-

Lyžování Val Gardena / Alpe di Siusi

V zimě do Val Gardeny nebo Alpe di Siusi

Výstavní lyžařská oblast

Val Gardena / Alpe di Siusi - ilustrační fotografie

Údolí Val Gardena, německy Gröden, spolu s nedalekou náhorní plošinou Alpe di Siusi / Seiser Alm, patří mezi top střediska alpského lyžování nejen v Dolomitech, ale dokonce v celé Itálii. Je jednou z top oblastí pro zimní lyžařské zájezdy. Oblast Val Gardena / Alpe di Siusi je plná nejrůznějších lákadel nejen pro milovníky alpského lyžování. Gröden sice obecně platí za středisko, kam se sjíždí movitější klientela, ale v současnosti se už i tady dá sehnat ubytování za rozumné peníze. A ceny za lyžování v údolí Val Gardena a na Alpe di Siusi nijak zásadně nevybočují z obvyklých mantinelů.

Dolomiti Superski

Výstavní lyžařská střediska přímo v údolí Val Gardena jsou lemována 120 kilometry sjezdovek. Další tratě hlavně pro pohodové lyžování bez stresu čekají na sjezdaře na Alpe di Siusi. Navíc je Val Gardena skibusy napojena na další lyžařské areály v sousedních údolích. Tato oblast, zahrnující kromě údolí Gröden a lokalitu Seiser Alm i další střediska sjezdového lyžování v severní Itálii, nese název Dolomiti Superski. Jde o vůbec největší lyžařskou oblast Itálie. Z tohoto důvodu míří lyžařské zájezdy do severní Itálie ve valné většině právě sem.

Severní a jižní část

Val Gardena / Alpe di Siusi - ilustrační fotografie

Nad údolím Val Gardena se kroutí sjezdové tratě pro alpské lyžování po obou jeho stranách. Turisté do oblasti Gröden přijíždějí na lyžařské zájezdy často opakovaně. Mají tu totiž záruku, že se na lyžích určitě nebudou nudit. Jižní horizont tu dokresluje skalní stěna vrcholu Sasso Lungo / Langkofel. Ten se šplhá až do výšky 3.181 metrů nad mořskou hladinu. Vedle Sasso Lunga se nalézá centrální vrchol jižního okraje lyžařské oblasti Gröden Ciampinoi. Ciampinoi dosahuje nadmořské výšky 2.254 metrů. Po jeho svazích se vinou do údolí směrem na střediska S. Cristina / St. Christina a Selva /Wolkensteni zejména sportovní, červeně a černě značené sjezdovky. Na opačné straně údolí Val Gardena, na náhorní plošině Seceda nebo vrcholku Dantercepies, si na středně náročných terénech zase užijí příjemné lyžování rodiny s dětmi a začínající sjezdaři.

Stoupající popularita

Údolí Val Gardena tvoří z pohledu sjezdařů, kteří sem v zimě cestují na lyžařské zájezdy nejčastěji, jakousi spojnici mezi sjezdovkami v blízkosti masivu Sella a tratěmi pod impozantním skalním útvarem Sasso Lungo. Půvab oblasti Val Gardena a Alpe di Siusi láká každým rokem stále více a více příznivců lyžování. A to jak sjezdového, tak i běžeckého. Jen z České republiky sem pravidelně míří lyžařské zájezdy v počtu několika desítek do měsíce. A tak se není vůbec do divit, že Gröden a Seiser Alm jsou jedněmi z turisticky nejrozvinutějších zimních lyžařských středisek v Dolomitech.

Čtyři části

Val Gardena / Alpe di Siusi - ilustrační fotografie

Lyžařská oblast Val Gardena a Alpe di Siusi nabízejí také ideální podmínky k lyžování začátečníků a rodiny s dětmi. Oblast fakticky tvoří čtyři hlavní části. 3 z nich jsou sjezdovky nad vesničkami St. Ulrich - Ortisei, Selva - Wolkenstein a St. Cristina. Čtvrtou součástí je náhorní plošina Alpe di Suisi / Seiser Alm. S více než 100 kilometry sjezdovek středně náročné, červené kategorie, se zde nabízí nespočet způsobů, jak strávit užasný den plný lyžování. Bohatá je v okolí údolí Gröden i nabídka ápres-ski. Kdo má zájem, může se po lyžování pobavit v několika barech či nespočtu horských chat.

Ortisei / St. Ulrich

Obec Ortisei / St. Ulrich leží v nadmořské výšce 1.200 metrů a trvale tu žije necelých 6.000 obyvatel. To z ní dělá největší středisko v oblasti Val Gardena. Díky své široké nabídce ubytování je také oblíbená pro lyžařské zájezdy. Ortisei bylo dějištěm Mistrovství světa v alpském lyžování v roce 1970. Ze St. Ulrich vede přímá lanovka do lyžařských areálů Rasciesa, Seceda a Alpe di Siusi / Seiser Alm. Lyžařsky je Ortisei propojeno s okruhem Sella Ronda. Veřejný krytý bazén se saunou v centru St. Ulrich je ideálním místem ke strávení příjemných chvil s celou rodinou. Sportovat se dá za každého počasí v tenisovém centru s lezeckou stěnou.

Selva / Wolkenstein

Lyžařské středisko Selva / Wolkenstein je k nalezení téměř na samém konci údolí Val Gardena. Rozkládá se v nadmořské výšce 1.560 metrů na úpatí masivu Sella. Lyžařské zájezdy, mířící do obce Selva / Wolkenstein, jsou mezi sjezdaři značně populární. Přes Selvu je totiž možné se horskými průsmyky Sella a Gardena dostat do sousedních údolí Alta Badia a Val di Fassa / Fassatal. Ta jsou součástí lyžařského okruhu Sella Ronda. Možnosti ubytování jsou ve středisku Selva / Wolkenstein široké. Nocovat je možné jak v luxusních hotelech s bazénem, tak i cenově příznivých apartmánech.

