-

Lyžování Kaprun / Zell am See

V zimě do Kaprunu nebo Zell am See

5 dekád historie

Kaprun / Zell am See - ilustrační fotografie

Již od roku 1966 tvoří známou oblast oblast alpského lyžování Europa - Sportregion v rakouské spolkové zemi Salcbursko dvě známá lyžařská střediska Zell am See a Kaprun. Lyžařské zájezdy do této oblasti patří dlouhodobě k vůbec nejoblíbenějším. Tři zdejší skiareály nabízejí svým návštěvníkům jedny z nejlepších sjezdovek v celém Rakousku.

Oblast známých skiareálů

Region se nachází nedaleko dalších oblíbených oblastí pro lyžařské zájezdy na hory do Rakouska. Nejblíže se nachází Ski Cirkus. Ten tvoří skiareály u obcí Saalbach a Hinterglemm. Jen o pár kilometrů dále se lyžuje v oblasti Hochkönigs Winterreich. A jen necelých 20 kilometrů od Zellu am See a městečka Kaprun se nalézá poklidný skiareál Rauris.

Široké možnosti lyžování

Kaprun / Zell am See - ilustrační fotografie

Příznivci sjezdového lyžování si mohou nad obcemi Zell / See a Kaprun vybrat hned mezi třemi lyžařskými areály. Ty se od sebe navzájem velmi liší. Každý je schopen svým návštěvníkům nabídnout něco jiného. Nad obcí Kaprun se nachází nejvýše položený ze zdejších lyžařských areálů ledovec Kitzsteinhorn. Pod ním, přístupný lanovkou přímo z obce Kaprun, se nalézá nejmenší a také nejnižší z místních skiareálů Maiskogel. A konečně u západního okraje městečka Zell am See se do výšky šplhá vrcholek Schmittenhöhe. Po jeho svazích se vlní sjezdové tratě stejnojmenného lyžařského areálu.

140 kilometrů sjezdovek

Celkem mají turisté, kteří zvolili pro lyžařské zájezdy do Rakouska region Kaprun - Zell am See, k dispozici téměř 140 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Všechny lyžařské areály jsou navzájem propojeny bezplatnými skibusy. Doprava mezi nimi tak není žádný problém. To se hodí například v případě, že se vydáte na lyžování na ledovec Kitzsteinhorn. Počasí se ovšem na vysoko položeném ledovci během dne zhorší a jízda na zdejších sjezdovkách vás přestane bavit. Pak není nic jednoduššího, než sjet dolů do údolí. Tam sednout na skibus a zbytek dne strávit v závětří na sjezdových tratích lyžařského areálu Schmittenhöhe. Dopravu na sjezdovky zajišťuje na 50 moderních lanovek a vleků s dostatečnou přepravní kapacitou. Fronty se tady tvoří jen skutečně výjimečně.

Zell am See

Kaprun / Zell am See - ilustrační fotografie

Centrem Europa Sportregionu je obec Zell am See. Ta se nachází na západním břehu jezera Zeller See. Prakticky za městem, z opačné strany než je jezero, se do výšky dvou tisíc metrů zvedá vrcholek Schmittenhöhe. Na něm se rozkládá stejně pojmenovaný skiareál. Vzhledem k jeho rozsáhlosti mají návštěvníci Zellu, kteří tráví své lyžařské zájezdy buď v některém z hotelů či penzionů přímo v městečku, nebo v jeho blízkém okolí, možnost nechat se vyvézt na lyžování na Schmittenhöhe hned z několika míst. Nejčastějším nástupním místem je údolíčko Schmittental. Odtud vedou na Schmittenhöhe hned 3 lanovky. Dvě z nich míří přímo k vrcholu, Sonnenalmbahn pak míří k horské stanici Sonnkogel. Lanovka vede i z vesničky Schüttdorf. Na Schmittenhöhe je to jen pár kilometrů i z obcí Maishofen a Bruck.

Jezero

Zajímavým místem k nejrůznějším aktivitám je v zimním období také plocha zamrzlého jezera Zeller See. Kromě asi desetikilometrového okruhu běžeckého lyžování, který je na ledové ploše pečlivě udržován, si tady dávají dostaveníčko i další jedinci. Třeba ti, kteří si chtějí zabruslit pod širým nebem s úžasným panoramatem zasněžených Alp v pozadí. Stejně jako třeba hráči curlingu. I když se nejedná o typickou činnost pro lyžařské zájezdy do Rakouska, za vyzkoušení určitě stojí i třeba procházka po zamrzlé ploše jezera. Také je tady možné natrefit na plachtaře a surfaře po ledě. Podobně jako třeba na kitery.

Kaprun

Kaprun / Zell am See - ilustrační fotografie

Po Zellu je druhým nejvýznamnějším centrem celé oblasti pro lyžařské zájezdy malebné městečko Kaprun. To leží asi 4 kilometry jihozápadně od Zellu přímo pod majestátným masivem Kitzstenhorn. Kitzsteinhorn se nedaleko od městečka vypíná do výšky 3.203 metrů nad mořskou hladinu. Nedaleko od centra obce Kaprun vedou vzhůru na Kitzsteinhorn dvě souběžné lanovky. Ty dopravují turisty do stanice Langwied. Ta je nejníže položenou stanicí lanovek celého areálu ledovce. Dále pak pokračuje další dvojice lanovek až do Alpincentra. Alpincentrum je srdcem celého areálu Kitzsteinhorn. Nacházejí se tady restaurace, obchody a také půjčovny vybavení na lyžování.

