-

Lyžování Zillertal 3000 - Tux

V zimě do Zillertalu 3000 (Tux)

Blízko ledovce Hintertux

Zillertal 3000 - Tux - ilustrační fotografie

Populární, i mezi českými turisty dobře známá oblast pro lyžařské zájezdy do Rakouska Zillertal 3000, se nachází jen pár kilometrů od regionu Zillertal Arena / Gerlos. S nedalekým ledovcem Hintertux je oblast Zillertal 3000 považovaná za vůbec nejoblíbenější část k zimní dovolené z celého údolí. Fakticky je tvořena třemi propojenými lyžařskými areály Eggalm, Rastkogel a Penken nedaleko jižního konce údolí. Z pohledu zimní turistiky a zájmu o lyžařské zájezdy do této části Alp tvoří pomyslné srdce oblasti Zillertal. Vrcholným zážitkem ze sjezdového lyžování je pak možnost zajezdit si na ledovcí Hintertux. Ten je v současnosti jedním z mála alpských ledovců, stále umožňující celoroční lyžování.

Knorren

Z pohledu alpského lyžování je středem regionu Zillertal 3000 skiareál Penken. Ten se nachází na svazích vrcholu Knorren. Knorren se nad městečkem Mayrhofen šplhá do výšky 2.061 metrů, Turisté, kteří přicestovali na lyžařské zájezdy do Rakouska právě sem, se na jeho sjezdovky mohou dostat přímo z Mayrhofenu. Moderní kabinová lanovka je vyveze až nad hranici lesa. Druhou možností, jak si užít lyžování v lyžařském areálu Penken, je využití kabinky z Finkenbergu. Finkenberg je menší vesnička hlouběji v oblasti Zillertal 3000.

Spousta možností

Zillertal 3000 - Tux - ilustrační fotografie

Sjezdovky Penkenu by se daly charakterizovat jako jednoduché a vesměs nenáročné. Většina z převážně červených a modrých tratí, vhodných k pohodové rodinné zimní dovolené či pohodlnému sjezdování začínajících lyžařů, se vine dolů po východních a jižních svazích Knorrenu. Končí až dole v údolí u obcí Mayrhofen a Finkenberg. Příznivci svižnější jízdy a prudších sjezdovek míří v oblasti Penken nejčastěji do kotliny mezi vrcholy Knorren a Horberg. Tady se nachází hned několik příjemně sportovních sjezdovek včetně několika zajímavých černých tratí. Ovšem nejen vyznavači sjezdového lyžování míří na lyžařské zájezdy do Mayrhofenu a okolí. Skiareál Penken je dobře známým místem mezi snowboardisty. Ti sem často míří kvůli snowparku Vans, který je jedním z největších boarderparků v celé Evropě.

Horberg

Hlavní sjezdovkou z vrcholu Horberg, který se nad malebným městečkem Hippach v regionu Zillertal 300 - Tux zvedá do výše 2.276 metrů, je technicky náročná a černě značená trať číslo 17. Ta je ale vhodná jen opravdu pro zdatné sjezdaře. Ostatní lyžaři mohou využít červené nebo modré okliky. Ty jsou k technicky ne tak dobře vybaveným sjezdařům daleko přívětivější. Na těchto tratích si mohou dobré alpské lyžování užít prakticky všichni bez rozdílu technické vyspělosti.

Eggalm

Zillertal 3000 - Tux - ilustrační fotografie

Pokud se rozhodnou na lyžařské zájezdy do oblasti Zillertal 3000 cestovat rodiny s dětmi či méně zkušení jezdci, i pro ně se tady najde skiareál, ve kterém se budou cítit velmi dobře. A kde si budou moci svůj zasloužený čas odpočinku bezezbytku užít. K jejich stylu lyžování je jako stvořený lyžařský areál Eggalm. Jeho sjezdovky se vinou po stejnojmenné hoře, vysoké 2.300 metrů. Zde si budou moci užívat alpské atmosféry a jedinečných lyžařských zážitků hned na několika tratích. Ty ničím zásadním nepřekvapí a budou jen klidně a příjemně ubíhat pod jejich skluznicemi. Z Eggalmu se dá sjet až do údolí Zillertal do městečka Lanersbach.

Ahorn

Nad městečkem Mayrhofen v regionu Zillertal 3000 / Tux se zvedá do výšky 1.985 metrů také poněkud stranou stojící vrcholek Ahorn. Na něj vede z Mayrhofenu největší kyvadlová kabinová lanovka v celém Rakousku. Po překonání zdejšího pásu lesa se před jeho návštěvníky otevírá nádherná a prosvětlená sluneční terasa s několika vleky. Lyžařský areál Ahorn je svou charakteristikou vhodný zejména k pohodovému lyžování. Líbit se tu bude začátečníkům a rekreačním lyžařům, kteří si lyžování na sjezdovkách chtějí vychutnávat. To ale samozřejmě neznamená, že dobří lyžaři by se snad měli v tomto lyžařském areálu nějak nudit. Před 5 kilometrů dlouhá sjezdovka, klikatící se lesem až dolů do údolí, určitě potěší i zkušené sjezdaře.

Ledovec Hintertux

Zdejší ledovec Hintertux, někdy také nazývaný zkráceně Tux, je mezi příznivci alpského lyžování, kteří se do této části Rakouska pravidelně vydávají na lyžařské zájezdy, bez diskuse pojmem. Jde o poměrně rozlehlý lyžařský areál na samém konci lyžařské oblasti Zillertal 3000 nad vesničkou Tux. Díky svému profilu je znalci ledovcového lyžování v Rakousku považován za vůbec nejprudší ze všech ledovců v této zemi. Navíc jeho atraktivita stoupá s možností celoročního lyžování. Ledovců, které mají i během léta dostatek přírodního sněhu na kvalitní lyžování, je nejen v Rakousku, ale například i v Itálii, už jen několik.

