-

Lyžování Itálie

V zimě do Itálie

Jižní orientace

Itálie - fotografie

V porovnání například s Rakouskem nebo Švýcarskem je pohoří na území Itálie rozmanitější. Díky poloze na jižní straně Alp a většinové orientace sjezdovek a dalších lyžařských terénů směrem k jihu nabízí Itálie jedinečné zážitky z lyžování. Hlavně v podobě lyžování na perfektně upravených svazích v paprscích zářícího slunce na blankytně modré obloze. Sever Itálie se může pochlubit více než 300 slunečnými dny do roka. Krásné počasí v průběhu zimy je jedním z hlavních důvodů, proč je zimní dovolená v Itálii tolik oblíbená. A proč lyžařské zájezdy do italských alpských středisek patří v zimní sezóně mezi vůbec nejžádanější.

Dobrá dopravní dostupnost

Podobně jako třeba Francie nabízí i Itálie moderní a velmi kvalitní zázemím pro sjezdové i běžecké lyžování. Další nespornou výhodou italských Alp je jejich blízkost k České republice. Do Itálie se lze pohodlně dostat vlastním vozem během necelých 8 hodin. Na příznivce lyžování a dalších bílých sportů tady čekají jedinečné lyžařské terény. A to jak pro úplné začátečníky, tak i zkušené jezdce. Jedince, kteří si chtějí lyžování pořádně užít a do Itálie se vypravili hlavně kvůli širokým a pečlivě upravovaným sjezdovkám. Nejen mezi českými příznivci alpského lyžování se říká, že právě v Itálii jsou sjezdovky nejlépe upravované ze všech alpských zemí. Příznivci freeridingu tady najdou celou řadu oblastí s terény pro volnou jízdu. A na snowboardisty tu čekají desítky pečlivě udržovaných funparků se spoustou atrakcí.

Tradice i moderna

Itálie - fotografie

Itálie je zemí zimním sportům zaslíbenou. Je zcela právem pyšná na své ideální podmínky nejen k alpskému lyžování. O tom, že v Itálii se nachází to nejlepší k provozování celé řady zimních sportů svědčí kupříkladu pravidelné pořádání závodů Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Nebo legendární závody v běhu na lyžích. A to jak v rámci Světového poháru, tak také regionální akce. Již legendární je i každoroční měření sil těch nejlepších světových skokanů na lyžích a další aktivity světového formátu. To vše se v lyžařských střediscích Itálie snoubí s místní tradicí. Ta je tady s velkým nadšením udržována a prezentována formou regionálních či celostátních festivalů. Na ně jsou jsou samozřejmě turisté na zimní dovolené v Itálii srdečně zváni.

Lyžařské areály

Sella Ronda

4 propojené skiareály

V Itálii se lyžuje v nadmořských výškách od 500 do 3.500 metrů. Lyžaři tady mají celkem k dispozici úžasných 3.300 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. K nejoblíbenějším a také největším lyžařským areálům v Itálii patří Sella Ronda. Jde o unikátní lyžařské safari okolo masivu Sella s nejvyšším vrcholem Piz Boe, který se šplhá do výšky 3.151 metrů nad mořskou hladinu. Celou oblast tvoří 4 skiareály, navzájem velmi důmyslně propojené.

Více než 550 kilometrů sjezdovek
Itálie - fotografie

Severozápadní část okruhu Sella Ronda tvoří lyžařský areál Val Gardena, na který z východu navazuje Alta Badia. Okruh Sella pokračuje dále na jihu skiareálem Arabba / Marmolada. Západním směrem od Arabby se safari uzavírá lyžařským areálem Val di Fassa. Se svými 550 kilometry sjezdovek všech obtížností se řadí propojená lyžařská střediska kolem Gruppo di Sella k absolutní lyžařské špičce v Evropě. Sjezdovky se vinou do údolí přímo pod strmými stěnami mohutného masivu Sella stejně jako na protilehlých svazích sousedních vrcholků Dolomit. Navíc v přilehlých bočních údolích se nacházejí další bohaté možnosti k perfektnímu alpskému lyžování.

