-

Lyžování Paganella

V zimě do Paganelly

V západních Dolomitech, nedaleko hlavního města provincie Trentino Trenta, se v nadmořské výšce od 1.000 do 2.000 metrů rozkládá pro lyžařské zájezdy vyhlášená oblast Paganella. I když se jedná o jeden z nejstarších areálů v Itálii, prochází zdejší infrastruktura neustálým rozvojem a každou zimní sezónu zde vyroste nový vlek, sjezdovka nebo alespoň nějaký hotel či penzion. Skvělé lyžování si zde užijí jak lyžařští začátečníci, tak také zkušení a zdatní sjezdaři. Lyžařské zájezdy do Paganelly jsou tak oblíbené i proto, že celá oblast je orientována na všechny skupiny návštěvníků od rodin s malými dětmi až po profesionály.

Paganella - ilustrační fotografie

Paganella je mnohými znalci považována za kolébku italského sjezdového lyžování. Někdy bývá řazena k známému údolí Val di Sole a některé skiatlasy ji naopak považují za samostatnou oblast. Turisticky se region Paganella začal rozvíjet již ve 20. letech minulého století a první lyžařský vlek tady byl postaven už v roce 1928. Ve stejném roce se tady jel na známé sjezdovce Tre - Tre první sjezdařský závod, jenž se později stal součástí seriálu Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Dnes už se v Paganelle tak významné závody nekonají a Světový pohár se přesunul do nedaleké Madonny di Campiglio.

Lyžařský areál Paganella je ideálním místem, kam se vypravit na lyžařské zájezdy do Itálie strávit zimní dovolenou. Nachází se na severních svazích 2.125 metrů vysokého masívu Paganella a tvoří jej lyžařská střediska Andalo, Fai della Paganella a Molveno. Zatímco Andalo a Fai della Paganella jsou lyžařsky propojené, Molveno má svůj lyžařský miniareálek.

Paganella - ilustrační fotografie

Turisté, přijíždějící do regionu Paganella na lyžařské zájezdy, si mohou vybírat z celkem 35 kilometrů sjezdových tratí všech stupňů technické obtížnosti. Většina zdejších tratí je na lyžařských mapách značena červenou barvou a jde tedy o středně náročné sjezdovky. Ty budou vyhovovat hlavně pokročilým lyžařům, ale ani začátečníci a rodiny s malými dětmi se nemusejí bát, že by si tady nezalyžovali. Celkem 9 kilometrů tvoří nenáročné modré tratě, 13 kilometrů je středně obtížných a zkušení sjezdaři tady dokonce najdou i jednu černě označenou trať. Jde o závodní trať Olympia, která vede od Albi de Mez v nadmořské výšce 1.789 metrů až k Pian Dosson o 300 výškových metrů níže. Nejdelší zdejší tratí je červená, 7 kilometrů dlouhá sjezdovka s celkovým převýšením více než 1 kilometr.

Přepravu lyžařů na sjezdovky tady zajišťuje moderní komplex sedačkových a kabinkových lanovek s přepravní kapacitou více než 25.000 osob. Z obcí Fai della Paganella a Andalo vede soustava lanovek, která vyveze vyznavače alpského stylu lyžování až na samotný vrchol Paganelly. Kromě skvělého lyžování poskytuje hřeben Paganella svým návštěvníkům také jedinečný výhled na zasněžené vrcholky Dolomiti Brenta i vzdálenější hřebeny Alp v rakouských údolích Stubaital a Zillertal.

Paganella - ilustrační fotografie

Díky tomu, že sjezdovky skiareálu Pagenella jsou orientovány na severozápad a nacházejí se v příhodné nadmořské výšce, turisté přijíždějící sem na lyžařské zájezdy mají zaručenu kvalitní sněhovou pokrývku v průběhu celé lyžařské sezóny, která tu trvá od listopadu až do pozdního jara. Pokud by pokrývka přírodního sněhu nedostačovala, je v případě potřeby možné více než 95% sjezdovek uměle zasněžovat.

Dříve se oblast v okolí obcí Andalo a Fai della Paganella orientovala na lyžařské zájezdy hlavně pro rodiny s dětmi. To se ale během poslední doby změnilo a v současnosti se snaží nalákat i zdatné a zkušné lyžaře. Jak již bylo zmíněno výše, infrastruktura a zázemí se neustále modernizuje a každým rokem přibývají nová zařízení nebo se modernizují ta stávající.

Na děti, které s sebou rodiče vzali na lyžařské zájezdy do oblasti Paganella, tady čekají černé lyžařské školy, ve kterých si budou moci užít spoustu zábavy na na pojízdných kobercích a cvičných svazích.

Sjezdové lyžování ale není to jediným zimním sportem, který tady lze provozovat. Paganella určitě potěší i příznivce snowboardingu, na které tady čeká moderní funpark. A ani příznivci běžeckého lyžování tady nepřijdou zkrátka. Z obcí Andalo a Fai della Paganella je možné se napojit na dva běžecké okruhy, které mají délku 3 a 5 kilometrů. Vedle možností vyzkoušet si i další zimní sporty, jako je bruslení, sáňkování či výlety na sněžnicích, se tady také nabízí pestré možnosti indoor relaxace. Například v Andalu jsou v provozu moderní sportovní areály, z nichž nejoblíbenější je určitě vodní svět AcquaIn.

Co se týče aprés - ski, nejrušnějším místem oblasti Paganella je určitě Andalo. Kdo si však přijel na lyžařské zájezdy do Paganelly odpočinout, měl by hledat ubytování spíše ve Fai nebo v Molvenu. V těchto dvou obcích si navíc užijete i starobylou atmosféru italských horských vesniček, která se už bohužel z Dolomit postupně vytrácí.

V Paganelle na zimu připravujeme

Sjezdaři a běžci na lyžích, cestující na lyžování do Itálie do Paganelly, byli v minulosti ubytování i v následujících letoviscích. Aktuálně sice nejsou tato místa v nabídce, to se ale může kdykoliv změnit.

Andalo - ilustrační foto

Andalo

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Andalo.

Cavedago - ilustrační foto

Cavedago

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Cavedago.

Fai della Paganella - ilustrační foto

Fai della Paganella

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Fai della Paganella na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Molveno - ilustrační foto

Molveno

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu Molveno, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

Paganella - ilustrační foto

Paganella

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu Paganella, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

San Lorenzo in Banale - ilustrační foto

San Lorenzo in Banale

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku San Lorenzo in Banale. To leží v regionu Paganella a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Více k lyžování v Paganelle

Zajímá vás lyžování v Paganelle? Širokou nabídku ubytování v Paganelle nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Itálii a lyžování.

Zimní zájezdy do Paganelly jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Paganelle s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Paganelly, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.