St. Cristina

Mezi již zmíněnými středisky Ortisei a Selva, na úpatí působivého vrcholu Sassolungo uprostřed oblasti Val Gardena, leží obec St. Cristina. Rozkládá se v nadmořské výšce 1.430 metrů a trvale tu žijí necelé 2 tisícovky obyvatel. I ze St. Christina se mohou příznivci sjezdového lyžování, kteří sem přicestují na oblíbené lyžařské zájezdy, vydat na lyže dvěma směry. Skiareály Col Raiser a Seceda jsou dosažitelné lanovkou, vedoucí ze severního okraje obce. Na jihu pak vyjíždějí další lanovky směrem na Monte Pana. Na Monte Pana je k dispozici i středisko severského lyžování. To disponuje dvěma skokanskými můstky a běžeckým centrem s více než 30 kilometry běžeckých tratí. St. Cristina je také místem, kde se pravidelně pořádají závody v rámci Mistrovství světa v alpském lyžování. Na sjezdovce Saslong se každý rok jezdí mužský závod v super-G a sjezdu.

Alpe di Siusi / Seiser Alm

Díky nadmořské výšce, ve které se nejvýše položená horská pastvina v Alpách nachází, se může Seiser Alm / Alpe di Siusi chlubit největší jistotou sněhu v clém Jižním Tyrolsku. Od prosince do dubna se v této části oblasti Val Gardena mohou milovníci lyžování a dalších zimních sportů těšit na upravené mírné svahy, udržované běžecké stopy a značené stezky pro zimní turistiku. Lyžařské zájezdy na Seiser Alm / Alpe di Siusi jsou oblíbené i proto, že spousta ubytování tady leží přímo na sjezdovce. Téměř 300 slunečných dní do roka dělá z této náhorní plošiny jednu z nejpopulárnějších zimních destinací. Seiser Alm je kvůli své vysoké nadmořské výšce často využíván také jako výškové tréninkové místo pro profesionální sportovce. Vedle sjezdovek je tu možno využít také běžkařské a sáňkařské trasy či podniknout túru na sněžnicích.

Prvotřídní služby

Všechna tři hlavní letoviska oblasti Val Gardena, tedy St. Ulrich, St. Christina a Wolkenstein, sse řadí mezi známá letoviska, kde je možné nocovat v luxusních a drahých hotelích. V provozu jsou tady prvotřídní restaurace, bary i výstavní obchody. Proto je oblast s oblibou navštěvována italskou smetánkou. To ale neznamená, že by sem byly lyžařské zájezdy nějak předražené. I tady, v populárním údolí Val Gardena, se dá najít ubytování za rozumné ceny.

Kam ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi na lyžování?

Patříte-li k turistům, kteří se chystají lyžovat v Itálii ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi, v této chvíli se můžete ubytovat v následujících lyžařských střediscích.

Ortisei / St. Ulrich - ilustrační foto

Ortisei / St. Ulrich

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Ortisei / St. Ulrich můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Selva di Val Gardena / Wolkenstein - ilustrační foto

Selva di Val Gardena / Wolkenstein

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Selva di Val Gardena / Wolkenstein to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

Ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi na zimu připravujeme

Sjezdaři a běžci na lyžích, cestující na lyžování do Itálie do Val Gardeny nebo Alpe di Siusi, byli v minulosti ubytování i v následujících letoviscích. Aktuálně sice nejsou tato místa v nabídce, to se ale může kdykoliv změnit.

Alpe di Siusi / Seiser Alm - ilustrační foto

Alpe di Siusi / Seiser Alm

V zimním lyžařském středisku Alpe di Siusi / Seiser Alm, spadajícím pod oblast Val Gardena / Alpe di Siusi, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Castelrotto / Kastelruth - ilustrační foto

Castelrotto / Kastelruth

Pojeďte s námi i vy prožít nezapomenutelnou zimní dovolenou na některé z ubytování do lyžařského střediska Castelrotto / Kastelruth. To leží v oblasti Val Gardena / Alpe di Siusi a na zdejších sjezdovkách si budete moci parádně zalyžovat a také si dokonale odpočinout.

Fie allo Sciliar / Völs am Schlern - ilustrační foto

Fie allo Sciliar / Völs am Schlern

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Fie allo Sciliar / Völs am Schlern, Val Gardena / Alpe di Siusi. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Passo Gardena - ilustrační foto

Passo Gardena

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu Passo Gardena, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

Plan de Gralba - ilustrační foto

Plan de Gralba

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu Plan de Gralba, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

Siusi allo Sciliar / Seis am Schlern - ilustrační foto

Siusi allo Sciliar / Seis am Schlern

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Siusi allo Sciliar / Seis am Schlern. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

St. Christina - ilustrační foto

St. Christina

V zimním lyžařském středisku St. Christina, spadajícím pod oblast Val Gardena / Alpe di Siusi, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Více k lyžování ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi

Zajímá vás lyžování ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi? Širokou nabídku ubytování ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Itálii a lyžování.

Zimní zájezdy do Val Gardeny nebo Alpe di Siusi jinde

Výhodné lyžařské pobyty ve Val Gardeně nebo Alpe di Siusi s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Val Gardeny nebo Alpe di Siusi, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.