Val di Fiemme

Další, mezi lyžaři nejen z České republiky, velmi oblíbenou lyžařskou oblastí Itálie je údolí Val di Fiemme. Údolí Val di Fiemme nedaleko Bolzana je někdy nazýváno také Branou Dolomit. Ze středí Evropy je totiž velmi dobře dostupné. Charakteristickým znakem této oblasti je, jak už bývá v Itálii zvykem, slunečné počasí a široké upravené sjezdovky. To je důvodem, proč jsou u nás lyžařské zájezdy do Val di Fiemme velmi žádané po celou zimní sezónu. Zdatní lyžaři a zkušení jezdci si přijdou ve Val di Fiemme skutečně na své. Toto údolí jim totiž nabízí na Itálii až nezvykle mnoho svahů středí a těžké obtížnosti. Na Val di Fiemme je vidět, kolik prostředků je zde pravidelně investováno do lyžařské infrastruktury. Lanovky a vleky jsou velmi moderní a nové. Zasněžovací zařízení představuje špičku v oboru. A zdejší hotely a penziony poskytují ubytování a doplňkové služby na nejvyšší úrovni.

Livigno

Asi 15 kilometrů východně od švýcarského zimního střediska St. Moritz se nachází oblíbené Livigno. Díky své nadmořské výšce přes 1.800 metrů zaručuje skvělé podmínky k lyžování. Dostatek sněhu je v tomto regionu západní Itálie od podzimu do jarních měsíců. Zdejší široké sjezdovky, jež se vinou po obou stranách údolí, nabízejí dostatek prostoru jak lyžařům - začátečníkům, tak také protřelým jezdcům. Jižní orientace zdejších svahů slibuje dostatek sluníčka po celou sezónu. Pověstnou třešničkou na dortu je pak status bezcelní zóny, který byl Livignu udělen. Výhodně se tady dá nakoupit kosmetika, alkohol, cigarety nebo třeba pohonné hmoty.

Aprica

Díky svým příznivým cenám jak za ubytování, tak za lyžování, patří Aprica k často žádným zimním destinacím Itálie. Aprica se nachází nedaleko známého sedla Passo Tonale, kde se také nachází populární skiareál. Aprica patří k vůbec nejstarším lyžařským střediskům Itálie. První lyžařský vlek tady byl uveden do provozu už během druhé světové války. Do střediska přijíždějí na lyžařské zájezdy nejčastěji středně pokročilí lyžaři. A také rodiny s dětmi, pro něž není ohromující počet kilometrů sjezdovek tím nejdůležitějším hlediskem při výběru zimní dovolené. Lyžování v Aprice je především o klidu, pohodě, sluníčku. A také bezstarostné atmosféře, ve které si chtějí návštěvníci tohoto alpského střediska odpočinout od všedních dní a ruchu velkoměst.

Santa Caterina

Santa Caterina patří spíše k menším lyžařským areálům Itálie. Ale i tak je velmi oblíbená. A o tom, že se tady najdou i tratě pro zkušené sjezdaře, svědčí pořadatelství Mistrovství světa v alpském lyžování společně s nedalekém Bormiem. Jedinečným zážitkem pro zdatné jezdce je určitě sjezd z vrcholku Cresta Sobretta (2.775 metrů) až do městečně Santa Caterina. Většina zdejších lyžařských svahů se řadí ke středně těžkým a těžkým tratím. Oblast je tedy vhodná pro ostřílené příznivce alpského lyžování.

Dlouhodobě populární

A výčtem skiareálů pro to nejlepší lyžování na území Itálie by se dalo dlouze pokračovat. Italské Alpy patří během zimní sezóny k nejnavštěvovanějším destinacím Evropy. Tisíce turistů tráví ve zdejších hotelích a penzionech často i opakovaně svou zimní dovolenou.

Kam v Itálii na lyžování?

Alta Badia

Pojeďte si s námi na lyžařský zájezd nebo vlastní dopravou vyzkoušet prvořídní podmínky jak pro běžecké, tak i sjezdové lyžování. V Alta Badii sami poznáte, proč jsou pobyty v Itálii spolu s lyžováním tak oblíbené a žádané.

Alta Pusteria / Hochpustertal

Vychutnejte si naplno a bez zábran v Alta Pusteria nebo Hochpustertalu všechny možností, jak v zimě v Itálii aktivně strávit zimní dovolenou. Nabízí se samozřejmě lyžování a další sportovní aktivity. Pobyt ve zdejší okouzlující krajině určitě stojí za bližší poznání.

