-

Lyžování Ötztal

V zimě do Ötztalu

Na hranici s Itálií

Ötztal - ilustrační fotografie

Přinejmenším od roku 1991 jsou Ötztalské Alpy známé po celém světě. To zde byl objeven Oetzi, ledovcová mumie z pozdního období neolitu. Příznivci sjezdového lyžování však tento region znali, a zejména dlouhé údolí Ötztal, již dlouho před tím. A lyžařské zájezdy do této části Rakouska patřily vždy k velmi žádaným. Sjezdovky v oblasti Ötztal jsou jak vysloveně lehké, tak také příjemně sportovní. Vyznavači jízdy na zasněžených pláních tu narazí i na dvě opravdu působivé možnosti lyžování na ledovci. Zimní lyžařské zájezdy míří nejčastěji do hlavního centra Ötztalu, městečka Sölden. Oblíbená je i útulná vesnička Oetz na začátku údolí. Zájmu movité klientely se těší luxusních střediska Obergurgl / Hochgurgl na jeho konci. A v neposlední řadě se v zimě jezdí na zájezdy též do rodinného střediska Vent. To je k nalezení v jednom z postranních údolí Ötztalu. Ovšem své osobité kouzlo má celá rozlehlá oblast Ötztal. Ta se táhne napříč Tyrolskem od Imstu až k hranicím s Itálií.

Začátek údolí

Málokterý jiný rakouský region nabízí v zimě turistům tak pestrý a rozsáhlý rekreační program pro lyžařské zájezdy jako právě Ötztal. Je ohraničen Stubaiskými a Ötztalskými Alpami. Táhne se od Inntalu, kterým vede dálnice A12, až k hlavnímu alpskému hřebeni asi o 70 kilometrů jižněji. Přímo u jeho vstupu leží malé městečko Oetz. To svým hostům nabízí, spolu se sousedním městečkem Sautens, celou řadu možností, jak v této části údolí Ötztal příjemným způsobem strávit odpočinkovou zimní dovolenou.

Hochoetz

Ötztal - ilustrační fotografie

Milovníci zimní turistiky či výletů na sněžnicích mohou vyrazit za hlubokým sněhem nad obec Habichen. Vyznavači bruslení si zase skvěle užijí zimních radovánek na zamrzlé hladině romantického jezera Piburger See. Lyžaři, kteří cestují do střediska Oetz na lyžařské zájezdy, se většinou scházejí v rozsáhlém lyžařském areálu Hochoetz přímo nad městečkem. U střední stanice hlavní lanovky tohoto menšího skiareálu se pokoušejí taje lyžování zvládnout hlavně začátečníci. Příjemné a klidné sjezdování si tady ale užívají i rodiny s dětmi.

Běžecké centrum

Dalším zajímavým místem oblasti Ötztal je nepochybně Umhausen. Tato obce tvoří, společně s vesničkami Längenfeld a Huben, jakési centrum běžkařského sportu v Ötztalu. Skvělé výchozí body k různým běžeckým tratím představují poněkud stranou ležící obce Niederthai, ležící v nadmořské výšce 1.550 metrů, a Gries. Gries je situován ještě o 50 výškových metrů nad Niederthai. Odpočinek po náročném běhu na lyžích si příznivci běžeckého lyžování rádi dopřávají v bazénovém komplexu Aqua Dome v Längenfeldu.

Sölden

Ötztal - ilustrační fotografie

Jen několik kilometrů nad Langenfeldem leží Sölden. Sölden je živým centrem regionu Ötztal. Zábava a akce hraje nejen během zimy hlavní roli. A je úplně jedno, zda tím myslíme skvělé lyžování na zdejších sjezdovkách, které si sem na lyžařské zájezdy přijíždí užívat každou sezónu tisíce sjezdařů a snowboardistů, anebo posezení v četných aprés - ski barech a diskotékách. Lyžaři, kteří se chtějí vyhnout přílišnému turistickému shonu, naopak uvítají možnost ubytování a prožití klidnější zimní dovolené v hotelové vesničce Hochsölden. Ta leží v nadmořské výšce 2.090 metrů.

