-

Lyžování Zermatt

V zimě do Zermattu

Zermatt patří mezi nejvýznamější a nejoblíbenější lyžařské oblasti Švýcarska. Známým se stal nejen díky blízké hoře Matterhorn, ale také díky tomu, že je zcela uzavřeno pro automobilovou dopravu kromě záchranných složek. Své auto musíte ponechat na parkovišti v Täschi a na místo dojet vlakem Matterhorn Gotthard Bahn, který jezdí každých 20 minut. Díky tomu si tato oblast ponechala svůj typický ráz vyznačující se krásnou architekturou s několika původními walliskými horskými budovami.

Zermatt - ilustrační fotografie

Počátky turistického ruchu sahají do počátku 19. století, kdy zde doktor Lauber ve své horské chatě se 3 lůžky začal ubytovávat letní návštěvníky. Později byla přestavěna na hotel Monte Rosa, který v dnešní době zná skoro každý kdo Zermatt někdy navštívil. Kromě turistů sem brzy zavítali i milovníci horolezectví a snažili se zdolat zdejší čtyřtisícovky. Na Matterhorn se první výstup uskutečnil v roce 1865 angličanem Adwardem Whymperem, který svým výkonem proslavil tuto oblast téměř přes noc.

Dnes je Zermatt známý hlavně díky tomu, že je propojen lanovkami s italskou lyžařskou oblastí Cervinia, a lyžařům nabízí obrovské množství sjezdovek všech druhů. Oblíbeným místem je Klein Matterhorn, kam se dostaneme pomocí lanovek a sjíždět 17 km dlouhý svah. Výchozí stanice se nalézá na okraji Zermattu, odkud se dostaneme bez jediného přestupu až na horu Trockener Steg. Délka této cesty je 6,8 km a tím se stala také nejdelší lanovkovou jízdou bez přestupů v Evropě.

Zermatt - ilustrační fotografie

Dalším vyhledávaným cílem lyžařů je oblast Gornergrat. Zdejší nádherné panoramatické výhledy na Gornerský ledovec a obrovský horský masiv Monte Rosa zanechají u návštěvníků překrásné vzpomínky. Dále stojí za zmínku oblast Zermatter Rothorn, která je nazývána lyžařským rájem a dostaneme se k ní pomocí podzemní dráhy a lanovek. Zermatt nabízí také mnoho freeride tras s nadýchaným prašanem a také je zde i nabídka heliskiingu.

Snowboardisté najdou vyžití u stanice Grornergrat kde na ně čeká nový freestylový Gravity Park. Milovníci pěší turistiky zde naleznou 30 km označených tras, které jim umožní prozkoumat krásy zdejší přírody. Jen na milovníky běžek se tu poněkud zapomělo. Krom pár stop v údolí zde nenajdou další trasy. V lyžařské oblasti Zermatt je ubytování zajištěno v hotelech všech kategorií, soukromých penzionech a apartmánech. A pokud nemáte hluboko do kapsy můžete využít pestré nabídky nejrůznějších obchodů, klenotnictví a butiků.

V Zermattu na zimu připravujeme

Dříve se mohli turisté, cestující na lyžování do Švýcarska do Zermattu, ubytovat i v těchto zimních střediscích. Momentálně je sice v nabídce nemáme, ovšem tento stav se může v budoucnu změnit.

Randa - ilustrační foto

Randa

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Randa. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Täsch bei Zermatt - ilustrační foto

Täsch bei Zermatt

V zimním lyžařském středisku Täsch bei Zermatt, spadajícím pod oblast Zermatt, budete mít takřka nadosah svědomitě upravované sjezdové tratě, ideální k tomu nejlepšímu lyžování. Zimu si ve zdejších horách vychutnáte zcela beze zbytku.

Zermatt - ilustrační foto

Zermatt

Zažijte na vlastní kůži skutečnou a nespoutanou radost z jízdy na těch nejlepších evropských sjezdovkách. Vydejte se vlastním vozem nebo v rámci lyžařského zájezdu do střediska Zermatt, Zermatt. Tady si totiž užijete to pravé lyžování.

Zermatt Matten - ilustrační foto

Zermatt Matten

Již po pár hodinách jízdy osobním automobilem či pohodlným autobusem se ocitnete v zimním centru Zermatt Matten. Na jeho návštěvníky tu čekají upravovené sjezdové tratě, moderní a rychlé přepravní zařízení, udržované běžecké stopy a samozřejmě nechybí ani kvalitní ubytování.

Více k lyžování v Zermattu

Zajímá vás lyžování v Zermattu? Širokou nabídku ubytování v Zermattu nabízí na svých stránkách cestovní kancelář VLNA.cz, dlouholetý specialista na Švýcarsko a lyžování

Zimní zájezdy do Zermattu jinde

Výhodné lyžařské pobyty v Zermattu s vlastní dopravou nabízí cestovní kanceláře VLNA.cz, specialista na pobyty v Alpách. Ucelená a neustále aktualizovaná nabídka lyžařských zájezdů do Zermattu, a to bez ohledu na způsob dopravy, je prezentována na našem partnerském webu. Zde publikované zájezdy na hory pořádají české cestovní kanceláře.