-

Lyžování Lungau / Obertauern

V zimě do Lungau nebo Obertauern

Slunečná část Rakouska

Lungau / Obertauern - ilustrační fotografie

Na jižní straně rakouských Alp, ve spolkové zemi Salcbursko, tvoří několik slunečných údolí oblast Lungau. Ta je ohraničena pohořím Niedere Tauern na severu a Nockbergen na jihu. Položený na klidném místě, stranou od ruchu na sjezdovkách, nabízí region Lungau svým návštěvníkům, kteří právě sem cestují na lyžařské zájezdy, pestrý výběr skiareálů. Ty jsou známé vynikajícími sjezdovkami a velmi dobře udržovanými běžeckými stopami.

Původní atmosféra

Vesnice St. Michael, St. Margarethen, Mauterndorf a Mariapfarr si dosud udržely svou původní originalitu. Ta přitahuje na zájezdy do Lungau zejména rodiny s dětmi. Praktické ubytování v blízkosti sjezdovek pak nabízí těm sportovcům, kteří chtějí strávit své lyžařské zájezdy v Rakousku přímo u sjezdových tratí, hotelová vesnice na Katschberghöhe. Jen asi 10 kilometrů odtud se nachází lyžařská oblast Obertauern.

Oblast Lungau

Skiareál Fanningberg

Lungau / Obertauern - ilustrační fotografie

Přehledný, a především místními obyvateli navštěvovaný, je nejmenší zdejší skiareál Fanningberg. Většina sjezdovek je jednoduchých. Pouze pod Fanninghöhe vyžaduje prudší úsek sjezdovky trochu více lyžařských dovedností. Fanningberg je díky prakticky neustále slunečnému počasí a jistotě sněhu mnohými znalci lyžování v Rakousku považován za jednu z nejkrásnějších lyžařských oblastí spolkové země Salcbursko. Proto sem na lyžařské zájezdy cestují s oblibou sjezdaři z celé Evropy. Sjezdové tratě se tady nacházející se v nadmořské výšce 1.500 - 2.150 metrů. Na příznivce sjezdového lyžování tady čeká více než 30 kilometrů perfektně upravených sjezdových tratí. Protože jde o rodinně zaměřený skiareál, nezapomíná se tady ani na ty nejmenší. Ti se mohou těšit na dětský Fanni park, několik jezdících koberců a mírné sjezdovky. Ty jsou ideální na jejich první lyžařské obloučky. K odpočinku a posilnění během náročných dní na lyžích zvou horské chaty a restaurace. Zajímavostí je, že se zde každou středu pořádá sáňkařská párty na 8,5 kilometru dlouhé, osvětlené sáňkařské dráze.

Speiereck - Grosseck

Pestrá je lyžařská houpačka Speiereck - Grosseck. Ty nejlepší sjezdovky se tu nacházejí v kotlině přímo pod vrcholkem Speierecku. Na vrcholu Speiereck, v nadmořské výšce 2.411 metrů, také začínají nádherné sjezdy v krásném hlubokém sněhu. Zdejší svahy vás dříve či později dovedou do lyžařského areálu ve zmiňované kotlině. Velmi zajímavé jsou dlouhé sjezdy až dolů do údolí. V případě trasy na Mauterndorf je zpáteční cesta do lyžařské oblasti Speiereck - Grosseck bezproblémově zajištěna moderní gondolovou lanovkou. Ze St. Michael na opačné straně skiareálu to však zpátky trvá sedačkovou lanovkou o něco déle.

Katschberg / Aineck

Lungau / Obertauern - ilustrační fotografie

Největší výběr sjezdovek v Lungau nabízí zimní sportovní středisko Katschberg / Aineck. Ve vysokohorském průsmyku Katschbergu je spousta prostoru pro děti i mládež. Proto sem na lyžařské zájezdy často směřují právě rodiny s dětmi. Na jejich ratolesti tady čekají uzavřené svahy s postavičkami. Svahy nalevo i napravo od dětského areálu nabízejí sjezdovky, na kterých si užijí lyžování jak úplní začátečníci, tak i pokročilí a zkušení sjezdaři. Lyžařsky nejzajímavější je vrchol Aineck se sportovní sjezdovkou ke Katschbergu. Velmi dlouhý sjezd na opačné straně hory, který vede do střediska St. Margarethen, je vhodný spíše pro zdatnější jezdce.