Vent

Ještě dál pak leží v postranním údolí poklidný Vent. Vent je tradiční horolezeckou vesničkou na úpatí 3.772 metrů vysoké hory Wildspitze. Vyznavači skialpinismu a lyžařských túr určitě nepohrdnou vícedenní sportovní výzvou, spojenou se známou lyžařskou túrou Venter SkiRunde. Trasa vede v okolí několika třítisícovek Ötztalských Alp. Milovníci sjezdového lyžování pak nad Ventem objeví dokonce i malý lyžařský areál.

Obergurgl / Hochgurgl

Ötztal - ilustrační fotografie

Konec údolí Ötztal pak tvoří středisko Obergurgl - Pill. To leží v nadmořské výšce téměř 1.800 metrů. Nad ním, v nadmořské výšce 2.150 metrů, se pak nalézá Hochgurgl. Hochgurgl je hotelovým městečkem přímo u sjezdovek stejnojmenného lyžařského areálu. Zajímavostí této oblasti je, že vesnička Obergurgl, ležící v nadmořské výšce 1.930 metrů, je nejvýše položenou obcí s kostelem v celém Rakousku.

Dva ledovce

Rozsáhlý lyžařský areál Sölden nad stejnojmennou obcí se může pochlubit velmi rozmanitou škálou nejrůznějších sjezdovek. Právem je považován za jeden z nejsportovnějších skiareálů nejen v oblasti Ötztal, ale v celém Rakousku. Kromě svižných sjezdovek s rychlými profily pro sportovnější lyžování se Ötztal Arena pyšní hned třemi třítisícovkami. A také dvěma ledovcovými oblastmi. Ledovcové sjezdovky na ledovci Tiefenbach a Rettenbach pod vrcholem Schwarze Schneid mají spíše mírný a pohodově rodinný charakter. Ledovec Rettenbach dosahuje nadmořské výšky až 3.309 metrů, Tiefenbach se šplhá do výšky 3.370 metrů. Sjezdy na hoře Gaislachkogel, jež dosahuje výšky 3.058 metrů a nachází se jižně od obce Sölden, jsou naopak daleko náročnější a mnohem sportovnější.

Bohatá lyžařská nabídka

Ötztal - ilustrační fotografie

Kromě rychlých sjezdovek sem lákají zimní návštěvníky na četné lyžařské zájezdy do oblasti Ötztal i poměrně strmé svahy. Ty jsou k nalezení přímo pod vrcholem Gaislachkogelu. Na druhé straně Rettenbachtalu pak objevíte rodinný lyžařský areál na Giggijochu. Do něho se můžete pohodlně přesunout za pomoci moderní sedačkové lanovky, která Rettenbachtal přemosťuje. Tento areál v horní části údolí Ötztal využívají hlavně méně sportovně založení lyžaři a rodiny s dětmi. Zdejší sjezdovky jsou široké jako dálnice. Určité lyžařské zkušenosti zase vyžadují sjezdovky na Schwarzkogelu a Hainbachjochu.

BIG 3

Nejdelší tratí v celém areálu Ötztal / Sölden je kombinace sjezdovek a lyžařských rout, vedoucí ze Schwarze Schneidu přes stanice lanovek Rettenbach až na okraj městečka Sölden. Trať má převýšení více než 1.900 metrů. Na délku měří více než 14,5 kilometru. Jako malou odměnu za váš výkon si můžete během cesty dopřát zastávku u vyhlídkové plošiny. Tu navrhl mnichovský profesor Peter Schuck. Z vyhlídky je jedinečný pohled na BIG 3. Tak se souhrnně nazývají zdejší vrcholky Gaislachkogel, Tiefenbachkogel a Schwarze Schneid. Všechny 3 totiž přesahují svou výškou 3.000 metrů.

Wurmkogel a Festkogel

Ötztal - ilustrační fotografie

Na konci údolí Ötztal, kde se krajina zvedá do značné výšky, se nacházejí dvě exkluzivní lyžařská střediska Obergurgl a Hochgurgl. Každý, kdo sem přijede na lyžařské zájezdy nebo zde tráví svou zimní dovolenou, určitě uvítá krátké vzdálenosti mezi zdejšími skiareály a zimními středisky. Ta jsou dosažitelné bez nutnosti nějaké další dopravy. Obě hlavní lyžařské hory, tedy Wurmkogel a Festkogel, jsou spojeny kabinkovou lanovkou. Skýtají skutečně velkolepé a různorodé příležitosti k lyžování na sjezdovkách o různých stupních náročnosti. Během lyžování v těchto areálech se ocitnete až v nadmořské výšce kolem 3.000 metrů.