Aprica

Vycestujte se s námi do Apriky a pojeďte si do Itálie užít lyžování na dlouhých a prostorných sjezdových tratích takové, jaké má ve špičkovém lyžaském středisku být. Nechte i vy se hory postarat o dokonalé zážitky ze zahraniční zimní dovolené.

Arabba / Marmolada

Zvažujete-li odjet v průběhu zimní lyžařské sezóny ať již individuální dopravou, nebo v rámci zájezdu, do některého z více či méně známých lyžařských středisek, určitě popřemýšlejte nad cestou do Arabby nebo Marmolady. Tato populární lyžařská oblast v Itálii má rozhodně co nabídnout.

Bormio

Dopřejte si ryzí radost z jízdy po upravených sjezdovkách v Itálii. Poznejte osvobozující pocit volnosti na těch nejlepších ždejších tratích. A sami pochopíte, proč lyžování v Bormiu patří k nejhezčím zážitkům z dovolené na horách.

Breuil - Cervinia

Využijte možnosti zalyžovat si na pečlivě udržovaných a přehledně značených sjezdovkách v Breuil - Cervinii. Vyzkoušejte si, co to znamená aktivně strávená zimní dovolená na horch v Itálii. Jsme si jisti, že po návratu určitě nebudete své volby litovat.

Civetta

Co si užít na zdejších horách vyhlášené podmínky jak pro sjezdové, tak také běžecké lyžování? Přijeďte se v zimě osobně přesvědčit do Civetty, proč se do Itálie stále v zimě na lyže stále častěji a oblast si získává stále více příznivců.

Cortina d'Ampezzo

Nenechte si ujít možnost odcestovat na lyže do Cortiny d'Ampezzo ať již v rámci lyžařského zájezdu, nebo vlastní dopravou. V Itálii si budete moci skvěle zalyžovat a užít si zimu takovou, jak si ji každý správný příznivec hor a lyžování představuje.

Folgaria / Lavarone

Odcestujte s námi do oblasti pečlivě udržovaných sjezdových tratí i netknutých terénů na freeride. U užijte si ve Folgarii nebo Lavarone v Itálii prvotřídní lyžování, strhující jízdu ve volném terénu, snowboarding nebo třeba tůry na skialpech.

Chiesa in Valmalenco

Odjet v průběhu zimní sezóny do Chiesy in Valmalenco na lyže nebo kvůli dalším zimním sportů je určitě přáním každého aktivního jedince. Zimní dovolená v Itálii totiž znamená aktivní prožití zasloužených zimních dnů volna a odpočinku.

Livigno

Vydejte se s námi na lyže do Livigna a na vlastní kůži zažijte opojnou radost z jízdy po těch nejlepších evropských sjezdovkách. Sami se přesvědčte, proč patří lyžování v Itálii během zimy k vůbec nejžádanějšímu artiklu.

Ilustrační foto

Macugnaga / Alagna

Sjezdové lyžování již dlouhou dobu neodmyslitelně náleží k moderní zimní dovolené v Macugnagy / Alagně. Na upravovaných sjezdovkách v Itálii si užijí spoustu zábavy jak úplní začátečníci nebo rodiny s dětmi, tak také pokročilí a zkušení sjezdaři.

Madonna di Campiglio / Pinzolo

Nabídka lyžařských zájezdů a zimních pobytů v Madonně di Campiglio nebo Pinzolu bývá na českém trhu cestovního ruchu široká. Aktivní jedinci a sportovci tak mohou každou zimní sezónu cestovat do Itálie a užít si kvalitní lyžování na prvotřídních sjezdových tratích.

Marilleva / Folgarida

Populární lyžařská oblast Marilleva / Folgarida náleží v zimě rozhodně k tomu vůbec nejlepšímu, co může Itálie svým návštěvníkům nabídnout. A to nejen sjezdařům, ale též milovníkům snowboardingu, běžcům na lyžích, skialpinistům i příznivcům dalších zimních sportů.

Monte Bondone

Co by asi řekl milovník sjezdového lyžování na téměř dokonale upravené sjezdovky, takřka nekonečné teréy pro freeride, pohodlné a rychlé lanovky a další lákadla v Monte Bondone? Nemusíte hádat. Pojeďte s námi na lyže do Itálie a udělejte si závěr sami.