Sněhová jistota

Díky své jistotě dostatku přírodního sněhu bývá na podzim Hintertux, a vlastně celá oblast Zillertal 3000 / Tux, v hledáčku nejen nedočkavých příznivců alpského lyžování z řad amatérů. Koncem léta sem míří i řada profesionálních reprezentačních týmů. Ty sem pravidelně přijíždějí na svou předsezónní přípravu. O přepravu lyžařů na ledovci Hintertux se stará soustava lanovek, která je rozdělena do 3 úseků.

Přes 3.000 metrů vysoko

Od hlavních parkovišť osobních automobilů a autobusů na konci údolí Zillertal nedaleko vesničky Hintertux vedou vzhůru dvě paralelní lanovky. Jejich konečná stanice byla vybudována na Sommerbergalmu v nadmořské výšce 2.100 metrů. Dále pak pokračuje kombinace klasické lanovky a funitelu do přestupní stanice Fernerhausu ve výšce 2.660 metrů. Odtud už pak vedou další 2 lanovky, respektive lanovka a funitel, na prostorné svahy pod vrcholkem Gefrorene Wand. Tady, ve výšce 3.250 metrů, kde je možné zažít to opravdové ledovcové lyžování.

Zalyžuje si každý

Na lyžaře, kteří zvolí pro své lyžařské zájezdy jako destinaci ledovec Hintertux, čekají ve výšce kolem 3.000 metrů pod Gefrorene Wand především svižné a poměrně rychlé tratě. Sportovně naladěný je také svah ke stanici Fernerhaus. Ale ani příznivci pohodového a klidného lyžování se nebudou na Hintertuxu nudit. Na modrých a červených tratích pod vrcholem Olperer, který leží na opačné straně areálu Tux, si budou moci vychutnávat klidnou a pomalejší jízdu.

V Zillertalu 3000 (Tux) na zimu připravujeme

Sjezdaři a běžci na lyžích, cestující na lyžování do Rakouska do Zillertalu 3000 (Tux), byli v minulosti ubytování i v následujících letoviscích. Aktuálně sice nejsou tato místa v nabídce, to se ale může kdykoliv změnit.

Finkenberg - ilustrační foto

Finkenberg

JIž po několika hodinách cestování vlastním vozem či pohodlným autobusem se můžete ocitnout v lyžařském středisku Finkenberg. V něm na vás čekají prvotřídní sjezdovky, moderní a pohodlné lanovky a lyžařské vleky, běžecké stopy pro klasický styl i bruslení a pochopitelně též kvalitní ubytování.

Hintertux - ilustrační foto

Hintertux

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Hintertux, Zillertal 3000 - Tux. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Hippach - ilustrační foto

Hippach

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Hippach na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Juns - ilustrační foto

Juns

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Juns. To leží v regionu Zillertal 3000 - Tux a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Lanersbach - ilustrační foto

Lanersbach

Vydejte se na zimní dovolenou do hor v zahraničí. Vychutnejte si špičkové lyžování v zimím lyžařském středisku Lanersbach. To leží v regionu Zillertal 3000 - Tux a opravdovou zimu si tu na udržovaných sjezdovkách a upravovaných běžeckých stopách užije každý.

Madseit - ilustrační foto

Madseit

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Madseit, Zillertal 3000 - Tux. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Mayrhofen - ilustrační foto

Mayrhofen

Vypravte se na zimní dovolenou za hranice. V populárním a velice oblíbeném lyžařském středisku Mayrhofen můžete prožít své zasloužené dny volna a odpočinku aktivním způsobem. Na lyže cestují do těchto místo obvykle skuteční milovníci sněhu, prvotřídního lyžování a dalších zimních aktivit.

Ramsau im Zillertal - ilustrační foto

Ramsau im Zillertal

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Ramsau im Zillertal. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Tux - ilustrační foto

Tux

Pozitivní zprávou pro všechny lyžaře je určitě fakt, že v zimním středisku Tux to je od ubytování na prvotřídní lyžařské terény jen kousek. Sjezdovky jsou tu jako stvořené k těm nejlepším zážitkům. Užijte si i vy zdejší neopakovatelnou zimní atmosféru.

Vorderlanersbach - ilustrační foto

Vorderlanersbach

Zažijte osobně během lyžařské sezóny dokonalou zimní atmosféru. Odjeďte vlastním vozem nebo se nechte přepravit autokarem do střediska zimních sportů Vorderlanersbach na zaslouženou zimní dovolenou. Tady si následně vychutnejte nespoutanou radost z jízdy na vyhlášených sjezdovkách.

Více k lyžování v Zillertalu 3000 (Tux)

Již mnoho let přijíždějí milovníci zimních sportů objevovat krásy Zillerského údolí. Zdejší svahy jsou zárukou kvalitního lyžování nejen pro pokročilé lyžaře, ale i začátečníky, vyznavače snowboardingu a ostatních zimních sportů. Pokud vás zajímá, co všechno v Zillertalu najdete, jaké jsou možnosti k příjemnému strávení zimní dovolené a nebo máte-li ještě další otázky k této oblasti, podívejte se na web zaměřený právě na Zillertal. Na těchto stránkách najdete také aktuální předpověď počasí v zillertalských střediscích.

Zimní zájezdy do Zillertalu 3000 (Tux) jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Zillertalu 3000 (Tux) s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Zillertalu 3000 (Tux), a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.