Top Mountain Star

Wurmkogel je hora, tyčící se nad oblíbenou hotelovou vesničkou pro lyžařské zájezdy Hochgurgl. Ta se vypíná na terase nad samotným údolím Ötztal. Mezi nejoblíbenější sjezdovky patří Schneeteppiche přímo pod Wurmkogelem. Tady, hned vedle horní stanice lanovky, je návštěvníkům k dispozici Top Mountain Star. Jde o skutečně neobyčejný panoramatický bar s výhledem 360 stupňů na Jižní Tyrolsko a italské Dolomity.

Běžecké lyžování

V údolí Ötztal naleznou milovníci běžeckého lyžování skvělé bílé stopy doslova všech úrovní obtížnosti. Ať již k vysloveně sportovním účelům bruslařského stylu nebo k vysokohorskému běžkování. Centrum běhu na lyžích Längenfeld - Huben se může pochlubit skutečně obsáhlou sítí běžkařských stezek. Ta měří neuvěřitelných 60 kilometrů. A to včetně 10 kilometrů dlouhé bruslařské trati v oblasti Längenfelder Talboden mezi Hubenem a Au. Podobná běžkařská střediska Ötztal - Mitte a Umhausen / Niederthai / Tumpen / Köfels nabízejí několik tratí k užití bruslařské metody. A také atraktivní horské trati, například 18 kilometrů dlouhou stopu v Niederthai. Jistotu přítomnosti sněhové pokrývky budete mít i na bílých stopách v oblasti Obergurgl - Hochgurgl. Využití všech běžkařských tratí je v celé oblasti Ötztal zdarma.

Kam v Ötztalu na lyžování?

Pokud zvažujete zalyžovat si v Rakousku v Ötztalu, aktuálně můžete vybírat z nabídky ubytovacích kapacit v těchto střediscích.

Längenfeld - ilustrační foto

Längenfeld

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Längenfeld to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

Obergurgl - ilustrační foto

Obergurgl

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Obergurgl můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Sölden - ilustrační foto

Sölden

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Sölden to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

Vent - ilustrační foto

Vent

V zimním lyžařském středisku Vent, spadajícím pod oblast Ötztal, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

V Ötztalu na zimu připravujeme

Dříve se mohli turisté, cestující na lyžování do Rakouska do Ötztalu, ubytovat i v těchto zimních střediscích. Momentálně je sice v nabídce nemáme, ovšem tento stav se může v budoucnu změnit.

Gries - ilustrační foto

Gries

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Gries. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Haiming - ilustrační foto

Haiming

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Haiming to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

Hochgurgl - ilustrační foto

Hochgurgl

Pojeďte s námi i vy prožít nezapomenutelnou zimní dovolenou na některé z ubytování do lyžařského střediska Hochgurgl. To leží v oblasti Ötztal a na zdejších sjezdovkách si budete moci parádně zalyžovat a také si dokonale odpočinout.

Hochsölden - ilustrační foto

Hochsölden

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Hochsölden. To leží v regionu Ötztal a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Huben - ilustrační foto

Huben

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Huben, Ötztal. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Niederthai - ilustrační foto

Niederthai

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Niederthai, Ötztal. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Oetz - ilustrační foto

Oetz

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Oetz můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Ochsengarten - ilustrační foto

Ochsengarten

V zimním lyžařském středisku Ochsengarten, spadajícím pod oblast Ötztal, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Ötztal - ilustrační foto

Ötztal

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Ötztal. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Rietz - ilustrační foto

Rietz

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Rietz můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Sautens - ilustrační foto

Sautens

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Sautens můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Umhausen - ilustrační foto

Umhausen

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Umhausen. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Zwieselstein - ilustrační foto

Zwieselstein

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Zwieselstein.

Více k lyžování v Ötztalu

Zajímá vás lyžování v Ötztalu? Širokou nabídku ubytování v Ötztalu nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Rakousko a lyžování.

Zimní zájezdy do Ötztalu jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Ötztalu s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Ötztalu, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.