, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.