Lyžařská infrastruktura

Celkem mají turisté, kteří využili možnost cestovat na lyžařské zájezdy do Lungau, v oblasti k dispozici na 130 kilometrů sjezdových tratí. Z toho je necelých 50 kilometrů značeno modře, přes 50 kilometrů červeně a něco málo přes 30 kilometrů je černých. Snowboardistům a freestylistům je určeno několik funparků s celou řadou nejrůznějších atrakcí. Jde například o snowpark Fanningberg u Mariapfarru, který má slidy, jumpy a boardercross. Dalším oblíbeným místem je halfpipe Skirodeo na Katschberg - Ainecku. Nachází se u dolní stanice vleku Ainecklift a má celkovou délku 100 metrů. Nejlepší svahy s hlubokým sněhem jsou v prostoru sjezdu u vleku Lift III. Za vyzkoušení stojí i terény nad chatou Bonnerhütte, směrem do vesničky St. Margarethen.

Běžecké lyžování

Lungau / Obertauern - ilustrační fotografie

Více než 200 kilometrů běžeckých tras je v oblasti Lungau vzájemně propojeno. Každý si tak zde snadno najde svůj oblíbený okruh nebo některou z etap na známé trase Murtalloipe. 20 kilometrů pro klasický běžecký styl na výškové stopě Schönfeld, která je vedena v nadmořských výškách mezi 1.700 a 2.050 metry, a zdejší bruslařská stopa jsou z části využívány také rakouskou národní a též mezinárodní elitou běžkařů. Na malé i velké návštěvníky tu čeká i několik sáňkařských drah. Například v St. Margarethen na Fischerkogelu o délce 2 kilometry. Vyhlášená je též dráha u horské chaty Wildbachhütte s délkou 3,5 kilometru. Na dráze u chaty Gamskogelhütte v Mauterndorfu je možné i večerní sáňkování.

Obertauern

Hotelová vesnička

Lyžařská oblast Obertauern se nachází asi 20 kilometrů severním směrem od Lungau. Je pestrou směsí všeho, co je pro dokonalé lyžařské zájezdy do rakouských Alp potřeba. Téměř jistá záruka sněhu, prvotřídní sjezdovky, krátké vzdálenosti a vzorně provozované aprés - ski aktivity lákají do horského sedla Tauernpass každým rokem tisíce příznivců sjezdového lyžování. Ve skiareálu Obertauern, nad stejnojmennou hotelovou vesničkou v nadmořské výšce 1.750 metrů v pohoří Radstädter Tauern, mohou jeho návštěvníci vyrazit na lyžích doslova z hotelových dveří. Jen pár metrů od hotelů se nacházejí lanovky a vleky. Ty jsou vstupní branou do jedinečného lyžařského okruhu, tvořeného sítí moderních vleků a lanovek.

Exkluzivní místo

Lungau / Obertauern - ilustrační fotografie

Lyžařské středisko Obertauern se během poslední doby zapsalo do elitní skupinky městeček a vesniček v Rakousku, kam jezdí na lyžařské zájezdy smetánka z celé Evropy. V nijak rozlehlém středisku Obertauern se však neplatí za široké a pestré možnosti lyžování, ale především za jedinečnou krásu okolní krajiny. Obertauern často bývá přirovnáván například ke Kitzbühelu. V něm se ale naopak platí za možnost lyžování na pravděpodobně nejslavnější sjezdovce světa na vrcholu Hahnenkamm.