Montecampione

Odcestovat v průběhu zimní sezóny na lyže do Montecampione a užít si v Itálii pořádné lyžování je pro celou řadu aktivních sjezdařů nejen z Čech a Moravy zhmotněním představ o perfektně prožité zimní zahraniční dovolené na horách.

Passo Tonale / Ponte di Legno

Neváhejte využít možnosti odjet v zimní lyžařské sezóně, a to buď individuálně či v rámci lyžařského zájezdu, do Passo Tonale nebo Ponte di Legna. Tady v Itálii pak můžete osobně prožít ryzí radost ze sjezdu po těch nejvyhlášenějších sjezdových tratích.

Plan de Corones / Kronplatz

Sjezdové a běžecké lyžování a samozřejmě též další populární zimní sporty již neodmyslitelně patří k zimní dovolené v Plan de Corones - Kronplatzu. V zimních měsících se na sjezdovkách v Itálii setkává široké spektrum lyžařů z nejrůznějších koutů světa.

San Martino di Castrozza / Primiero

Možností odcestovat v zimních měsících do San Martina di Castrozza nebo Primiera každoročně přibývá. A proto se může stále více aktivních jedinců i celých rodin těšit do Itálie na špičkové lyžování a prvotřídní lyžařskou infrastrukturu světových parametrů.

Santa Caterina / Valfurva

Lyžařský region Santa Caterina / Valfurva již několik dekád neochvějně patří k tomu nejlepšímu, co může v současnosti Itálie coby destinace pro zimní dovolenou a lyžařské zájezdy, svým návštěvníkům nabídnout. A lyžaři se sem zcela oprávněně rádi vracejí.

Sestriere / Via Lattea

Užijte si v Itálii s nejvyšší pečlivostí upravovoané a velkoryse prostorné sjezdovky, široké možnosti jízdy ve volném terénu i rychlé, bezpečné a především pohodlné lanovky a vleky. A dopřejte si v Sestriere nebo Via Lattea, kde je zima doma, i kvalitní ubytování.

Schnalstal / Val Senales

Pokud plánujete v zimě cestu na hory, určitě stojí za zvážení možnost ubytování či účast na lyžařském zájezdu do Schnalstalu / Val Senales. V v Itálii si totiž lyžování a místní sjezdovky dokonale užijí jak začínající sjezdaři, tak i dobří a zkušení lyžaři.

Sterzing / Wipptal

Zažijte radost z jízdy bez hrnic a takřka nekonečný pocit svobody! Vydejte se na ty nejlepší sjezdovky do Sterzingu / Wipptalu a sami se na vlastní kůži přesvědčte, proč je lyžování v Itálii mezi sjezdaři tak žádané a populární.

Tre Valli

Vyzkoušejte si jedinečné lyžování na upravených sjezdovkách v a vychutnjte si aktivně strávenou zimní dovolenou v Tre Valli. Až sami poznáte, že co se týče lyžování a zimní dovolené, je Itálie neoddiskutovatelnou světovou velmocí.

Val d'Aosta / Aostal

Pojeďte si s námi na lyžařský zájezd nebo vlastní dopravou vyzkoušet prvořídní podmínky jak pro běžecké, tak i sjezdové lyžování. Ve Val d'Aosta / Aostalu sami poznáte, proč jsou pobyty v Itálii spolu s lyžováním tak oblíbené a žádané.

Val di Fassa / Fassatal

Vychutnejte si naplno a bez zábran ve Val di Fassa / Fassatalu všechny možností, jak v zimě v Itálii aktivně strávit zimní dovolenou. Nabízí se samozřejmě lyžování a další sportovní aktivity. Pobyt ve zdejší okouzlující krajině určitě stojí za bližší poznání.

Val di Fiemme / Obereggen

Vycestujte se s námi do Val di Fiemme nebo Obereggenu a pojeďte si do Itálie užít lyžování na dlouhých a prostorných sjezdových tratích takové, jaké má ve špičkovém lyžaském středisku být. Nechte i vy se hory postarat o dokonalé zážitky ze zahraniční zimní dovolené.

Val Gardena / Alpe di Siusi

Zvažujete-li odjet v průběhu zimní lyžařské sezóny ať již individuální dopravou, nebo v rámci zájezdu, do některého z více či méně známých lyžařských středisek, určitě popřemýšlejte nad cestou do Val Gardeny nebo Alpe di Siusi. Tato populární lyžařská oblast v Itálii má rozhodně co nabídnout.

