-

Lyžování Arlberg

V zimě do Arlbergu

Známý rakouský region pro zimní lyžařské zájezdy Arlberg ve spolkové zemi Vorarlbersko nabízí ve svých nejpopulárnějších střediscích Lech am Arlberg, Zürs am Arlberg, Oberlech a Zug možnost strávení opravdu exkluzivní zimní dovolené. A to nejen díky fantastickým a vždy perfektně upraveným sjezdovkám a mnoha lyžařským trasám pro skialpinismus a freeriding, ale také celé řadě útulných horských chat, skvělým a špičkově vybaveným hotelům a v neposlední řadě též vynikajícímu aprés - ski, kde velmi často nechybí šampaňské.

Arlberg - ilustrační fotografie

Již při příjezdu od St. Christophu k horskému průsmyku Flexenpass na příznivce lyžování zapůsobí při pohledu z oken autobusu, který je na lyžařské zájezdy do oblasti Arlberg přiváží, dlouhá a mohutná lavinová ochrana podél silnice. I to je jasnou indicí pro fakt, že Arlberg je mezi znalci lyžování v Rakousku znám obrovským množstvím sněhu a ne nadarmo se nejen tady říká, že nic není tak jisté jako sníh v Arlbergu.

Masivní horské hřebeny Lechtalských Alp tvoří přirozenou překážku pro srážkové mraky, které se tady v průběhu zimy koncentrují a přes zdejší vrcholky jsou schopny přeplout až teprve tehdy, když se své vlhkosti zbaví v podobě vydatných sněhových srážek. To je skutečnost, která bezpochyby potěší sjezdaře, kteří sem kvůli sněhové jistotě tak často cestují na lyžařské zájezdy, ovšem méně nadšení jsou ti, kteří se právě během sněžení potřebují dostat z nebo naopak do městeček Lech, Zürs a dalších. Někdy bývá přístupová cesta přes Flexenpass uzavřena několik hodin, někdy i celý den. Vzhledem k tomu, že severní cesta přes Warth bývá po celou zimu uzavřená, může se stát, že obyvatelé a turisté, kteří do městeček Lech, Zürs a Zug přicestovali na lyžařské zájezdy, budou nějaký čas odříznuti od okolního světa stejně tak, jako býval Arlgerg často odříznut v dobách, kdy alpské lyžování teprve čekalo na svou zářivou budoucnost.

Arlberg - ilustrační fotografie

Městečna Lech am Arlberg a Zürs am Arlberg se již před mnoha lety nesmazatelně zapsala do průkopnického vývoje alpského lyžování nejen v Rakousku. Právě zde se totiž před více jak 100 lety konaly první lyžařské kursy. Později, v předválečném roce 1937, tu byl zprovozněn vůbec první lyžařský vlek a v zimní sezóně 2005 tu byla jako první na světě uvedena do provozu sedačková lanovka s vyhřívanými sedadly.

V nadmořské výšce od 1.450 do 2.450 metrů se nad oběma středisky rozkládá stejnojmenná lyžařská oblast Lech a Zürs, kterou mohou sjezdaři celou objet po směru hodinových ručiček. Někteří vyznavači sjezdového lyžování se tady dokonce každoročně účastní tradičního závodu Der Weisse Ring (Bílý okruh) a vydávají se při něm závodnickým tempem z východního okraje městečka Lech přes vrcholek Rüfikopf, Zürs, horu Madloch - Joch, Zug a Balmengrat zpět do Lechu. Ale i bez závodních podmínek patří tento okruh k jedněm z hlavních lyžařských atrakcí oblasti Arlberg. Na Rüfikopfu, který se šplhá do výšky 2.362 metrů a je centrálním lyžařským bodem nad obcí Lech, vedou hned dvě lanové dráhy.

Arlberg - ilustrační fotografie

Rychle se tak dostanete z městečka Lech, kam nejčastěji lyžařské zájezdy směřují, na mírně zvlněné sjezdovky či na svahy s hlubokým sněhem, které vás zavedou až na planinu Monzabon. Odtud pak vede lyžařský vlek na Schüttboden a z něj se vine do lyžařského areálu Zürs nenáročná modrá sjezdovka. V Zürs vede silnice přímo přes město, ale je zde možné vozidlo pohodlně odstavit po celou dobu dovolené do garáží v hotelu a všechny hotely leží jen pár metrů od dolní stanice lanovky. Městečko Zürs tak patří k několika střediskům oblasti Arlberg, kde po celou dobu pobytu potkáte jen několik málo aut.

Nad obcí Zürs patří populární vrchol Hexenboden, dosahující nadmořské výšky 2.223 metrů, se svými červenými a modrými sjezdovkami stejně jako krásná lyžařská cesta do obce Zürs k hlavním lyžařským atrakcím. Absolutní sjezdová klasika se nachází na opačné straně skiareálu, nad lyžařskými muldami kolem jezera Zürsersee. Kromě jedinečné trati přes Zürser Tali láká turisty, přijíždějící do těchto míst na lyžařské zájezdy, především sjezdovka Madlochabfahrt. Sice je tento 5 kilometrů dlouhý sjezd označován jako lyžařská routa, tedy spojnice mezi hlavními sjezdovkami, ale zpravidla je upravována a příznivcům pohodového a klidného lyžování nabízí zajímavé zážitky.