Horské sedlo Tauernpass

Hotelová vesnička s řadou ubytovacích kapacit včetně luxusních hotelů, cenově příznivějších penzionů a restaurací, se nachází ve vysokohorském sedle Tauernpass. Oblast se dá s pomocí navzájem propojených lanovek a vleků obkroužit bez nutnosti sundavat lyže. Návštěvníci střediska, kteří se rozhodli strávit své lyžařské zájezdy v této části Rakouska, mají na výběr. Jak z pohodlných turistických sjezdovek, které se určitě budou líbit začínajícím lyžařům a rodinám s dětmi, tak také z poměrně ostrých a sportovních svahů. Vlastně záleží pouze na tom, zda se od svého hotelu vydají po nebo proti směru hodinových ručiček.

150 kilometrů sjezdovek

Lungau / Obertauern - ilustrační fotografie

Velkou atrakcí pro zkušené a zdatné sjezdaře je v oblasti Obertauern asi kilometrová sjezdovka G2. Trať patří k nejprudším tratím v celém Rakousku. Svah se však kvůli velkému sklonu neupravuje po celé své délce. A tak lyžaři, kteří si na něj troufnou, chvílemi mizí z plochých pasáží mezi neupravovanými boulemi. Celková délka sjezdovek v areálu se blíží hodnotě 150 kilometrů. To je pro většinu sportovních fanoušků, kteří sem cestují na lyžařské zájezdy, dostatečná délka. Někteří zkušenější jezdci však středisku Obertauern vyčítají malé převýšení zdejších sjezdových tratí. To dosahuje maxima někde kolem 600 výškových metrů.

V Lungau nebo Obertauern na zimu připravujeme

V minulosti byli lyžaři, mířící na lyžování do Rakouska do Lungau nebo Obertauern, ubytováni i v těchto zimních střediscích. A i když je v současnosti nenabízíme, tato situace se může v budoucnosti kdykoliv změnit.

Göriach - ilustrační foto

Göriach

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Göriach. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Lungau - ilustrační foto

Lungau

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Lungau. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Mariapfarr - ilustrační foto

Mariapfarr

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Mariapfarr na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Mauterndorf im Lungau - ilustrační foto

Mauterndorf im Lungau

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Mauterndorf im Lungau. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Obertauern - ilustrační foto

Obertauern

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Obertauern. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Schönfeld im Lungau - ilustrační foto

Schönfeld im Lungau

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Schönfeld im Lungau.

St. Margarethen im Lungau - ilustrační foto

St. Margarethen im Lungau

V zimním lyžařském středisku St. Margarethen im Lungau, spadajícím pod oblast Lungau / Obertauern, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

St. Michael im Lungau - ilustrační foto

St. Michael im Lungau

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku St. Michael im Lungau můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Tamsweg im Lungau - ilustrační foto

Tamsweg im Lungau

Odcestjte v průběhu zimní lyžařské sezóny na hory do zahraničí. Vychutnejte si prvotřídní zimní dovolenou a aktivně prožijte v lyžařském středisku Tamsweg im Lungau v regionu Lungau / Obertauern svůj volný čas. Jsme si jisti, že svého rozhodnutí nebudete litovat.

Tweng - ilustrační foto

Tweng

Pojeďte s námi i vy prožít nezapomenutelnou zimní dovolenou na některé z ubytování do lyžařského střediska Tweng. To leží v oblasti Lungau / Obertauern a na zdejších sjezdovkách si budete moci parádně zalyžovat a také si dokonale odpočinout.

Untertauern - ilustrační foto

Untertauern

Pojeďte s námi i vy prožít nezapomenutelnou zimní dovolenou na některé z ubytování do lyžařského střediska Untertauern. To leží v oblasti Lungau / Obertauern a na zdejších sjezdovkách si budete moci parádně zalyžovat a také si dokonale odpočinout.

Zederhaus - ilustrační foto

Zederhaus

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Zederhaus.

Více k lyžování v Lungau nebo Obertauern

Zajímá vás lyžování v Lungau? Širokou nabídku ubytování v Lungau nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Rakousko a lyžování

Zimní zájezdy do Lungau nebo Obertauern jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Lungau nebo Obertauern s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Lungau nebo Obertauern, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.