Valle Aurina / Tauferer Ahrntal

Dopřejte si ryzí radost z jízdy po upravených sjezdovkách v Itálii. Poznejte osvobozující pocit volnosti na těch nejlepších ždejších tratích. A sami pochopíte, proč lyžování ve Valle Aurině / Tauferer Ahrntalu patří k nejhezčím zážitkům z dovolené na horách.

Valle Isarco / Eisacktal

Využijte možnosti zalyžovat si na pečlivě udržovaných a přehledně značených sjezdovkách v Brixenu, Meransenu nebo Vals. Vyzkoušejte si, co to znamená aktivně strávená zimní dovolená na horch v Itálii. Jsme si jisti, že po návratu určitě nebudete své volby litovat.

V Itálii na zimu připravujeme

Ilustrační foto

Bardonecchia

Co si užít na zdejších horách vyhlášené podmínky jak pro sjezdové, tak také běžecké lyžování? Přijeďte se v zimě osobně přesvědčit do Bardonecchia, proč se do Itálie stále v zimě na lyže stále častěji a oblast si získává stále více příznivců.

Foppolo

Nenechte si ujít možnost odcestovat na lyže do Foppola ať již v rámci lyžařského zájezdu, nebo vlastní dopravou. V Itálii si budete moci skvěle zalyžovat a užít si zimu takovou, jak si ji každý správný příznivec hor a lyžování představuje.

Friuli

Odcestujte s námi do oblasti pečlivě udržovaných sjezdových tratí i netknutých terénů na freeride. U užijte si ve Friuli v Itálii prvotřídní lyžování, strhující jízdu ve volném terénu, snowboarding nebo třeba tůry na skialpech.

Madesimo

Odjet v průběhu zimní sezóny do Madesima na lyže nebo kvůli dalším zimním sportů je určitě přáním každého aktivního jedince. Zimní dovolená v Itálii totiž znamená aktivní prožití zasloužených zimních dnů volna a odpočinku.

Meran 2000

Vydejte se s námi na lyže do Meranu 2000 a na vlastní kůži zažijte opojnou radost z jízdy po těch nejlepších evropských sjezdovkách. Sami se přesvědčte, proč patří lyžování v Itálii během zimy k vůbec nejžádanějšímu artiklu.

Ilustrační foto

Orobie

Sjezdové lyžování již dlouhou dobu neodmyslitelně náleží k moderní zimní dovolené v Orobii. Na upravovaných sjezdovkách v Itálii si užijí spoustu zábavy jak úplní začátečníci nebo rodiny s dětmi, tak také pokročilí a zkušení sjezdaři.

Ortlerské Alpy

Nabídka lyžařských zájezdů a zimních pobytů v Ortlerských Alpách bývá na českém trhu cestovního ruchu široká. Aktivní jedinci a sportovci tak mohou každou zimní sezónu cestovat do Itálie a užít si kvalitní lyžování na prvotřídních sjezdových tratích.

Paganella

Populární lyžařská oblast Paganella náleží v zimě rozhodně k tomu vůbec nejlepšímu, co může Itálie svým návštěvníkům nabídnout. A to nejen sjezdařům, ale též milovníkům snowboardingu, běžcům na lyžích, skialpinistům i příznivcům dalších zimních sportů.

Sappada

Co by asi řekl milovník sjezdového lyžování na téměř dokonale upravené sjezdovky, takřka nekonečné teréy pro freeride, pohodlné a rychlé lanovky a další lákadla v Sappadě? Nemusíte hádat. Pojeďte s námi na lyže do Itálie a udělejte si závěr sami.

Sarentino / Sarntal

Odcestovat v průběhu zimní sezóny na lyže do Sarentina / Sarntalu a užít si v Itálii pořádné lyžování je pro celou řadu aktivních sjezdařů nejen z Čech a Moravy zhmotněním představ o perfektně prožité zimní zahraniční dovolené na horách.

Ubytování a zájezdy do Itálie jinde

Na lyžování do Itálie se můžete vypravit vlastní dopravou s cestovní kanceláří VLNA.cz. Ubytování za atraktivní ceny najdete na webu tohoto specialisty na lyžování v Alpách. Lyžařské zájezdy v Itálii prezentuje také partnerský web. Nabídka je denně aktualizována a zahrnuje jak zájezdy autobusové, tak vlastní dopravou.