-

Lyžování Rauris

V zimě do Raurisu

Zlaté údolí – Goldene Tal, tak nazývali zlatokopové v 18. století Rauristal. Hodně ze své originality si až do dnešních časů zachovala tato poklidná obec v národním parku, na jejímž území nás přivítá malý, ale rozmanitý lyžařský areál pod Reißrachkopfem (2211 m). Ploché svahy, prakticky žádné čekací doby na vleky, kompaktní lyžařský areál - to vše přitahuje především rodiny s dětmi. Také vyznavači freeride si tady ale přijdou nepochybně na své.

Rauris - ilustrační fotografie

Rauris je jednou z nejstarších osad ve východních Alpách, přes poklidné malé městečko se vine hlavní ulice s hospůdkami, obchody a supermarketem. Mnoho penziónů se stálými hosty a dva čtyřhvězdičkové hotely lákají hlavně rodiny. Samozřejmě, že to zde není nikterak přeplněné, a narazíme tu na četné pozvolné svahy, jako stvořené pro začátečníky. Tak se dá ve vší stručnosti asi nejlépe charakterizovat lyžařské středisko Skigebiet Rauriser Hochalmenbahnen.

Zdejší lyžařský areál přímo zaručuje přítomnost dostatečné sněhové pokrývky. Lanovka pohodlným a bezpečným způsobem doveze všechny návštěvníky, lyžaře i snowboardisty, až nahoru na samý vrchol Schwarzwand do nadmořské výšky 2.175 m. Tady pak narazíme na poměrně nenáročné svahy pro trošku pokročilejší začátečníky. Naprostí začátečníci by ale měli začít se svými prvními kroky v oblasti lyžování na místech, zvaných Helmalm zum Kreuzboden (svahy u Kreuzbodenu jsou také lépe sjízdné). Sjezd dolů do údolí, k lanovce Hochalmbahn vyžaduje již více lyžařské dovednosti. Na východním svahu (vpravo od Gratliftu) najdou to správné místo freerideři. Pod restaurací Kreuzboden (Piste 1) je skvělé místo pro carving.

Rauris - ilustrační fotografie

V celém zimním areálu převládají lehké a středně těžké trati, jde vskutku o rodinný lyžařský areál. Začátečníci a děti objeví celkem plochý terén u údolní stanice lanovky Hochalmbahn. Široké údolí ovšem nabízí hodně zábavy i milovníkům běžek, ať již sportovní turistiku na běžkách nebo na okružní trati v osamělém Seidlwinkeltalu. Můžeme se i vypravit na jízdu s běžkami od jedné tamní osady ke druhé. Sportovně rekreační nabídku zdejšího lyžařského areálu ještě vhodným způsobem doplňují pěší turistika, jízda na saních tažených koňmi, sáňkování (i za svitu Měsíce).

Přehledný terén, žádný nával lidí a lehké sjezdovky – tak lze ve zkratce asi nejlépe charakterizovat lyžařské středisko Rauriser Hochalmen. Navíc je v tomto malém, ale krásném lyžařském areálu, sněhová pokrývka v zimě téměř jistá. Lanovka přiveze lyžaře a snowboardisty až do nadmořské výšky 2.175 m na Schwarzwand. Odtud startují milovníci zimních sportů dolů po poměrně jednoduchých sjezdovkách. Pokročilí i začátečníci si tady užijí dostatek radosti. Pro začátečníky je ale mnohem lepší prostor u Helmalm ve směru na Kreuzboden. Trať u Hochalmbahn vyžaduje určitou zkušenost a je tedy předurčena pro lyžaře, kteří již mají zkušenosti.

Rauris - ilustrační fotografie

Freerideři zažijí své perfektní zimní dny na východním svahu vedle Gratliftu, kde na ně čeká mnoho sjezdovek. Celkově lze jen potvrdit, že zde dominují lehké a středně obtížné lyžařské terény. Začátečníci a děti si najdou své prostory se dvěma vleky a s pozvolným svahem u spodní stanice lanovky Hochalmbahn.

Pro vyznavače běhu na lyžích představuje zdejší široké údolí opravdový ráj. Záleží už jen na nás samých, zda se rozhodneme pro spíše nějakou sportovněji laděnou bílou stopu, či upřednostníme okružní trasu v Seidlwinkeltalu nebo budeme jen tak na běžkách přejíždět od jedné tamní údolní osady ke druhé. Pro rychlou večerní projížďku na běžkách najdeme skvělé místo přímo v Raurisu, kde mají vybudovanou poměrně krátkou, ale nádhernou běžkařskou trať, vedoucí podél potoka. Pěší turistika, jízda na saních tažených koňmi, sáňkování (i za svitu Měsíce) – to je celá řada alternativ ke sportovnímu lyžování. Kromě toho skýtá Rauristal v samém srdci Národního parku Hohe Tauern řadu krásných lyžařských výletů.

Kam v Raurisu na lyžování?

Turisté, kteří plánují lyžování v Rakousku v Raurisu, mohou momentálně využít ubytování v těchto zimních střediscích.

Rauris - ilustrační foto

Rauris

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Rauris. To leží v regionu Rauris a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

V Raurisu na zimu připravujeme

V minulosti byli lyžaři, mířící na lyžování do Rakouska do Raurisu, ubytováni i v těchto zimních střediscích. A i když je v současnosti nenabízíme, tato situace se může v budoucnosti kdykoliv změnit.

Embach - ilustrační foto

Embach

V současnosti si mnoho příznivců sjezdového lyžování nedokáže představit povedenou zimní sezónu, kdyby se nevypravili alespoň na pár dní do některého ze zahraničních lyžařských center? I to je důvodem, proč se tolik sjezdařů tak často vydává na lyže do střediska Embach.

Více k lyžování v Raurisu

Zajímá vás lyžování v Raurisu? Širokou nabídku ubytování v Raurisu nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Rakousko a lyžování

Zimní zájezdy do Raurisu jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Raurisu s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Raurisu, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.