Zábava pro všechny

Díky jistotě přírodního sněhu po celý rok se na ledovec Kitzsteinhorn sjíždějí na předsezónní přípravu reprezentační týmy ve sjezdovém lyžování z celého světa. Za nejkrásnější sjezdovku na Kitzsteinhornu je mnohými znalci považována trasa z nejvyššího bodu u horní stanice Gipfelstation ve výšce 3.029 metrů až k Alpincentru. Ale nejen sjezdařům se bude na Kitzsteinhornu líbit. Lyžařské zájezdy do městečka Kaprun jsou oblíbené i u vyznavačů snowboardingu a adrenalinových jezdců. Na ně čekají v areálu ledovce hned 3 funparky. Ty s mohou chlubit mnoha atrakcemi a překážkami. Drobnou nevýhodou ledovce Kitzsteinhorn je fakt, že není možné se dostat zpět do údolní stanice lanovky u střediska Kaprun na lyžích. K návratu je nutné opět použít lanovku.

Maiskogel

Kaprun / Zell am See - ilustrační fotografie

Nejmenším zdejším lyžařským areálem, do kterého je možné se dostat lanovkou přímo z obce Kaprun, je Maiskogel. Tento 1.675 metrů vysoký pahorek leží prakticky mezi svými známějšími bratříčky Kitzsteinhornem a Schmittenhöhe. Svým návštěvníkům nabízí především nenáročné a pohodové sjezdové tratě. Pokud se na lyžařské zájezdy do střediska Kaprun či Zell am See vydají rodiny s malými dětmi, většinou tráví svůj čas lyžováním právě na Maiskogelu. Výhodné ubytování v blízkosti Maiskogelu nabízí obce Piesendorf a Niedernsill.

Běžecké lyžování

Ani příznivci běžeckého lyžování nepřijdou v regionu Kaprun - Zell am See zkrátka. V okolí jezera Zeller See je kvůli nim udržováno několik desítek kilometrů značených běžeckých stop. Jak na klasický styl, tak na bruslení. Celá oblast je napojena na sít běžeckých tras v okolních lyžařských oblastech. Kdo je zvyklý na pořádnou zátěž, může se těšit na více než dvě stovky běžeckých stop.

Další zimní sporty

Kaprun / Zell am See - ilustrační fotografie

Kromě sjezdového a běžeckého lyžování čeká v zimním období na návštěvníky Europa Sport Regionu Kaprun - Zell am See, kteří sem přijeli na lyžařské zájezdy ze všech koutů Evropy, celá řada dalších volnočasových aktivit. Je možné tady vyzkoušet zimní turistiku, sáňkování či výlety po okolí na sněžnicích. Z náročnějších sportů třeba paragliding nebo závěsné létání.

Kam v Kaprunu nebo Zell am See na lyžování?

Turisté, kteří plánují lyžování v Rakousku v Kaprunu nebo Zell am See, mohou momentálně využít ubytování v těchto zimních střediscích.

Bruck - ilustrační foto

Bruck

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Bruck, Kaprun / Zell am See. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Fusch an der Glocknerstrasse - ilustrační foto

Fusch an der Glocknerstrasse

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Fusch an der Glocknerstrasse na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Kaprun - ilustrační foto

Kaprun

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Kaprun na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Maishofen - ilustrační foto

Maishofen

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Maishofen. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Piesendorf - ilustrační foto

Piesendorf

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Piesendorf.

Zell am See - ilustrační foto

Zell am See

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Zell am See to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

V Kaprunu nebo Zell am See na zimu připravujeme

V minulosti byli lyžaři, mířící na lyžování do Rakouska do Kaprunu nebo Zell am See, ubytováni i v těchto zimních střediscích. A i když je v současnosti nenabízíme, tato situace se může v budoucnosti kdykoliv změnit.

Gries im Pinzgau - ilustrační foto

Gries im Pinzgau

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Gries im Pinzgau. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Niedernsill - ilustrační foto

Niedernsill

Odcestjte v průběhu zimní lyžařské sezóny na hory do zahraničí. Vychutnejte si prvotřídní zimní dovolenou a aktivně prožijte v lyžařském středisku Niedernsill v regionu Kaprun / Zell am See svůj volný čas. Jsme si jisti, že svého rozhodnutí nebudete litovat.

Schüttdorf - ilustrační foto

Schüttdorf

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Schüttdorf. To leží v regionu Kaprun / Zell am See a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Taxenbach - ilustrační foto

Taxenbach

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Taxenbach. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Více k lyžování v Kaprunu nebo Zell am See

Neomezené možnosti v lyžování, snowboardingu, jízdě na běžkách a zábavy naleznete v rakouské oblasti Kaprun / Zell am See. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších lyžařských oblastí v Rakousku obzvlášť pro zkušené lyžaře. Je zde totiž dostatek náročných sjezdovek. Aktuální stav a předpověď počasí naleznete na webu, který se zaměřuje svými informacemi na oblast Kaprun / Zell am See. Přijeďte navštívit toto království zábavy. Určitě nebudete litovat.

Zimní zájezdy do Kaprunu nebo Zell am See jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Kaprunu nebo Zell am See s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Kaprunu nebo Zell am See, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.