Arlberg - ilustrační fotografie

Přes nádherné svahy s dostatkem místa pro široké carvingové obloučky se dostanete dolů do vesničky Zug, která se nachází asi 2 kilomtery západně od Lechu, nebo přímo do lechské místní části Omesberg. Z Zugu můžete po zdejším okruhu pokračovat dále objížďkou Lechu s výstupem na Balmengrat. Přes sedlo mezi vrcholy Zuger Hochlicht, který dosahuje nadmořské výšky 2.377 metrů, a Kriegerhorn, jenž se šplá 2.173 metrů nad mořskou hladinu, se dostanete na sjezdovky u obce Oberlech. Městečko Oberlech je zcela bez aut. O hladký přejezd z Lechu do Oberlechu se stará horská lanová dráha, která je v provozu od rána do pozdních nočních hodin. Vaše zavazadla odevzdáte u dolní stanice lanovky a prostřednictvím podzemního tunelového systému jsou rozvážena do téměř všech hotelů v Oberlechu. Tak vás v Oberlechu, podobně jako v Zürsu, nebude v průběhu zimní dovolené v regionu Arlberg obtěžovat žádná automobilová doprava.

Lyžařská oblast Arlberg je známá svou jedinečnou a pestrou škálou sjezdovek a svým návštěvníkům nabízí zdánlivě nekonečné možnosti lyžování mimo sjezdovky v terénu s hlubokým sněhem. Tyto trasy samozřejmě nejsou značeny, ale při lavinovém nebezpečí jsou na plánu sjezdovek označeny jako uzavřené. K tomu ještě připočítejte některé razantní lyžařské trasy, jako je například Tannegg na Rüfikopfu.

Arlberg - ilustrační fotografie

Pokud chcete v regionu Arlberg vyrazit na neupravené svahy, vemte raději sebou místního znalce nebo zkušeného lyžařského instruktora, který vám k tomu jistě přidá ještě pár tajných tipů. Můžete s ním také vyrazit na sportovní zajížďku do Warthu, ale není odsud žádné spojení lanovkou s lyžařskou oblastí. I když Lech nelze považovat za centrum pro severské sporty, nabízí i tak krásnou běžkařskou trasu do údolí Zuger Tal, která vede přímo podél divoce romantického Lechu. V Zürs vede běžkařská stopa k průsmyku Flexenpass.

V Arlbergu na zimu připravujeme

Dříve se mohli turisté, cestující na lyžování do Rakouska do Arlbergu, ubytovat i v těchto zimních střediscích. Momentálně je sice v nabídce nemáme, ovšem tento stav se může v budoucnu změnit.

Bregenz - ilustrační foto

Bregenz

Pojeďte s námi i vy prožít nezapomenutelnou zimní dovolenou na některé z ubytování do lyžařského střediska Bregenz. To leží v oblasti Arlberg a na zdejších sjezdovkách si budete moci parádně zalyžovat a také si dokonale odpočinout.

Bregenzerwald - ilustrační foto

Bregenzerwald

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Bregenzerwald. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Elbigenalp - ilustrační foto

Elbigenalp

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu Elbigenalp, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

Flirsch am Arlberg - ilustrační foto

Flirsch am Arlberg

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu Flirsch am Arlberg, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

Holzgau - ilustrační foto

Holzgau

Pojeďte s námi i vy prožít nezapomenutelnou zimní dovolenou na některé z ubytování do lyžařského střediska Holzgau. To leží v oblasti Arlberg a na zdejších sjezdovkách si budete moci parádně zalyžovat a také si dokonale odpočinout.

Lech am Arlberg - ilustrační foto

Lech am Arlberg

V zimním lyžařském středisku Lech am Arlberg, spadajícím pod oblast Arlberg, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Nasserein - ilustrační foto

Nasserein

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Nasserein. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Oberlech - ilustrační foto

Oberlech

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Oberlech. To leží v regionu Arlberg a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Pettneu am Arlberg - ilustrační foto

Pettneu am Arlberg

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Pettneu am Arlberg můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

St. Anton am Arlberg - ilustrační foto

St. Anton am Arlberg

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska St. Anton am Arlberg, Arlberg. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

St. Anton / St. Jakob - ilustrační foto

St. Anton / St. Jakob

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku St. Anton / St. Jakob. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Steeg - ilustrační foto

Steeg

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Steeg, Arlberg. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

St. Christoph am Arlberg - ilustrační foto

St. Christoph am Arlberg

V současnosti si už většina příznivců sjezdového nebo běžeckého lyžování nedokáže zimu představit bez alespon krátké návštěvy některého z lyžařských center za našimi hranicemi. A taková zimní lyžařská střediska, jako je kupříkladu St. Christoph am Arlberg, jsou pro zimní dovolenou jako stvořená.

Strengen am Arlberg - ilustrační foto

Strengen am Arlberg

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Strengen am Arlberg můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Stuben am Arlberg - ilustrační foto

Stuben am Arlberg

V zimním lyžařském středisku Stuben am Arlberg, spadajícím pod oblast Arlberg, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Stubenbach - ilustrační foto

Stubenbach

V zimním lyžařském středisku Stubenbach, spadajícím pod oblast Arlberg, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Wald am Arlberg - ilustrační foto

Wald am Arlberg

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Wald am Arlberg. To leží v regionu Arlberg a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Zug - ilustrační foto

Zug

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Zug. To leží v regionu Arlberg a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Zürs am Arlberg - ilustrační foto

Zürs am Arlberg

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Zürs am Arlberg na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Více k lyžování v Arlbergu

Zajímá vás lyžování v Arlbergu? Širokou nabídku ubytování v Arlbergu nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Rakousko a lyžování

Zimní zájezdy do Arlbergu jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Arlbergu s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Arlbergu, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.